sunnuntai 31. elokuuta 2014

Vielä suurperheen kotitöistä

Nyt kun tuon jälkikasvuston sai häädettyä peteihinsä, voi vielä jatkaa aiheesta ja sen vierestä. Nimittäin ne suurperheen kotityöt, kuka ne tekee.

Sovitaanko nyt, että peruskotitöitä on 1) tiski, 2) pyykki ja 3) ruuanlaitto? Työnjako on 8/10 1) äiti, 2) äiti ja 3) äiti.

Esikoinen täyttää tiskikonetta ja tyhjentää kans. Pyytämättä muutaman kerran viikossa. Toinen tekee saman pyydettynä muutaman kerran kuussa. Mies vastaa tiskikoneen osalta apua! huutoon. Vastaan ei sano kukaan. Käsitiskiä tiskaa koululaisista ylöspäin kaikki, harvoin se vuoro kohdalle osuu, kiitos tiskikoneen.

Pyykkikonetta täyttää pikkupojat. Mies käynnistää valmiiksi ladatun koneen. Esikoinen, mies tai minä sammuttaa koneen, muita en laskea pyykkiä ripustamaan. Koululaisista ylöspäin jokainen huolehtii omat puhtaansa kaappiin. Vain vauva on vapautettu oman pyykkinsä pyykkikoriin tuomisesta. Toiset tekee pyytämättä, toiset pyydettyinä, kukaan ei sano vastaan. Toinen ja Kirppu vastaa parittomien sukkien kavereiden metsästyksestä pari kertaa kuussa. Pyydettynä.

Aamu- ja välipalasysteemejä isot antaa pienille samalla kuin ottavat itselleen, jos pieniä ei olla jo autettu. Ruuan laitan pääsääntöisesti minä, tarvittaessa käsiparina on esikoinen, joka hommasta tykkää. Myös Toinen joutuu kauhan varteen satunnaisesti. Mies laittaa hässäkkäpäivänä tai jos en ihan aikuisten oikeasti jaksa. Taaskaan kukaan ei sano vastaan.

Roskapussi löytää ulos yleensä koiran lenkityksen yhteydessä. Sitä tulee tuupattua käteen myös Kirpulle ja Toiselle, jotka koulumatkallaan menee roskiksen ohi. Esikoinen vie roskia samalla kun tyhjentää oman huoneensa roskiksen. Kukaan ei sano vastaan. Kirppu pesee roskisämpäreitä, koululaisista eteenpäin roskapussin laittaa se, joka ekana ehtii.

Imuroinnista on vapautettu vain vauva. Täystuho ja Viimeinen suorastaan tappelevat imurointivuoroista.

Jokainen huushollin pitäjä (eritoten perheellinen) tietää, ettei tuo ole kuin murto-osa tosiasiallisista hommista...

Satunnaisesti isompia pyydetään leikkimään pienten kanssa. Varsinaisesti vahtimaan ei.




Mottona "Älä ota sitä vakavasti". Mä muuten vasta pesin sohvan päälliset... ja silti ne saappaat nauratti, enkä edes jaksanut ottaa selvää, että kuka ja miksi. Tiedän kyllä kenen, mutta tuskinpa se on oikea vastaus edellisiin kysymyksiin.

9 kommenttia :

  1. Ootko nyt varma ettet huuda lapsiasi tärviölle :D Kunkerta! ;) But I agree, again.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mää huudan ne tärviölle vaan silloin, kun ne kehtaa herättää mut tappelemalla kaakaosta tai mikä vielä parempi, siitä etteivät herätä mua metelillään :D Se onkin sitten liki ainut, mistä jaksan huutaa.

      Kuiskaaminen meinaan toimii noihin paremmin kuin huuto :D

      Poista
  2. Pitääpäs itsekin kokeilla kuiskaamisen kantavaa voimaa, välillä tuntuu että saa raakkua äänensä käheäksi eikä kukaan kuitenkaan kuuntele :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä muksut tietää, että silloin kun äiti ei enää edes huuda, se on oikeasti vihainen. Tajusin sen pari lasta sitten ja hyödynsin.

      Jengin möly hiljenee, jos mä rupean kuiskaamaan. Ja komennus menee läpi kosketuksella olkapäähän, katsekontaktilla ja selkeällä käskyllä :)

      Poista
  3. Meilläkin hiljainen toteamus ja vaitiolo tuntuu toimivan parhaiten. :)

    Btw, teillä näyttää olevan samanlaiset saohvat kuin miedän uudet kirpparisohvat. Miten puhdista/ peset nuo? (Ja miten niistä saa näppärästi kuulakärkikynän jäljet pois.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Irtopääliset pesukoneeseen, taikasieni tuntuu toimivan muuhun.

      Poista
  4. Istuinosat ei ole irrotettavia, mutta taikasientä varmaan pitäisi kokeilla. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile johonkin ei näkyvään kohtaan :) Höyrypesuri myös saattais toimia, harkinnut lainaavani semmoista testiin.

      Poista
    2. No tuota höyrypesuria olen miettinyt jo hetken. Taikasienestä en ole ennen kuullutkaan, joten googlettelin. :)

      Poista