tiistai 18. syyskuuta 2012

"Meillä täällä maalla on tapana..."

Iltalehden uutinen 13-vuotias paiskautui katuun - loukkaantui vakavasti (IL 17.9.12) toi mieleen useammankin muutama vuosi sitten käydyn keskustelun.

Koko koulun (luokka-asteet eskari-9) vanhempainiltaan oli kutsuttu poliisi puhumaan liikenneturvallisuudesta erityisesti mopoja koskien. Poliisi kertasi sääntöjä, 15v ikä, mopokortti, rekisteröity virittämätön mopo, nollatoleranssi alkoholissa, jos nuorempi niin suljettu alue jne. Eiköhän joku yläkoululaisen vanhempi herännyt kommentoimaan "mutku meillä täällä maalla on tapana".

Toisen keskustelun kävin töissä parin teini-ikäisen pojan äidin kanssa. Hänen 13v kuopus sai ajaa mopolla, koska isovelikin sai. Eihän nuoremmalta voi kieltää, kun vanhempikin saa. Lisäksi mopo oli viritetty "koska meillä täällä maalla on eri juttu". Pari kuukautta myöhemmin isoveljen koulukaveri kuoli mopo-onnettomuudessa alkoholin vaikutuksenalaisena viritetyllä valottomalla katsastamattomalla mopollaan pimeällä tiellä.

Poliisi järjesti moporatsian ammattiopistolle saadakseen luvattomat mopot pois. Nuoria jäikin ratsiassa kiinni melkoisen monta. Vanhemmat soittivat poliisille "Ihan epistä! Eihän meidän lapsilla ollut mitään mahdollisuutta selvitä ilman rangaistusta! Millä ne ny pääsee kouluun?" Ja kuinka meillä täällä maalla on tapana.

Väittäisin kyllä, että olisin itse saanut selkäsaunan typeryyksistä enkä vanhempia puolustamaan itseäni noin omituisilla perusteluilla. Näitä sääntöjä ei ole luotu lasten kiusaksi. Ne on luotu turvaksi kaikille meille liikenteessä liikkuville, mutta erityisesti näille nuorille, jotka mopoillaan ajelevat. Vähän kuten tuli, on mopokin oikein käytettynä loisto renki.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti