Voisiko joku määritellä mulle, mitä tämä "lapsivihamielinen maa" tarkoittaa? En ymmärrä. Enkä ole missään täällä liikkuessani (sen enempää maalla, kaupungissa kuin metsissäkään) törmännyt mihinkään sellaiseen, mikä oikeuttaisi minua puhumaan lapsivihamielisestä maasta.
Uskokaa tai älkää. Minä en pidä lapsista. Omiani rakastan, mutta lapsista yleensä en pidä yhtään. En pidä aikuisistakaan. Poikkeuksia kyllä löytyy yksilötasolla, pidän monestakin ihmisestä, lapsista ja aikuisista, mutten siksi että ovat lapsia tai aikuisia.
Aina sanotaan, että Suomi on lapsivihamielinen maa, koska junassa vieruskaveri ärsyyntyy saadessaan lapsen viereensä. En ole huomannut vieruskaverini ärsyyntyneen kertaakaan noustessani junaan lapsien, yhden tai useamman, kanssa. Meille on aina tarjottu apua, ruuhkajunassa istumapaikkaa, hermostuneelle lapselle on juteltu ystävällisesti ja monesti kiukku on jäänyt siihen. Vastineeksi minun lapseni eivät potki edessä olevien penkkien selkämyksiä, keskustele huutaen (paitsi kotona, mutta se lienee eri asia), juokse junan käytäviä edestakaisin, pidä kenkiään penkillä ja mitä noita nyt on junailun kirjoittamattomia sääntöjä. Eivät tee noita asioita, koska en anna. Ohjaan huutamatta, ja kersat tietävät, että toteltava on.
Tunnustan, olen monta kertaa vaihtanut vaunua junassa, kun samaan osastoon on kanssani osunut joku penkinpotkija ja käytäviä kiljuen juokseva. Vaihdan vaunua myös, jos viereeni istuu joku eiliseltä kaljalta haiseva. Aion vaihtaa paikkaa jatkossakin, sillä Suomessa ei ole lupa ojentaa toisen lasta edes ystävällisesti. Eikä lasten kanssa liikkuvat valitettavasti huonoa käytöstä huutamatta saa korjattua. Anteeksi, mutta päähän (ja selkään) sattuu moinen meno yhtälailla kuin eilisen kaljan hajusta tulee huono olo.
Aina sanotaan, että Suomi on lapsivihamielinen maa, koska kaupassa toiset asiakkaat tuhahtelee kun lapsi itkee. Onhan siinä nyt ihmiset hyvät pikkuinen ero, itkeekö sulla pikkuvauva pienen tovin vaikko huutaako se suoraa huutoa koko pari tuntisen shoppailureissun. Puhumattakaan niistä tenavista, jotka kiljuen juoksee ympäri kauppaa, törmäilee toisiin asiakkaisiin ja saavat hillittömät itkupotkuraivarit, sellaiset vartissa taittumattomattomat, joiden kanssa jumitetaan leluhyllyllä sitten...
En ole huomannut kanssa asiakkaiden tuskastuvan kertaakaan, kun käyn lasten kanssa kaupassa. Voihan se olla, että mulla on siinä niin kädet täynnä työtä, etten mitään huomaa... Mutta silti meidät on monesti pysäytetty, että mummot ja papat (erityisesti papat) pääsee lirkuttelemaan vauvalle tai suksia kantavalle taaperolle. Kassajonossa takana olevat ovat monet kerrat jutelleet ostoskärryissä oleville lapsille. Ja monet kerrat olen huomannut tekeväni samaa. Jos mun mukulat juoksevat ja kiljuvat kaupassa, ne löytää itsensä kotoa hyvin nopeasti, ja minä itseni kaupasta ilman lapsia (hetkisen yh-aikana käytin välillä jopa lapsenvahtiapua saadakseni ruokaostokset tehtyä, kun ei vain sujunut).
Emme toki ole testanneet ravintolapalveluita tms, joten en voi lapsivihamielisyydestä oikeastaan mitään sanoa niissä, mutta tiedän muutaman loistavan ravintolan (no okei, eivät varmasti tähtikisassa pärjää, mutta ruoka on todella hyvää), jonne kyllä voi mennä koko perheellä ja saada silti ystävällisen kohtelun.
Ehkä kyse ei kuitenkaan ole varsinaisesta lapsivihamielisyydestä vaan yksinkertaisesti alentuneesta kynnyksestä sietää päätöntä riekkumista ja turhautumisesta siihen, että vanhemmat eivät enää edes yritä ohjata lapsiaan ottamaan toisia huomioon? Että saisitteko tekin hymyjä (niin kuin me yleensä saadaan), jos vaikkapa pyytäisitte lapsianne kaupassa väistämään, että vierestä sopii toinen asiakas ostoskärryillään ohi?
Tilaa:
Lähetä kommentteja
(
Atom
)
no niinpä,kirjoitat ihan asiaa :D
VastaaPoistaIhan asiatekstiä. Ei munkaan mielestä voi puhua lapsivihamielisestä maasta. Eikä musta sekään ole oikein, että lasten pitäisi antaa käyttäytyä miten tahansa... Tosin sitäkään en ymmärrä, että lapsen läsnäolo ihan oikeasti haittaa ja häiritsee vaikkei lapsi millään tavalla häiriöksi olisikaan - enkä oikein sitäkään, että pieni vauva juttelee omalla vauvamaisella kielellään tai vaikkapa nyt itkee sen pikkuhetkisen. Enkä mä ymmärrä niitä vanhempia, jotka jatkaa kaksituntista shoppailureissuaan mikäli joku lapsista huutaa koko ajan kurkku suorana.
VastaaPoistaMe on kyllä saatu tuhahteluita ja katseita, jos lapsi on juossut kaupassa tai itkeskellyt tai kiukutellut (ei siis mitään huutoraivareita, lähinnä sellaista kitinää) hetkisen kun ei ole saanut haluamaansa. Tosin en mä niissä tilanteissa ole ruvennut karjumaan vaan ihan normaaliin tapaan ojentanut lasta. Mutta on me toisaalta saatu paljon just tuota mummojen ja pappojen lirkuttelua niin pienemmille kuin isommillekin, hymyjä ja huomioonottamista. Eli lapsivihaa... no, ehkä ei sentään. Toki on heitäkin, joiden asenteissa riittäisi korjattavaa.
Aina on niitä joiden asenteissa on korjattavaa :) Eikä ne asenteet välttämättä kohdistu yksinomaa lapsiin vaan kanssaihmisiin yleensäkin... peruskäytöstavat puuttuu monelta aikuiselta ja kaupankäytävät tukkii useammin 60+ rouvat, jotka jäävät ostoskärryineen keskelle kulkuväylää vaihtamaan kuulumisia.
PoistaHyvin sanottu. Suhtautuminen lapsiin heijastelee kaiketi yleistä suhtautumista kanssaihmisiin, joka Suomessa on toki pidättyvämpää kuin jossain etelän maissa. Toisaalta jos matkustan yksin junassa, ei kukaan puhu minulle mitään, mutta lasten kanssa kulkiessa saattaa päästäkin (tai joutua) jutustelemaan vierusmatkustajan kanssa.
VastaaPoistaSuomalainen on parhaimmillaan omassa ylhäisessä yksinäisyydessään, ystävällisemmin täällä tosiaan lapsia kohdellaan (yleensä) kuin aikuisia.
PoistaNiin no mä olen osaksi samaa mieltä ja osaksi eri. Täällä kulttuuri on, kyllä vain se on, hyvin erottelevainen ja lokeroiva. Erikseen luetellaan minne voipi mennä lasten kanssa ja minne ei, enkä nyt tarkoita esim vaarallisia versus vaarattomia paikkoja, vaan ns niitä paikkoja joissa muut vaan häiriintyvät pelkästä lapsen läsnäolosta. Mä en kyllä mitenkään laittaisi tätä huonosti käyttäytyvien lasten "syyksi" vaan kyllä se aikuisen ihmisen sietokyky on erilainen, kuten itsekin sanoit että vaihdat paikkaa jos jonkun lapsi käyttäytyy häiritsevästi. Mä en mitä luultavimmin vaihtais paikkaa :) Mutta mua ei mitenkään häiritse edes kaupan huutavat lapsiasiakkaatkaan tms. Mun mielestä tämä maailma on lapsien aivan yhtä paljon kuin aikuistenkin ja se ei siis tarkoita että lapset menisivät jokapaikassa edelle kaikesta muusta, se tarkoittaa minusta vaan sitä asennemuutosta, toleranssia pitää kasvattaa :D Ulkomailla ON ihanaa kun lapset on niin luonteva asia jokapaikassa. Jotenkin se Suomessa on jopa luonnotonta ja vähän sellaista poikkestilaa aina. :)
VastaaPoistaUlkomailla ihmiskontaktit muutenkin on vähän toisenlaisia kuin Suomessa :)
PoistaJoo, mä vaihdan paikkaa, jos jonkun tenava käyttäytyy häiritsevästi (jos taas on viihdytettävä pikkuinen, niin autan viihdytyksessä mielelläni), yhtälailla mä vaihdan paikkaa, jos joku aikuinen käyttäytyy häiritsevästi. Useammin sitä paikkaa (ja joskus jopa koko junaa) saa vaihtaa aikuisen takia :)
tuo kesäteatteri keissi esim. on musta mielenkiintoinen, siinä tavallansa töppäsi sekä vauvaperhe että näyttelijä. Ei teatterin (edes kesäteatterin) katsomoihin mennä pulisemaan pulistiin sitten söpösti jokellellen tai humalassa örveltäen. Eikä toisaalta huonosti käyttäytyvälle kuulu huudella, huonoa käytöstä se on sekin.
Kaupassa huutavat tenavat ei muakaan haittaa (nehän on jonkun muun, eli ei mun päänsärky), törmäilevät kyllä, koska se sattuu.
Ja ei, mun lapset ei ole enkeleitä (olisivatkin) ja silti vien niitä kaikkialle... joskus voidaan olla koko suunniteltu reissu, toisinaan ei päästä kymmentä metriä kauemmas autosta.
Monesti ne lapsiperheiden huonosta kohtelusta kovinta möykkää pitävät on kuitenkin niitä (kokemus omasta elinpiiristä, toisilla voi olla toisenlaista), joiden omat taidot ottaa toisia huomioon on ihan olemattomat. Kun aikuiselta puuttuu käytöstavat, mistä ihmeestä lapsi ne saisi, ja onko se nyt niin kumma, jos käytöstavatonta (ikätaso huomioiden) katsotaan vähän karsaasti?
Komppaan kuplaa omine ajatuksineni tästä aiheesta :)
PoistaKun me ihmiset ollaan niin erilaisia, jotkut häiriintyy herkemmin kuin toiset... Me ollaan niin keskeneräisiä, varsinkin lapset: mikä on se raja kun pitää osata rauhoittua kaupassa (tai missä tahansa), pienemmällä se on vaikeampaa, kun tunne on päällä, joskus isommallakin. Jokaisella on se oma temperamenttinsa, mikä esim tähänkin vaikuttaa. Sosiaalistaminen/-tuminen sanoina ovat hirveitä, mutta sitähän se on: pitää osata käyttäytyä "tuolla ihmisten ilmoilla", olipa lapsi tai aikuinen, kotona voi ilmaista itseään vapaammin, jos/kun vanhemmat/kanssaihmiset kestävät. Tällaista tuli minulle mieleen tästä...
VastaaPoistaSe on totta erilaisia kaikki, ja toisilla suurempia haasteita kuin toisilla. Ymmärtääkin pitää kanssaihmisten tiettyyn pisteeseen, sitä se ikätasoinen tarkoittaa, pitää tiettyyn pisteeseen sietää vaikkapa vauvan itkua tai uhmaikäisen "mutkumähaluun"-raivoa, mutta vaikkapa vaipan vaihtoa ravintolassa ruokapöydällä ei ehkä tarvi ymmärtää?
PoistaEikä ne lapset mitään ihmisten ilmoilla-käyttäytymistä opi, jos ei niitä oteta mukaan.
Olen tässä pohtinut että millainen asunto teillä on ja miten teillä on huoneet jaettu lasten ja teidän aikuisten kesken? Mekin haaveillaan vielä vauvasta mutta arveluttaa miten kaikki mahdumme. Ja onnea raskaudesta.
VastaaPoistaMinttu
Voisin vaikka kirjoittaa jonkinsortin kotiesittelyn :) Ahdasta meilläkin on, mutta sopu sijaa antaa, ja kaikki tilat periaatteessa on lasten käytettävissä (tosin meidän makkari ei ole leikkipaikka). Neliöitä muistaakseni 112, yhdessä tasossa rivarissa.
Poista