tiistai 28. huhtikuuta 2015

Yksi virtuaalisynnytys mulle, kiitos!

Mietin pitkään, että antaisin tämän olla. Nostakoot pinnalle joku muu. Mutten sitten kuitenkaan taas osaa jättää aihetta rauhaan. Synnytyssairaaloiden tutustumiskäynnit loppuvat HUS:n alueella uutisoi Iltalehti 10.3.15. Tutustumiset korvataan Youtube-videoilla.

Anteeks, mutta mitä helvettiä?! Ymmärrän varmasti sen, miksi näin tehdään. Ihan tismalleen yhtähyvin kuin ymmärrän oman reaktioni. Tutustumiset lakkautetaan, koska aika on rahaa, tilat pienet ja aina täynnä, henkilökunnasta pulaa ja tutustumiset sitoo henkilökuntaa pois hoitotyöstä.

Kävin Viimeistä odottaessani tutustumassa Kätilöopistolla. Kävin siellä aikanaan tutustumassa myös Esikoista ja Toista odottaessani. Onneksi pääsin Viimeiseltä tutustumaan, jälkikäteisfiilikset voi käydä lukemassa tästä. Sairaala meni silloin vaihtoon rv 37+.

ja vaihto kannatti


Ensisynnyttäjälle ja pelkopotilaalle tutustumiskäynnit tuovat turvaa. Mikään video ei korvaa ihmistä. Pelkopotilaita on synnyttäjistä Suomessa n. 6-10%. Viron puolelta kätilöt tuovat viestiä, ettei siellä ongelmaa ole likimainkaan samassa mittakaavassa. Onko vika hoitokäytännöissä tai kulttuurissamme? Onko äiti unohdettu?

Uudenmaan alueelta on jo lakkautettu Tammisaaren sairaala, Lohjan ja Porvoon synnytysosastojen sulkemista suunnitellaan neljän vuoden sisällä. Kätilöopiston sulkemisesta liikkuu toinen toistaan hurjempaa huhua. Ihmekös tuo, jos on niin kiire, että turvallisuuden tunteeseen ei enää ole varaa panostaa.

Yksityiset kätilöpalvelut nostavat päätään niin äitiysneuvoloiden kuin synnytystenkin osalta. Julkisia neuvolapalveluita leikataan jatkuvasti, aikoja harvennetaan ja lyhennetään, asiasisältöjä lisätään. Aikaa äidin kuulemiselle ei julkisella sektorilla ole. Ihmekös tuo, jos pelottaa ja turvaa haetaan yksityiseltä puolelta. Siellä on aina kätilö puhelimen päässä (IL 28.4.15).


Minä jään mieluusti odottamaan, milloin HUS ehdottaa, että sairaalaan ei tarvi synnyttämäänkään mennä, kyllähän te, naiset, osaatte Youtube-videon ohjauksella synnyttää. Niin ne naiset ennenkin synnytti pellon reunassa ilman mitään ohjausta.

1 kommentti :

  1. :D virtuaalisynnytykset :D
    Itse ajattelen, että pelkoja olisi vähemmän, jos synnytyksestä ei olisi tehty
    a) niin suurta ja mystistä mörköä
    b)sellaista lääketieteellistä tapahtumaa, mistä ei voi selvitä ilman kaikkia puudutuksia, mitä talo tarjoaa ja
    c) sellaista, mistä monen mielestä "ei ole tarvetta tietää mitään etukäteen, kyllä ne kätilöt siellä tietää mitä tekee"

    Kätilöitä neuvolaan, vähintään synnytysvalmennuksia pitämään! Omakätilöjärjestelmä ois aivan huippu, mutta tuskin lähiaikoina (ehkä koskaan) tulossa Suomeen. Siitä on muualla maailmassa paljon hyviä kokemuksia. :)

    VastaaPoista