maanantai 20. huhtikuuta 2015

Suurin vaalivoittaja on: Nuoret

Some on taas täynnä tuttua tarinaa väärin äänestäneistä. Ei niitä nyt hei oikeesti niin paljoa ollut, hylättyjä ääniä oli koko maassa 16 537. Siis onhan se tietysti paljon, muttei nyt niin paljon...

Tiedän, että väärin äänestäneillä ei koskaan tarkoiteta niitä, jotka kirkkoveneen lappuunsa raapustaa. Eikä myöskään niitä, jotka jättävät kokonaan välistä. Puhutaan puoluekannoista. Minä en kuitenkaan pysty hyvällä omalla tunnolla väittämään, että eri puoluetta äänestänyt olisi mitenkään äänestänyt väärin. Ihan oikeinhan silloin on äänestetty, jos on äänestetty omaa maailmankatsomusta vastaavasti.

Ymmärrän Soinin äänivyöryn (29 441 kpl). Se on perussuomalainen näkemys, ne on ne "jonnet", jotka jaksoivat lähteä äänestämään, mutteivät selvittää puolueen sisäisiä ehdokkaitten eroja. Soinin äänet ovat varmasti paitsi ääniä hänellä, myös ääniä puolueelle.

---

Olen ollut tässä vaalien alla yhden ehdokkaamme kampanjaa tekemässä. En ehkä kovin aktiivisesti, en varmasti ole paiskinut töitä niska limassa, mutta kuitenkin. Ensimmäistä kertaa tiesin, miltä pohjalta olin äänestämässä, enkä vetänyt ehdokasta hatusta tai edes vaalikoneesta. Ensi yrittämältä ehdokkaamme ei päässyt läpi (eikä kukaan muukaan tämän kylän ehdokkaista). Omalta puolueeltakin meni paikkoja.

Silti ei ole väärin äänestäneitä. Meidän ei vain riittänyt. Meni liikaa vasemmalta, velka pelottaa liikaa. Puolueen niskassa on vielä vanha kommunistileima, josta kyllä olen varmasti kuluneina viikkoina saanut kuulla oikein tuutin täydeltä. Ymmärrän.

---

Näiden vaalien todellinen voittaja ei kuitenkaan ole Keskusta (onnea virallisesta voitosta sinne kuitenkin), vaan nuoret.

Nyt vaihdetaan sukupolvea! Kelatkaa nyt hei ihmiset, me saadaan 34 alle 35v edustajaa! 35-50v porukkaa 74 kpl, 50-65v 77 kpl ja yli 65v 15 kpl. Siis hei, nuoria edustajia on tulossa 34! Se, jos mikä on vaalivoitto ja sitä sietää juhlia! Nuoret lupaavat muutosta puoluekannasta riippumatta. Nuoret ovat ehkä uusia politiikassa, mutta tuntevat tämän päivän maailman. Nuorissa on meidän tulevaisuus.

Ei yhtään väärin äänestetty, ihan mahtavaa!

---

Itse katselin politiikkaa eilen uudesta näkökulmasta etsiessäni äänestäjien nimiä listoilta. Ja oli jännää hommaa sekin. Lähtisin muuten toisenkin kerran, enkä vain korvauksen tai edes kuuman kahvin takia, vaan siksi, että puoluekannasta riippumatta nuoren on hyvä oppia vanhemmiltaan. Istuin siis päivän korvat hörössä. Ehkä toimitsijoiden keskusteluista opin jotain.

---

Pahoittelen. Ei oo kuvaa mun äänestyslipusta eikä edes selfietä musta pöydän takaa. Kun joskus asiasta on kiva kirjoittaa asiana ;)

2 kommenttia :

  1. Kiva kirjoitus! Ja pelkkä teksti riittää oikein hyvin :D Ja hoxhox, nuorin valittu on meidän kaupungista Ilmari Nurminen 24vee (sdp). Meillä oli muutenkin aika kummallinen pitäjä, täällä, pienessä kunnassa, on nyt kolme kansanedustajaa, kaikki eri puolueista! Vaalit meni muuten niin kuin oletettiinkin, mun mielestä. Ehkä vähän yllätyin kuitenkin ps:n kannatuksesta. Vihreät nousee, se on ajan trendi. (ja hyvä niin).

    VastaaPoista
  2. meni niinku oli mennäkseen :D

    VastaaPoista