perjantai 12. lokakuuta 2012

Leikitsä mun kaa?

Lapset eivät enää osaa leikkiä kotia (IL12.10.12)

"Ennen lapsilla oli tarkka tietämys, mitä askareita kodissa kuului kenenkin tehdä", kertoo päiväkodin työntekijä ja jatkaa sitten: "Lapsia on jouduttu muun muassa opastamaan, että vauvanuken paikka ei ole uunissa."

Omat lapseni osaavat kyllä sujuvasti leikkiä kotia. Vauvanuken paikka on kyllä hyvinkin uunissa ja roolijako kaikkea muuta kuin perinteinen. Leikin tarpeisto on vähintäänkin vaihelevaa eikä mitenkään sidottu aikuisen käsitykseen oikeasta tavasta leikkiä. Siksipä meillä aikuinen ei leikkiin sekaannu. Tässä kotileikissä äiti menee töihin ja isä laittaa ruuan. Vauvanukke nukkuu uunissa ja koiranroolina on lastenvahdin pesti. Eikä silti kukaan lapsista laittaisi oikeaa vauvaa uuniin.

Ennen kodeissakin oli tiukat roolijaot. Kotileikissä isänrooli oli vähintäänkin tylsä, riitti kun loisti poissaolollaan, luki lehteä ja joi kahvia. Nyt roolit ovat sekoittuneet, minkä minä ainakin näen hyvänä.

Niin kauan, kun lapset leikkivät, en ole huolissani. Pelottavia sen sijaan ovat lelut, jotka leikkivät lapsen puolesta. Mielikuvitus kunniaan ja aikuiset pois leikkejä sotkemasta. Leikin sisältö kertoo vain maailmasta, jossa elämme. Jos lapsi "ei tiedä" mitä leikkilautasilla tehdään, herää lähinnä kysymys, eikö päiväkodissakaan enää lautasia käytetä... vai eikö aikuista kenties tahdottukaan mukaan määräämään, mitä milläkin tavaralla tehdään.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti