perjantai 2. marraskuuta 2012

Lapsi lisää lapsilisää

Ensin menin sanattomaksi, sitten suutuin ja ajauduin puolustuskannalle (kuinkas muuten). Lopulta jäin kuitenkin miettimään tulonsiirtojen merkitystä kansantaloudelle. Mistäkö on kyse? No tietysti päivän polttavimmasta aivopierusta, kokoomusnuorten varapuheenjohtajan älynväläyksestä: Kokoomusnuorten varapomo lakauttaisi lapsilisät (Taloussanomat 2.11.12)

Myönnän mielelläni, että lapsilisät ovat meidän perheen taloudelle pelastus. Valtion kassa kasvattaa pitkinhampain ostovoimaamme useammalla sadalla eurolla joka kuukausi. Ja mehän ostamme, koko rahalla eikä riitäkään.

Vaikka kuinka yritän, en näe yhteyttä lapsilisän ja huumeriipuvaisten vastasyntyneiden välillä. Enkä pysty ymmärtämään, miksi kukaan hankkisi lasta vain lapsilisän takia, tai edes niin että lapsilisä olisi se ratkaiseva tekijä. Jokaista lasta kohden rahaa palaa kuukaudessa enemmän kuin lapsilisän verran, myös sieltä vanhempien pussista... vain aivan pienimpien lasten kohdalla tilanne saattaa olla jotain muuta. Joskaan ei enää sitten, kun otetaan huomioon tulonmenetykset esimerkiksi vanhempainvapaiden ajalta.

Kaksplussassa oli joitakin aikoja (varmasti yli vuosi) sitten kolumni, jonka kirjoittaja elävästi kuvaili lapsilisän käyttötarkoitusta. Kirjoittajan mukaan lapsilisä on kuin vakuutuskorvaus hajonneesta tavarasta ja lasten aiheuttamista kuluista kuukausittain. Kyllä valtiolla tiedetään, että varmasti ainakin sen verran tavaraa särkyy ja sairastumisesta koituu kustannuksia. Lisää on turha vinkua.

Jälleen kerran on kuitenkin pohjimmiltaan kyse samasta aiheesta, verotuloista ja niiden riittävyydestä. Koska lyttään tämän(kin) ratkaisun, olen mielestäni velvoitettu esittämään paremman ratkaisun. Ja mieleen tuli heti kaksi:
1. Lakkautetaan subjektiivinen päivähoito. Säästö on suurempi kuin päivähoitoikäisten lasten lapsilisät. Lakkautetaan samalla nykymuotoinen lapsilisä päivähoitoikäisiltä lapsilta, mutta alennetaan hoitopaikkaa oikeasti tarvitsevien (olivatpa sitten työssäkäyvien lapsia tahi terapeuttisista syistä hoidassa olevia) maksuja sen satasen verran kuussa, mitä lapsilisää saisi.
2. Otetaan käyttöön kansalaispalkka, ja verotetaan vasta sen ylittävää osuutta. Lopetetaan tällä perusteella työttömyyskorvaukset, vanhempainrahat, kotihoidontuki, lapsilisät, opintotuki, eläkkeet, sairauspäivärahat ja toimeentulotuki. Ainakin. Aijoo, mutta sehän ei käy, koska vinkkejä piti antaa kokoomukselle eikä vasemmistolle. Tällä logiikalla kaikki kuitenkin saisivat tasan yhtä paljon eikä kenenkään tarvitsisi olla kateellinen. Lisää jos tahtoisi, voisi mennä töihin. Ja jos summa riittää, mitäpä sitä vinkumaan toisten loisimista yhteiskunnan varoilla.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti