maanantai 28. syyskuuta 2015

Mutta mitä mä lukisin, apua?

Melkein tekis mieli huutaa, että äiti, mitä mä sitten lukisin. En huuda, kun ei siitä ole hyötyä. Olen lukenut oman kirjahyllyni sisällön läpi kymmeniä ja taas kymmeniä kertoja. Kirjasto käy mun lompakolle nopeasti kalliiksi, kun en ikinä koskaan osaa palauttaa kirjoja ajallaan (vaikka muistuttelisivat kuinka), tai vähintäänkin koirat syö ne ja kersat piirtelee siihen mitä niistä koirien jälkeen on jäljellä.

Kuitenkin kaipaisin kovasti uutta luettavaa. Mitä? Mistä? Suositelkaa nyt joku mulle jotain.

Luen paljon hömppää, Cooksonia, Steeliä, Harlekiineja. Steelin ja Harlekiinien tyylit on käyneet niin tutuiksi, että kirjan ensimmäisestä lauseesta tiedän keskivaiheen draamahuipennuksen ja loppuratkaisun. Ei haittaa, tokikaan, mutta tuntuu jo valmiiksi niin läpi luetulta ja itseään toistavalta.

Olen kahlannut läpi melkein koko Remeksen tuotannon. Ja pitänyt lukemastani kovasti. Mulla on paha tapa jäädä lukiessani vielä tarkastamaan faktoja, tai viimeistään jälkikäteen. Uskottavaa täytyy olla tai sitten on surutta kerrottava, että keksitty koko juttu.

Olen lukenut läpi Luolakarhun klaanin & kumppanit kymmeniä ja taas kymmeniä kertoja. Löydän sieltä toki aina jotain uutta, mutta silti kyllästyttää. Pehmoporno ei enää viehätä, kun kohtaukset osaa ulkoa, kasvien tosiasialliset käyttötarkoitukset olen jo tieteellisesti tutkinut. Ihmissuhdekuviot analysoinut lukemattomia kertoja, enkä usko sarjan enää kovinkaan moneksi uudelleen lukukerraksi tuovan mitään uutta ahaa-elämystä. Kaipaisin sellaista.

On kirjoja, jotka ovat auenneet mulle ensimmäisellä lukukerralla niin, etten halua tarttua niihin enää uudelleen. Ettei se ainutkertainen lukuelämys menisi hukkaan (vaikkapa Sinuhe tai Lokki Joonatan).

Ja niitä, mitkä eivät ole antaneet mulle mitään. Eivät edes myötähäpeää. Tai no, ehkä yhden Trivial Pursuit-voiton (kun tiesin, mitkä ovat kirjan viimeiset sanat: "Aika velikultia.")

Onko joku teistä tehnyt viime aikoina itselleen sellaisen lukemislöydön, mikä tämän kaikkiruokaisen lukijan ehdottomasti pitäisi lukea? Auttakaa nyt lukemisen pulasta kärsivää naista pulasta.

19 kommenttia :

 1. No en "viime aikoina" mutta ootko lukenut Siri Hustvedtin Kaikki mitä rakastin? Siin sulle kirja joka aukee ja ei aukee mutta aukes sittenkin. Siis mulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No en oo lukenut, mutta pistänpä heti tutkintaan moisen teoksen :) Uudelleen lukuarvo on aina ehdotonta plussaa.

   Poista
 2. Enni Mustosen eli Kirsti Mannisen trilogiat. Luotettava kaava, opettava ja kotoisa. Toimii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin arvasin, että tulee heti ehdotuksia, kun kerron ongelmasta :) Kiitos! Jotan yksittäistä olen varmasti joskus lukenutkin ja näitä tosiaan vois tutkia tarkemmin.

   Poista
 3. Ihan sama mitä luet mutta lue kotimaista. Viime vuosina on tullut ihan järjettömän kovia kotimaisia. Lupaan että ei mene vikaan.

  Aloita vaikka tästä: Tommi Kinnunen - Neljäntienristeys
  Jos et oo jo lukenut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lukematta sekin :) Luulin lukeneeni laajalti kaikennäköistä, mutta näköjään nää pikkulapsivuodet on vieneet veronsa, enkä ole tullut tarttuneeksi mihinkään oikeasti lukemisen arvoiseen.

   Poista
 4. Hömppää: Tuija Lehtiset, Jennifer Weinerit, Enni Mustoset (olivatkin tuolla edellä jo).

  Semisti tietopuolista - A.J.Jacobs: Raamatullinen vuosi (suosikkini, luen uudestaan vuodesta toiseen)

  Dekkarit: Donna Leon/ Andrea Camilleri - ihana Venetsia /Sisilia!

  VastaaPoista
 5. Historiallista kirjoista mm. ruusujen sotasarja oli hyvä. Mulla viimeinen kirja vielä kesken. Sarjaan kuuluu sininen herttua, valkoinen kuningatar ja punainen kuningarat. Ja ne kannattaa lukea tuossa järjestyksessä, vaikka sininen on oikeasti vika ja valkoinen eka. Mut oli hyvä, tykkäsin ja löytyy pokkarina. eli on edullisia :D

  VastaaPoista
 6. Irlantinainen Maevy Binchy kirjoittaa mukaansa tempaavia romaaneja. Suosittelen jos et ole niitä vielä lukenut.

  VastaaPoista
 7. Stuart Hill Jäämaan huuto, Tulimiekka ja Jäämaan viimeinen taistelu.
  Itselläni on menossa Sata Kirjaa-projekt. Päätin kahlata läpi Keskisuomalaisen listaamat "sata kirjaa, jotka jokaisen suomalaisen tulisi lukea" :D Kolmas vuosi menossa ja oon jossain 30 kirjan kohdalla menossa.

  VastaaPoista
 8. Hömppäpuolelta suosittelisin Jojo Moyes: Kerro minulle jotain hyvää.

  Muita omia suosikkejani viime aikoina ovat olleet:
  J.K. Rowling: Paikka vapaana (Ihan mahtavia henkilöhahmoja ja mielenkiintoinen tarina.)
  Pauliina Rauhala: Taivaslaulu (Uskonnollisesta aiheestaan huolimatta yllätti minut todella positiivisesti)
  Jenny Kangasvuo: Sudenveri (Voimakkaita naishahmoja ja muistaakseni tämän kirjan genreksi on luokiteltu jossain yhteydessä "maaginen realismi", jota ei paljoa ole kotimaisessa kirjallisuudessa nähty)

  Kyllähän näitä suositteluja riittäis vaikka kuinka paljon, mutta tässä nämä mitkä ensimmäisenä tulivat mieleen. :)

  VastaaPoista
 9. Ootko jo Taivaslaulun lukenut? :)

  VastaaPoista
 10. Oho, mähän sain nyt kerralla niin paljon hyviä ehdotuksia, että luulisi taas lukuideoita riittävän :) Ja lisää saa aina ehdottaa, musta on kiva tietää, mitä hyvää muut lukevat :)

  VastaaPoista
 11. Lars Kepplerin (Ruotsi) ja Jo Nesbö (Norja ja väärin kirjoitettu, kun ei tähän hätään löytynyt erikoismerkkiä) dekkarit on mun mielestä olleet hyviä. Etenkin Kepplerit, ehkä siksi että niitä on vasta viisi. Ü

  VastaaPoista
 12. Mä kattelen aina kirjastossa eka uutuudet ja sit palautetut..Lukemista piisaa,suositella en nyt osaa mitään..

  VastaaPoista
 13. JoJo moyes saa munkin äänen. On sen verran hyvää hömppää, että harkitsen vailinaisella kielitaidolla ostavani englannin kielisen opuksen, kun perhana suomennettuja on vaan kaksi. Löytyy molemmat täältä multa, voin tuoda lainaan T. Täystuhon kummitäti

  VastaaPoista
 14. Lucy Dillon kirjoittaa kivaa kevyttä hömppää, niissä on aina koiria mukana. Pauliina Susi on hyvä kotimainen, uusin Takaikkuna oli mahtavan koukuttava kirja netin vaaroista. Veera Vaahtera kirjoittaa viihdyttävää kotimaista hömppää. Marian Keyes ja Cecelia Ahern on mun ehdottomat lempparit laadukkaassa hömpässä. Paula Havaste ja Helena Waris kirjoittavat historiasta ja vähän myös fantasiaa seassa. Multa löytyy kyllä suosituksia enemmänkin :D

  VastaaPoista