maanantai 7. syyskuuta 2015

Lukemisella lukutaidottomuutta vastaan osa 3

Vuorossa Kirpun ja Täystuhon kirjaesittelyt.

Kirppu opi lukemaan eskarikeväänään murehdittuaan pitkään, ettei varmasti ikinä opi. Lohdutin pientä murheista kertomalla, että lukemaan oppii vain lukemalla, ja mitä enemmän lukee, sitä paremmin oppii lukemaan. Kirppu otti neuvon ehkä turhankin tosissaan eikä mennytkään kuin hetki siihen, että tyttö luki. Sittemmin tyttö on lukenut läpi niin kaikki Potterit kuin esimerkiksi Narnian ja jotakin Eddingsiltä. Kirjan valinta esiteltäväksi oli kuitenkin vaikea homma ja esittelyn kirjoittamisesta hän kieltäytyi kokonaan. Niinpä lupasin kirjoittaa hänen puolestaan, kunhan ihan suusanallisesti kertoo kirjastaan ja perustelee valintansa.

KIRPPU

Bellan Lahja

Kirppu lukee erityisesti fantasiaa ja päätyi tähän suhteellisen helppolukuiseen kirjaan siksi, että siinä on paljon taikaolentoja.


Kirppu tykkää erityisesti tämän kirjan pahasta puolesta, noidasta, joka vangitsee taikaolentoja omaan kotiinsa palvelijoikseen käyttäen apunaan taikaolennoista kuvia piirtävää tyttöä.


Kiehtovan aiheensa takia myös minä olen sitä mieltä, että tätä uskaltaa suositella muille alaluokkalaisille tytöille (ja miksei tietysti pojillekin, jos sillä vaaleanpunainen ulkoasu on meidän pojat karkoittanut tästä kirjasta kauas). Eikä harvaan painetusta tekstistä ainakaan haittaa ole äskettäin lukemaan oppineille lapsille.


TÄYSTUHO

Täystuho ei vielä osaa lukea, vaikka yksittäisiä kirjaimia tunnistaakin. Tärkeää on siis isot ja näyttävät kuvat sekä sopivasti tekstiä kuvien lomassa. Tämä tosin taisi nousta lentokoneiden takia ykkösvalinnaksi tällä kertaa...

Lentsikat 2 Pelastajat


Ihan inhimillisessä ajassa ääneenkin luettavissa,, ja todellakin näyttävät kuvat, joita lapsi jaksaa katsella yksinäänkin. Aika monta iltaa on Täystuho nyt tätä kirjaa "lukenut".


Disneyn kirjoja meillä on paljon muitakin ja ne on pienten suursuosikkeja selailtaviksi juurikin kuvien takia. Varsinaisesti ääneenluettaviksi valitsen kyllä mieluummin jotain muuta, mutta ainahan se valinta ei voi olla äidin.

Lukemisella lukutaidottomuutta vastaan-sarjan aiempia osia pääset kurkkimaan täältä ja täältä. Sarja jatkunee ainakin läpi syyskuun, esittelemättä on vielä kahden pienimmän ja meidän aikuisten valintoja ja muitakin ideoita riittäisi. Ja tarjollahan on myös vieraskynä-paikka, jos just sulla on polttava halu kertoa oma lukemismuistosi tai esitellä lempikirjasi, jota me muut emme ehkä löytäisi ilman apua. Jos vieraskynä innostaa, saa laittaa sähköpostia :)

Edit. (7.9.15 muutaman tunnin julkaisun jälkeen) Huomaistteko Iltalehden uutisen: Monella 15-vuotiaalla surkea lukutaito (IL 7.9.15)? Mitä siitä olette mieltä?

2 kommenttia :

  1. lapset tykkää lukea,ja mitä enemmän tosiaan lukee,sen paremmin se lukutaito kehittyy :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se menee :) Musta on ollut tosi ihana seurata nyt tätä sarjaa varten noiden lukemista vähän tarkemmin. Ties vaikka joulupukki osaisi tarrata oikeanlaisiin uutuuksiinkin, kun tulee mieltymykset selviksi :)

      Poista