sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

Painaako rakkaus enemmän kuin menestys

Kyllä kyllä. Myös minä olen pähkäillyt tasa-arvoa suomalaisessa työelämässä näin naistenpäivän kunniaksi. En usko lasikattoihin enkä pidä kovin relevanttina keskustelua kahdeksastakymmenestä sentistä (paitsi jos keskustellaan vuosikkaiden keskimääräisestä pituudesta, mutta siitähän ei tälläkään kertaa ole kyse. Ikinä ei ole kyse siitä, kun tuosta on puhetta). Lisää miehiä matalapalkka-aloille, niin kummasti on kahdeksankymmentä senttiä jo naisillekin yhdeksänkymmentä, ja se metri euro saman myös. Tai voihan naiset lopettaa kutsumustyöt ja siirtyä sinne, missä rahakin on ja ruveta mennessään esittämään isompia palkkatoiveita. Niin ne miehetkin tekee, ja siksi niille maksetaan. Koska mies kehtaa pyytää.

Kaikkien tuntema sanonta kuuluu, että jokaisen menestyvän miehen takana on nainen. Monesti onkin, miesjohtajilla on yleensä perhe, ja miesjohtajan perheestä huolehtii yleensä nainen. Jäin kuitenkin miettimään, mitä on menestyvän naisen takana. Sanontoja toki löytyy niinkin päin. Sanovat, että jokaisen menestyvän naisen takana on altaallinen tiskejä. Ja sanovat niinkin, että jokaisen menestyvän naisen edessä on mies, joka yrittää estää häntä.

Mutta löytyykö niitä miehiä naisten taakse, niin kuin naisia miesten taa? Aiheesta on tehty ihan oikeaa tutkimustakin Jyväskylän Yliopistossa. Tunnustan mielelläni kirjoittavani tätä postausta hyvin, hyvin pikaisen vilkaisun jälkeen.

City-lehden otsikon tavoin myös minä mietin, Onko naisen valittava rakkauden ja menestyksen välillä? Uskon ja toivon, että oikea rakkaus antaa sekä naiselle että miehelle mahdollisuuden menestyä. Toivon, että vihdoin voisi menestyvän naisen takana olla mies, joka olisi vaimonsa menestymisestä onnellinen. Ehkä tässä on vielä tasa-arvoon matkaa (kuinkahan sitä poikansa kasvattaisi), mutta tässäkin asiassa on näin toisella kierroksella ollut mulla matkassa parempi onni.

Tasa-arvoisen työelämän takana on mun näkemykseltä tasa-arvoinen parisuhde, sellainen missä kummankaan paikka ei sukupuolensa perusteella ole joku tietty, vaan taipumukset määrittää enemmän. Ja jos molemmilla on taipumukset muualle kuin tiskipöydän, hellan ja jääkaapin väliin ympyrää kiertämään (unohtamattakaan nyt tietysti pyykinpesukone-kuivausrumpu-pyykkikori-akselia) niin kommunikointikyvyllä voitaisiin asiat ratkaista siten, että molemmat saisi menestyä kodin ulkopuolella.

Perinteiset sukupuoliroolit katkeroittaa, jos haluttu menestys on roolin ulkopuolella ja sen tavoittelu estetään.

2 kommenttia :

  1. Tiedän useita naispoliitikkoja, joiden menestyksen takaa löytyy mies. Eli onhan tätä - joskin ei samassa mittakaavassa kuin toisin päin. :)

    VastaaPoista