maanantai 24. marraskuuta 2014

Legon kirje vanhemmille

Törmäsin Legojen sukupuolettomuutta pohtivaan tekstiin Facebookissa ja siitä se ajatus sitten lähti. Linkin takaa löytyy Legon kirje vanhemmille vuodelta 1973. Käännettynä suomeksi se menee suunnilleen näin:

Vanhemmille
Luomisen tarve on yhtä vahva kaikilla lapsilla, niin tytöillä kuin pojillakin.
Mielikuvituksella on merkitystä, ei taidoilla. Rakennat mitä ikinä mieleen tulee tavalla, jolla sinä itse haluat. Sängyn tai trukin, nukkekodin tai avaruusaluksen.
Monet pojat pitävät nukkekodeista. Ne ovat paljon inhimillisempiä kuin avaruusalukset.
Monet tytöt suosivat avaruusaluksia. Ne ovat paljon jännittävämpiä kuin nukkekodit.
Kaikkein tärkeintä on antaa heille oikeat tarvikkeet, jotta he voisivat luoda, mitä ikinä tahtovatkin.

90-luvulla legoissa alkoi raju jakaantuminen tyttö- ja poikalegoihin. Belvilleihin ja La Scala-legoihin saakka minäkin leikin City-legoilla ja Fabulandeilla. Meiltä löytyi niin ratsastuskoulu kuin lentokenttä, poliisi-asema ja rantakahvila. Rakennettiin taloja äidin kanssa ihan peruspalikoista.

Välillä meni jo tovi, ettei "tyttölegoja" saanut juuri mistään. Nyt muutaman viime vuoden aikana on tulemisen tehnyt niin pinkit peruspalikat kuin Lego Friendsitkin. Tiedän. Pikkutytöt (ja itseasiassa vielä pienemmät pojat) ovat seonneet tuohon tyttöjen maailmaan.


Onhan nuo pinkit palikat toki minustakin kauniimpia kuin esimerkiksi Turtles- tai StarWars-legot... mutta silti meillä legoleikki tuntuu olevan suhteellisen sukupuoletonta. Ei meillä ole tarvetta varsinaisille tyttölegoille, koska perus city-legoista löytyy vaikka mitä.


Ja luovuutta voi käyttää vaikka Simpsoneita katsellessa ohjekirjojen ollessa pysyvästi Hukka-nimisessä paikassa.


Älypuhelimen tarpeenkin voi kätevästi täyttää pikkulegoilla (tabletin dubloilla).


Jostain syystä mielestäni legojen alkuperäinen idea, rakentaa, mitä mieleen tulee, näkyy parhaimmin kahdessa viimeisessä kuvassa. Puisto on Toisen rakentama ja älypuhelin Täystuhon.

Miksi jotain niinkin sukupuoletonta kuin rakennuspalikka täytyy jakaa tiukasti tytöille ja pojille?

4 kommenttia :

  1. Täysin samaa mieltä! Sukupuolisensitiiviset legot markkinoille :D Meillä myös legot hitti vuodesta toiseen!

    VastaaPoista
  2. Legot rulettaa meilläkin! Meillä legojen hankinta on alkanut aikana jolloin ei ollut sitä sukupuolista värierottelua (tai mää ainakaan mitään tajunnut ), joten kolmen tyttären aikana hankitut on niitä neutraaleja perusvärejä ja niillä on jatkettu edelleen vuosikausia poikien kanssa. Joskus jossain purnukassa on ollut muistaakseni mukana joku kissankellotyttö-hahmo mutta siellä se menee muiden hahmojen mukana eikä kukaan ole kritisoinut. Saakohan tätä edes sanoa, mutta joskus teinitkin meillä innostuu rakentaan jotain, kun on kyseessä "maailman ehkä suurin linna ikinä keskelle kulkuväylää" tms :D Enkä tosiaan mee sanoon, että korjatkaas ne nyt vähän sivummalle :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en saanut esikoista koskaan syttymään legoille. Nää kaikki muut rakentaa niillä ihan innoissaan, palikan väriä katsomatta. Ja noi Friends-hahmot on tosi suosittuja pikkupoikien leikissä, Kirppu tosin aavistuksen protestoi.

      Poista
  3. meillä kans legot on se juttu,joka kiinnostaa kaikkia.Myös niitä teini-ikää lähestyviä ;) pikku legoja on vähän,mutt niillä vähilläkin pärjätään pitkälle :D

    VastaaPoista