sunnuntai 2. marraskuuta 2014

Älytön älypuhelin ja sosiaalinen paine

Facebookissa syntyi yllättäen keskustelua lasten älypuhelimista. Siitä, kuka ne maksaa, onko niitä todella "kaikilla" ja tarvitseeko lapset sellaisia yleensäkään. Keskustelun avauksena Iltalehden kasvatuspulma: Ostanko 7-vuotiaalle älypuhelimen? (IL 2.11.14)

Meillä siis Esikoinen (12v, 6lk) on tänä syksynä alkanut puhua älypuhelimesta, kesällä oli vielä sitä mieltä, ettei sellaisella mitään tee. Täällä on kuultu perustelut siitä, kuinka "kaikilla muillakin on" (ja tehty lähipiirissä tutkimusta, että suurimmalla osalla eli noin 90 prosentilla todellakin on), on nähty raivarit siitä, ettei saa säästää puhelimeen (no sitä ei kyllä kukaan kieltänyt?!) ja jouduttu keksimään tytölle kavereineen vaihtoehtoisia kommunikointivälineitä.

Säästämiskielto oli puhdas väärinkäsitys, Esikoiselle sanottiin, että halvimman älypuhelimen hinta ei ole ongelma vaan se liittymä. Älypuhelimella ei tee mitään ilman nettiä. Tällä hetkellä koululaisillamme on käytössä prepaidit, ja älypuhelin tarvitsisi toisen tyyppisen liittymän, että käyttäminen olisi järkevän hintaista. Muistissa kuitenkin vielä on niin omat kuin siskojenikin teinivuodet ja ne järkyttävät puhelinlaskut. Sellainen olisi meille konkurssi.

Tulkaa mukaan keskustelemaan blogin sivuille Facebookkiin tai herätellään keskustelua myös täällä.

8 kommenttia :

  1. Mä en osaa tähän oikein ottaa kantaa, täytyy hieman pohdiskella. Mutta pakko taivastella yhden tuttavaperheen toimintaa: 6-vuotias sai juuri kalliin älypuhelimen ja 4-vuotias tabletin. 4-vuotiaan tablettia perusteltiin (kohteliaan hämmästyneeseen kysymykseen) näin:"Lapset pitää tutustuttaa tietotekniikkaan jo hyvissä ajoin, että eivät sitten jää paitsi mistään." Kaikki tietysti tyylillään, mutta en itse osaa kuvitella että Maalistyttö keväällä saisi 4-vuotislahjakseen tabletin :D Mitäs ajatuksia tuon perheen toiminta herättää?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmaan sen "kukin taaplaa tyylillään" :D

      Kyllähän nää on meilläkin pienestä pitäen saaneet tietotekniikkaan tutustua, anoppilassa leikkivät tabletilla kaikki, miehen älypuhelin on paljon halutumpi kuin mun perusluuri, tietokoneella on päässyt Rääpälettä lukuunottamatta kaikki tekemään ja Wiilläkin pelaamaan.

      Mutta omaksi laitteita... mä lähden siitä, että ensin pitää olla tarve ja sitten vasta laite. Meillä tosin muutenkin täytyy "mähaluun"-juttujen hankintaa rajoittaa, että pystytään kaikkien tarpeet täyttämään.

      Poista
    2. Tutustua voi tosiaan muutenkin kuin omistamalla :) Kyllä meilläkin tytöt räplää tietokonetta, tosin vähemmissä määrin mutta kunhan niin leikkivät.

      Poista
  2. esim sonera halvin sopiva-liittymä on 9.90/kk. Tekstareita sisältyy vähän, mutta enimmäkseen keskustellaankin whatsappi tm sovellusten kautta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. whatsappin ikäraja K16, joten sen varaan ei kyllä liittymiä lasketa ;) + operaattoriksi DNA, tai kallistuu perheenkeskiset puhelut radikaalisti.

      Poista
  3. Meillä ei ole kaikilla koululaisilla edes kännykkää, koska ne nyt vaan ei tarvitse sitä. Onneksi täällä on aika maanläheiset meiningit lasten kaveripiireissä, ettei meinaan tarvitse olla viimosen päälle vehkeet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kännykän nää on meillä saaneet kouluun mennessään, koska kotipuhelinta ei ole, mutta ovat kuitenkin jonkin verran yksin kotona. Samoin sopivat itse kaverikuvionsa... Eli sikäli puhelinta tarvitsevat. Ei siihen kumminkaan vastata silloin, kun mä soittelen perään... joten vanhempi-lapsisuhteessa tuo on kovin yksipuolinen väline :)

      Poista
  4. meillä älypuhelimet on hommattu 5.lle vanhimmalle,nuorin sai sellaisen 11v.na siis.Mutta iteki neiti myöntäny,ett ihan turha kapine.10v sai nyt tavallisen kännykän(äitin vanhan) ja siihen prepaid-liittymän.

    VastaaPoista