lauantai 12. toukokuuta 2012

24/7/365

Opiskelijat opiskelemaan 12 kk vuodessa (hs.fi 12.5.12)

Näköjään näitä päiviä, kun minäkin olen ajan hermoilla. Enkä siis voi mitenkään välttyä kertomasta mielipidettäni, joka turhankin usein on katastrofaalisen kärkäs ja vähintäänkin provosoiva.

Kaikki osapuolet tuntuvat olevan yhtä mieltä siitä, että yhteiskuntamme huoltosuhde (työssäkäyviä veronmaksajia suhteessa elätettäviin) alkaa käydä turhan raskaaksi. Tarvitaan lisää tosiasiallisia veronmaksajia rahoittamaan työskentelemättömien elämä yhteiskunnan varoilla. Keitä elätettävillä milloinkin tarkoitetaan, ja kenen elatusvastuu pitäisi ottaa, kas siinä pulma.

Perussuomalaisten vaalipuheita kuunnellessa olisi helposti voinut vetää johtopäätöksen siitä, kuinka maahanmuutto lieveilmiöineen on ongelman ydin. Toisaalla taas huudellaan suurten ikäluokkien eläköitymisen aiheuttaneen tämänkin kriisin. Vastikään ehdotettiin ratkaisuksi kotiäitien passitusta töihin. Mutta ei, tässähän se on kauan kaivattu ratkaisu. Laitetaankin opiskelijat valmistumaan nopeammin pitämällä heitä koulussa vuoden ympäri ilman lomia. Mitenkä en itse tullut tuota ajatelleeksi?

Vaikken itse (enää ja vielä) ole opiskelija, en voi olla hiljaa. Kannatan maksutonta opetusta. En ymmärrä venyneitä opiskeluaikoja. Olisin valmis sakottamaan opiskelujen venymisestä (ellei syynä ole esim. sairauslomat tai vanhempainvapaat, joihin myös opiskelijalla on oltava oikeudet). Kuitenkin omien kokemusteni pohjalta väittäisin, että opintoaikoja olisi mahdollista lyhentää tehokkaalla opintojen ohjauksella, poistamalla opintotuesta tulorajat ja vaikkapa kiristämällä tukeen vaadittujen opintopisteiden määrää. Oppilaitokset voisivat tarkistaa kurssitarjottimensa, hyppytuntien ja tyhjien päivien tilalle (terveisiä vaan sinne KyAmk) jotain oikeasti opintoja edistävää toimintaa, luentoja ja ohjattuja projekteja.

Mutta että opiskelijalta lomat pois? Kas kun ei työntekijältä lomat pois. Moniko palkansaaja on valmis tekemään töitä 3-6 vuotta (alasta ja asteesta riippuen) ilman ensimmäistäkään lomaa korvauksenaan max 500 € /kk brutto (opintoraha + asumislisä) + mahdollisuus pankkilainaan (jonka takaisinmaksukyvylle ei ole takeita) 300 €/kk? Vastaus: En ainakaan minä. Ja toisaalta, moniko opettaja on valmis luopumaan hyvin ansaituista lomistaan? Ei tule mieleen ensimmäistäkään. Sen sijaan voidaan toki nostaa opettajien palkkaa ja lyhentää sekä opettajien että opiskelijoiden lomat samaan kuin kaikkien muidenkin. Ei opiskelija tarvitse sen pitempää lomaa kuin palkansaajakaan, mutta opiskelijakin tarvitsee lomansa.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti