perjantai 20. helmikuuta 2015

Kuvitteliko joku mun unohtaneen?

Yle kyseli facebook-sivullaan, päättääkö presidentin puumerkki polemiikin. Presidentti vahvisti avioliittolain sukupuolineutraaliksi (Yle 20.2.15).

Mielenkiintoinen kysymys, ja väitän, ettei päätä. Eikä sitä tule päättämään edes kirkon myöhemmät päätökset siitä, ketä vihkivät. Asia voi painua pinnan alle, siirtyä uskontojen ongelmiksi ja yksilötasolle pois julkisesta keskustelusta, mutta mitenkä se siihen päättyisi, että presidentti on asiasta jotain mieltä.

Kaipaan edelleen kirkolta selkeää kannanottoa yksittäisten itsenäisten piispojen mielipiteiden sijaan. Seuraan, joskin jo vähän rauhallisemmin mielin, ja odotan, mitä tuleman pitää. En eroa kirkosta hallituksen tai edes presidentin päätösten vuoksi. Toivon kirkon ennemmin luopuvan vihkioikeudestaan ja olen (ehkä) valmis hyväksymään avioliiton vain puhtaasti maallisena, juridisena instanssina. Sellaisena se voi kuulua kaikille.

Tuosta i:stä on täällä puhuttu jo paljon aiemminkin. Mulle henkilökohtaisesti siinä on kyse ihan muusta kuin juridiikasta tai päivästä prinsessana.

Presidentin allekirjoitus pakottanee kirkon tekemään virallisen linjauksensa. Sitä odotellessa.

Lisäys 3.3.15
Yle uutisoi aiheesta lisää 3.3.15 Pakottaako laki kirkon vihkimään homopareja? Asiantuntijat vastaavat. Teki mieli kirjoittaa aiheesta lisää itekin, mutten vaan jaksa toistaa itseäni.

8 kommenttia :

 1. Entäpä jos se, kuten moni muukin asia , jää jokaisen oman harkinnan varaan ja jokaisen oman mielipiteeksi -ettei mitään tuon virallisempaa kantaa tule.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Silloinhan se meinaa, että kirkko ei vihi, ja se on mulle ihan fine :)

   Poista
  2. Tarkoitin, että jos jokainen pappi saisi itsenään sen päättää vihkiikö vai ei :) Kun se "kirkko" on kuitenkin ihmiset jotka siellä ovat töissä. Ajattelin, että jos jätetään jokaisen omantunnon mukaan tämä asia tekemään.

   Poista
  3. Niin, mä jäinkin miettimään, että saatoit ajaa takaa tuota myös :) Sitten mäkin teen päätöksen omantunnon pohjalta ja sijoitan harvat veroeurot johonkin muuhun hyväntekeväisyyteen.

   Poista
  4. Jepsis, tuo oli tietysti vaan multa sellainen "mitäs jos" - ehdotus, kun eihän näistä tiedä. Ajattelin vain, että se vois olla vastaisku holhousyhteiskunnallisuudelle :D

   Poista
  5. Tuo asia ei taida olla sellainen, että kirkko voisi jättää sitä jokaisen omantunnon kysymykseksi. Luterilaisessa kirkossa avioliitto ei ole sakramentti, kuten vaikka ortodokseilla, mutta sen verran iso juttu kirkolle kuitenkin, että siihen on pakko ottaa joku yhteinäinen kanta.

   Poista
  6. Uskon kyllä, että suomen ev.lut.kirkko joutuu määrittelemään avioliitto-käsitteensä uudelleen. Nythän se on siellä miehen ja naisen välinen. Joko säilyttävät nykyisenä, hyväksyvät sukupuolineutraaliuden tai tekevät niin kuin ovat tehneet siunaamisen kanssa ja jättävät omantunnonkysymykseksi... Sen verran jakavasta asiasta kuitenkin on kyse, että liikehdintää kirkkoon ja sieltä ulos tulee olemaan, valitsivat miten vain. Mikä sitten olisi kirkolle vähiten haitallinen vaihtoehto vaikka veroeuroilla mitattuna (raha sitä seurakuntaakin pyörittää), paha sanoa.

   Poista