maanantai 9. helmikuuta 2015

Kuka mihinkin saa egon jatkeensa jättää?

Mun silmiin osui uutinen parkkipaikkakyttäämisestä Iltasanomissa: "6-vuotiaan Pepin äiti hermostui invapaikkakyttääjiiin: 'Parkkipaikalla tivataan, miksi käytätte ruutua'" (IS 5.2.2015)

En ota kantaa invapaikkoihin, en tiedä aiheesta mitään ja koen, ettei se mulle kuulukaan, kunhan en omaa autoani inva-ruutuun jätä. Jos niitä on vapaana useampi, saatan kyllä pysähtyä ruutuun siksi aikaa, että joku hyppää autosta ulos tai nousee kyytiin, mutta harvemmin edes niin. Kunhan inva-ruutuun pysäköidyssä autossa on tunnus, se riittää mulle. Ohi kävellessäni saatan vilkaista, mutten varta vasten kiertele tarkastamassa. Jätän pysäköinninvalvonnan pysäköinninvalvojille näiden ruutujen osalta. Kerran olen maksanut sakot invaruutuun parkkauksesta ja se riitti mulle (seliseli, viivat ja muut merkit oli lumen alla piilossa ja liikennemerkkiä ei näkyvissä ruudusta katsottuna)

Mä halusin puhua perhepaikoista parkkipaikoilla. Niinku taas. Niillehän saa autonsa jättää ihan kuka vain, ovat yhtä lailla leveitä kuin inva-ruudut ja yhtä ideaalisella sijainnilla. Musta on kuoriutunut parkkipaikkakyttääjä.

Olen kerran jättänyt auton perhepaikalle, koska parkkipaikan kauimmaisessa reunassa oli täyttä ja ovien edustalla oli sopivasti perheruutu vapaana. Ruutuun ajaminen hävetti. Hävetti siitä huolimatta, että mukana oli kolme nuorimmaista, joiden koen oikeuttavan perhepaikan käyttämisen. Mä en tarvitse leveämpää ruutua lasten istuinten takia (osaan pakata kersat autoon kolmen sentin raostakin), enkä ovien aukeamisen vuoksi, vaikkei meillä liukuovia olekaan, onhan meillä lapsilukot ja ne on käytössä, aina. Kersat ei myöskään nojaile vieruskaverin autoihin odotellessaan (omaan kyllä, ja sen on näköiset sekä ulkovaatteet että auto). Leveä ruutu läheltä ovia tuntuu kädettömän valinnalta.

Tai laiskan. Tuolla kerralla meidän viereen (perhepaikalle niin ikään) parkkasi umpiperäinen pakettiauto. Autosta kauppaan lähti mies. Siis vain yksi mies. Toisella puolella (perhepaikalla) autoaan pakkasi nainen kahden isomman alakouluikäisen (silmämääräinen arvio huom, mutta autossa ei turvaistuimia) lapsen kanssa.

Usein kalleimmat autot seisovat perhepaikoilla. Nuorten kunniaksi on todettava, että mopoauton olen nähnyt noilla paikoilla vain yhden kerran, kaksipyöräistä menopeliä en koskaan. Usein autossa ei ole turvaistuimia, vielä useammin on, mutta lapset eivät ole mukana ja autosta kauppaan säntää neljänkympin tienoilla oleva mies. Tai nainen ja pari teini-ikäistä.

Mikä oikeuttaa perhepaikan käyttämisen? Saataisiko näistä kauppojen tarjoaman ylimääräisen palvelun sijaan lakisääteisiä sakotettavia ruutuja?

Jos tuolla yhdellä kerralla mukanani olisi pienimmän kolmikon sijaan ollut koululaiset, olisimme ruudun metsästystä jatkaneet. Huolimatta siitä, että turvaistuimet autossa olisivat huijanneet kanssapysäköijiä. Jätän mielelläni ruudut niille, jotka niitä oikeasti tarvitsevat, ja ärsyynnyn isojen lasten kanssa liikkuvien onnettomasta selittelystä: "Mekin ollaan perhe!" Niinpä.

8 kommenttia :

 1. No täällä ei ole tota perheparkkiongelmaa kun ei ole noita ruutuja :D mutta mä varmaan käyttäisin niitä aina jos voisin. Yksinkin luultavasti. Koska mun auto on niin helkutin leveä että parkkiksilla on ihanaa vetää se kärry loskassa sinne auton taakse, jättää se siihen ohiajavien roiskittavaks ja ujuttaa ostoksia sitten kaposesta välistä sinne autoon... mutta invapaikoille en aja -enkä kyttää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä syystä mä suosin niitä kauimpia mahdollisia ruutuja, tosin parkkihallissa :) Harvoin kukaan parkkaa viereen, niin on oma ruutu ja molemmilla puolin vieressä tilaa ;) Kersathan osaa kyllä kulkea parkkipaikalla, eikä niiden puolesta tarvi pelätä, kun on opetettu ja vahditaan (sitä paitsi kaks kolmesta menee kärryyn, ihan mukuloitten istumiseen kuuluvaan osioon)

   Joku lastausalue kärryvahtipalveluineen ois kyllä kiva :D

   Poista
 2. Mä kyllä arvostaisin perheruutuja. Kun on aika leveä auto, kaksi vilkasta juoksevaa mukulaa ja pienin turvakaukalossa ja ne matkarattaatkin pitää sieltä autosta jotenkin saada pihalle. Mutta eipä ole lähikaupungin kaupoissa sellaisia hienouksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja vaikka olisi ruutuja, ei ne vapaana olis kumminkaan, koska kuka vaan voi autonsa siihen jättää... ja kuka vaan jättää. Käyttäiskin vaan ne jotka oikeasti tarvitsee (niiden sijaan joita laiskottaa...)

   Ihan vihoviimeistä on tunkea perheauto taskuparkkiin ja yrittää sitten saada vielä kuskin puolelta porukkaa pihalle ovesta ilman, että ne hyppää ohi kiitävien autojen alle.

   Poista
 3. Tiedätkö, itse kanssa (vaikka en omista edes ajokorttia) ihmettelen miten jotkut edes viitsivät ajaa invapaikoille tai lapsiparkkeihin jos huomaa selvästi ettei kumpaankaan kategoriaan kuulu. Vaikka jaksan kyllä itse kävellä kauempaa ja ne lapsetkin paimentaa pidemmän matkaa niin silti. Jostain syystähän ne on keksitty. Joten miksei anneta niiden niitä käyttää jotka sitä tarvitsevat ja joille ne on tarkoitettu.
  Varsinkin invapaikoille ajaneet hyväkuntoiset ihmiset (ja joilla ei sitä invamerkkiä ole) saavat meidän perheeltä kylmiä katseita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä. Tietysti isojen ostosten raahaaminen ja lastaaminen etenkin ulkoparkkiksilla on jossain kelissä jopa mahdoton tehtävä, mutta tähän tarkoitukseen vois kaupat vaikka kehitellä ihan uuden palvelun. Kyllä mulle kelpais, että joku vahtis kärryjä ja mä hakisin auton likemmäs, erikseen auton pakkaamiseen varattuun tilaan. Tai että mä vahtisin kärryjä ja joku muu hakis auton ;) Tai oikeastaan hoitais koko reissun mun puolesta, niin että mä vaan noutasin valmiiksi kasseihin pakatut ostokset lastausalueelta, vähän niin kuin verkkoruokakauppa, mutta noudolla kotiintuonnin sijaan :D

   Poista
 4. meille on inva-kortti luvattu,kunhan saadaan se poliisi-laitokselta haettua.Ja harkitaan tarkkaan siitä huolimatta,milloin inva-paikalle ajetaan. Uskon,että sen jälkeen meiltä kysytään ja ihmetellään tuota lupaa.Mutta siihen on syynsä,ei lääkäri turhaan lausuntoa asian suhteen ole kirjoittanut. <3 Toisekseen,meidän kunnassa on ongelmia tosi paljon siinä,että ihmiset parkkeeraa autonsa ajo-tielle,kun ei siinä parkki-alueella ole tilaa. Parkki-pirkolle ois töitä ! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Inva-luvalla ilman muuta inva-paikalle, jos se, jonka vuoksi kortin saatte, on mukana :) Mitäpä siihen on kellään nokan koputtamista.

   Poista