torstai 2. lokakuuta 2014

Saa imettää, ei saa ryypätä

Eilen osui silmiini uutinen Iltasanomisissa: Nainen ei päässyt lääkäriin - kuoli sairaanhoitajan arvion jälkeen (IS 1.10.14). Herätti ajatuksia ja jatkoa seuraa, luonnollisesti.

Meidän terveyskeskuksemme päivystys on aina ollut ihan ainoa laatuaan. Tai sanotaanpa vaikka niin, etten koskaan ole törmännyt missään mihinkään vastaavaan, vaikka useamman kunnan virityksiä on tullut näin aikuisiällä testattua.

Toukokuulle saakka täällä varattiin puhelimessa päivystykseen aika, ajan sai jos kävi tuuri. Tappelemaan saattoi joutua silloinkin, kun vuoden vanha oli jo kuumeestaan kuivunut. Ja päivystykseen/ensiapuun ei ollut menemistä ilman ajanvarausta paitsi tietysti ambulanssilla... Sillä ei kertaakaan menty sinne, muualle kyllä.

No nyt saa mennä soittelematta. Varsinaista ilmoittautumista ei ole, vaan kaikki tulijat (poislukien ambulanssi) jonottaa ensin vuoronumerolla sairaanhoitajalle ja sen jälkeen lääkäriä tarvitsevat jonottaa lääkärille. Kukaan ei tiedä, ketä on jonossa sairaanhoitajalle eikä kukaan huolehdi lääkärille jonottavista edes vesikannun vertaa.

Kävin siis tänään jälkitarkastuksessa, neuvolalääkärillä, luonnollisesti. Hän ei voinut kirjoittaa lähetettä sterilisaatioon (varaa aika ehkäisyneuvolaan) eikä antibioottikuuria alkavaan kohtutulehdukseen (päivystysasia). Lähdin siis päivystykseen jo tietäen, että tarvitsen lääkekuurin, jota hoitaja ei voi kirjoittaa.

Jonotin kolme varttia sairaanhoitajalle päästäkseni lääkärijonoon. Hoitaja kyllä osasi asiansa ja oli ystävällinen ja mitä kaikkea, hössötti jaksamisesta ja kivuista ja tarjosi petipaikkaa (jota en kokenut tarvitsevani). Ja laittoi mut miettimättä lääkärijonoon.

Istuttuani kaksi tuntia odotustilassa löysin hyvin yhteistyöhaluttoman hoitajan kertomaan, että olen jonossa vastaanottoon enkä päivystykseen ja että jonossa on kaksi ennen mua. Ok. Odotan mielelläni. Tuntia myöhemmin vastaanoton lääkärit 2kpl lähti kotiin. Etsin jälleen hoitajan käsiini vain saadakseni tiuskaisun, että pysy nyt odottamassa, ettei vuoro mene ohi. Varttia myöhemmin lääkäri huutelikin.

Ja kirjoitti ne antibiootit, kuinkas muuten. Herkästi kuulemma pitää mennä takaisin, jos yhtään tuntuu siltä.

Tästä kokemuksesta viisastuneena voin todeta, että vaikka tuntuis miltä, niin ei ainakaan siltä.

6 kommenttia :

  1. Miten tuo kuulostaakin niin tutulta.

    Meilläkään neuvolalääkäri ei voinut kerran kirjoittaa reseptiä silmätippoihin eikä perusvoiteeseen, kun ajat oli kuulemma muutenkin myöhässä. Siis olisihan noihin kirjauksiin mennyt ehkä se muutama minuutti aikaa. Sain sitten ne reseptit muualta, mutta tympäisi, etenkin kun oli aiemmin ohjeistettu ottamaan tämmöiset asiat esille ja sanottu, että kyllä tarvittaessa ne reseptit saa. Tuollakin kerralla lääkäri itse totesi, että kyllä ne silmätipat tosiaan on tarpeen, samoin se rasva...

    Parane pian!

    VastaaPoista
  2. no huh huh... ja kaikkialla pitäs olla samanlaiset säännöt+ systeemit...mihinkähän tää kotomaa on menossa vielä tuon typerän Sote-uudistuksen jälkeen...Jaksuja sinne <3 mä en viiti ees sanallakaan mainita,miten meillä on asiat,muuta ku ett nyt nautin ku se päivystys on omalla paikkakunnalla,vuoden vaihteessa tilanne on jo toinen :(

    VastaaPoista
  3. Eihän tässä oikeasti voi muuta kuin todeta, että panostamalla neuvolatoimintaan voitaisiin helposti säästää päivystyksestä (jonka ylläpitäminen on kallista). Ja olis mulla päivystyksellekin pari tyytyväisyyttä lisäävää kehitysehdotusta, jos ne ketään kiinnostaisi.

    No sain lääkkeet, olen hengissä ja sain laatuaikaa aika monta tuntia ihan ilman yhtään lasta, koska terveen parikuisen paikka ei mielestäni ole päivystyksessä...

    VastaaPoista
  4. Kehitysideoita kannattaa kyllä ihmeessä laittaa ja kritiikkiä. Kritiikki on parasta ja toiminvta tosiaan juurikin silloin kun on antaa / esittää toimivampi vaihtoehto

    http://www.stm.fi/vireilla/kehittamisohjelmat_ja_hankkeet/palvelurakenneuudistus
    Tuolla on yhteystietoja, mutta esim. Tapani Töllille ja Juha Rehulalle (etunimi.sukunimi@eduskunta.fi) voi myös laittaa viestiä. Painivat tuon asian kanssa paljon ja kiertävät myös ympäris Suomea kertomassa uudistuksen tämän hetken suunnasta ja suunnitelmista. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä tulee näihin vastauksena, ettei voida koska säästöt tai ettei voida koska uusi terveystalo on tulossa ja sinne uudet kuviot tai ettei voida koska mahdollinen kuntaliitos... Huoh. Kuhan tästä tokenee ja jaksaa taas pohtia, ketä täällä kiinnostaa.

      Poista