maanantai 13. lokakuuta 2014

Kuppi nurin

Nyt kuulkaa, nyt paloi käpy. Luvassa siis päätöntä riehumista.

Turunsanomat uutisoi THL:n tekevän valtakunnallisen palautekyselyn neuvoloiden toiminnasta (TS 13.10.14). Missä on mun kysely, missähä?! Vai enkö mä kohderyhmään kuuluvana saa sitä tehtäväksi, koska en todellakaan ole tyytyväinen?

MTV:n nettisivuilla puolestaan kerrotaan, kuinka vauvojen kehitystä aiotaan jatkossa mitata älytuteilla. (MTV 8.10.14) Ja eiköhän THL riennä heti ohjeistamaan neuvoloita valvomaan lasten mediakasvatusta ja vanhempien medioiden käyttöä (TS 13.10.14) myös iltalehden perhe-osiosta löytyy uutinen aiheesta (IL 13.10.14).

Meillä on kaksikuinen terve vauva, kuten kaikki tietävät. Olen tänä syksynä, tämän vauvan kanssa, käynyt neuvolassa neljä kertaa ja tavannut neljä eri terveydenhoitajaa ja kaksi eri lääkäriä. 3/4 terveydenhoitajista on nuoria, korkeintaan kolmekymppisiä, tuskin edes niin vanhoja. Kaksi näistä kolmesta on varmasti lapsettomia. Yksi ei osannut käyttää edes pituusmittaa, toinen ei millään tuntunut käsittävän, että 12v toimii eri tavalla kuin 4v...

Mä olen niin kyllästynyt neuvolaan. Niihin ohjeisiin, kuinka pylly rasvataan ja kuinka kannattaa nukkua kun vauva nukkuu. Nyt pitäisi sitten selvittää omat mediankäyttötottumukseni sinne? Ihan viimeinen niitti tähän arkkuun.

En tarvitse teknisiä vempaimia vauvan seurantaan, osaan vaihtaa vaipan ilman indikaattoria ja viedä sairaan lääkäriin tarvittaessa. Osaan mitata ja punnita tenavani ihan itsekin ja jopa piirtää ne väkkyrät (ja vielä tiedän normaalin rajat).

Mutta siinä kohtaa, kun nuori lapseton terveydenhoitaja tulee kertomaan, kuinka mun tulisi mediaa käyttää ja lapseni kasvattaa menee kuppi nurin. Ihan täysin.

Neuvola tarvii täysremontin, nuoret kokeneen työparin ja ennen kaikkea lisää ihmissuhdeoppia. Että se elämä ei aina mene niin kuin oppikirjoissa. Ja hyvin menee silti.

8 kommenttia :

 1. Minua raivostutti edellisessä neuvolassa sellainen asia, etten saanut sieltä vastauksia kysymyksiini. Äitiysneuvolassa oli töissä vastavalmistunut terveydenhoitaja, ja juu, oli varmaan ihan pätevä. Kokemusta - omaa kuin juuri työn kautta tulluttakaan - ei vain ollut, ja kyllähän se näkyi ja kuului. Totta kai ymmärrän, että työkokemus hankitaan juurikin työn kautta ja ymmärrän senkin, että omakohtaisten kokemusten perusteella ei voi puhua ellei sitä oikeasti ole, mutta kun minusta neuvolassa pitäisi juurikin olla töissä sellaisia henkilöitä, joilta löytyisi edes sitä omakohtaista kokemusta. Edes jonkun asian osalta. Ettei asiakas saisi vastausta "No sähän voit katsoa vaikka googlesta" kysyessään, että onko tämä vaiva raskauden aikana ihan tyypillinen vai pitäisikö tästä huolestua.

  Tai että kun menen jälkitarkastukseen, terkkari kauhistelee että "Siis oliko ihan luomusynnytys? Herranjumala!" Joopa joo...

  Musta neuvolasysteemi on sinänsä ihan hyvä, mutta poden pienimuotoista antipatiaa kaikkia lomakkeita kohtaan. Ok, ajatus on hyvä; kartoitetaan, tuetaan tarvittaessa, mutta hemmetti vie silti.

  Se audit- kyselykin. Ilmoitin äitiysneuvolassa, että en käytä alkoholia. Pisaraakaan. Koskaan. Ja kysyin, että riittääkö jos vain kirjoitan tähän niin ja mies täyttää tuon oman osansa. Ei kuulemma riittänyt. Ärsytti, vaikka se ympyröinti pieni vaiva olikin. (Turhaa marinaa kai tämä on, mutta jupisenpa nyt kuitenkin.)

  Lisäksi me saatiin tämän raskauden alussa sellainen Neuvokas perhe- kortti. Siellä kysellään äidin ja isän ruokailu- ja liikuntatottumuksia. Täytettiinkin se ja kortin ajatushan on ihan hyvä; voi pohtia omia elämäntapojaan ja miettiä, mikä niissä on hyvää, mitä voisi parantaa ja millä tavalla. (Tosin aikalailla kartalla oltiin ilman tätä korttiakin.) Koska neuvolassa ei ohjeistettu mihinkään muuhun kuin käymään korttia KOTONA läpi, en älynnyt, että se pitäisi säästää. Nyt neuvolasta sitten napistaan, että pitäisi täyttää uusi kortti, koska niistä tuloksista olisi hyvä keskustella neuvolassakin. Eihän siinä mitään, kyllähän me voidaan se täyttää uudelleenkin, mutta en vain käsitä, miksi tähänkin nyt tarvittaisiin joku kolmas taho kertomaan, miten olisi hyvä toimia niiden parannusta vaativien asioiden kohdalla - onhan meillä itselläkin järki päässä.

  Nuo mediankäyttötottumukset kuuluu aika lailla samaan kategoriaan. Toki on varmaan hyvä ohjeistaa toimimaan toisin, jos perheen lapset ei tee mitään muuta kuin möllöttää telkkaria tai tietokonetta, mutta kun aika harvassa talossa se nyt oikeasti menee niin, niin en minä nyt kyllä ymmärrä mitä tälläkin taas haetaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä tosiaan sain viimeksi neuvolassa pyllynrasvausohjeet... Sen sijaan en saanut vastauksia rota-rokotteen voimassa oloon, vaan tosiaankin jouduin googlaamaan itse...

   Yhtään ympyröinti-lomaketta en neuvolalle enää aio tehdä. Niille tosiaankaan kuulu esim. se, heiluuko peitto makkarissa kuinka usein. Sitäkin kun on kysytty...

   Poista
  2. Niin, ethän sä nyt tietenkään useamman lapsen kokemuksella tiedä kuinka pylly pitäisi rasvata...

   Siis oikeasti ovat kysyneet tuollaista? Ihanko suullisesti vai jollain lomakkeella?

   Poista
  3. Lomakkeella... ne lätkii noita lappuja täytettäväksi, että keskustellaan sitten seuraavalla kerralla. Koskaan vaan ei sitten kysellä niitten lappujen perään.

   On tässä vuosien saatossa varmistettu sekin, että osaan keittää perunoita ja ohjeistettu, että seurustelu ei ole soveliasta ennen kuin 5v on kulunut erosta. Niinku oikeesti. On käytetty puolikuuroksi väitetty lapsi korvapolilla (kuulee paremmin kuin hyvin) jaja... että joo.

   Poista
  4. OMG! Nyt mäkin muistan että saatiin nyt viimeisen kohdalla kaavake johon piti merkitä kuinka hyvin ollaan valmistautuneita siihen että taloon tulee vauva - että ymmärretäänkö kuinka meidän itsekäs elämämme nyt muuttuu lopullisesti :D Mää palautin sen pikkasen lisäkommentein varustettuna takaisin, että ei tainnut olla ihan tälleen jo-lapsiperheiselle tarkoitettuja kysymyksiä...

   Poista
 2. Aina ei tarvitse edes olla nuori terveydenhoitaja että meno on ala-arvoista : minä sain keskellä helteistä kesää (kuudennen) lapsen ja kun terveydenhoitajan piti tulla sille ENSIMMÄISELLE kotikäynnille, niin hän soitti minulle samana päivänä ja kysyi voisinko mitenkään tulla vauvan kans neuvolalle, koska "hän ei millään viitsisi lähteä hikisellä autolla ajelemaan". Niin, minä sen parin päivän ikäisen vauvani kanssa olin paljon joutilaampi ajelemaan ihan samassa helteessä. Think about that. Kyseessä ei ollut minun "oikea" terveydenhoitajani vaan kesälomansijainen, joka siis oli kuitenkin äitiysneuvolan terveydenhoitaja mutta kaupungin eri toimipisteessä tavallisesti, ikää n 50+. Olin niiiiiin häkeltynyt että sanoin "kai sitten voivani" :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei ole käyty kotona kertaakaan... Kuuluis kyllä, mutta kun ei ole resursseja, niin ei ole resursseja. Tosin, en mä noita kotiin tahdokaan.

   Poista
  2. Ohoh! Täällä tosiaan ÄITIYSneuvolan puolelta tullaan asap kotiin (tai tultiin, en mä nykykäytäntöö tiedä kun nää muuttuu kokoajan) ja lastenneuvolankin sitten melkopian. Mä oon kyllä tykännyt :)

   Poista