tiistai 12. helmikuuta 2013

Koulutulokasinfo

Harvinaisen viihdyttävää oli istua seuraamassa kaupungin infoa koulutulokkaiden huoltajille. Valtaosa kuulijoista oli toki esikoistaan koskien infoa kuulemassa, meitä muita ei kovinkaan montaa ollut. Lähes puolet oli saanut ensin osoituksen yhteen kouluun ja sen jälkeen toiseen. Tähän voisi joku todeta, että jes, virhe korjattu. Vaan kun ei ole.

Alakoulujemme täyttöaste lähentelee sataa prosenttia. Tässäkään kaupungissa ei myönnetä automaattisesti paikkaa lähimpään kouluun, siihen joka näkyy ikkunasta. Ihan vain, koska kouluihin ei mahdu. Meillä on kouluja, joihin tulisi 27 ekaluokkalaista per luokka, jos kaikki koulun ikkunastaan näkevät kouluun huolittaisiin. Ja sitten meillä on kouluja, joihin saadaan 11 oppilasta per luokka, vaikka oppilaita haalitaan kolmen kilometrin säteeltä.

Tulevan syksyn ekaluokkalaiset joutuvat mm. ylittämään keskustaan vievän, vilkkaasti liikennöidyn, tien, jonka ainoalla muka turvallisella ylityspaikalla ei liikennevalot toimi. Alikulkutunnelista emme puhu, sitä ei ole, eikä tule. Koulutoimen terveiset koulumatkan turvallisuutta koskien olivat yksiselitteiset: "Se kuuluu tekniselle lautakunnalle."

Meillä on tulevana syksynä ekaluokkalaisia, jotka ainoina eskariryhmästään menevät toiseen kouluun. Koko muu eskariryhmä menee samaan kouluun, siihen, mikä näkyy tämän toiseen kouluun joutuvan ikkunasta. Meillä on niitä ekaluokkalaisia, jotka saavat tuon ison tien ylityksen, vaikka sisarukset käyvät ikkunasta näkyvää lähintä koulua. Meillä on liikaa lapsia.

Kaupungissamme aloittaa tulevana vuonna n. 480 ekaluokkalaista. Ensi vuonna on hieman helpompi tilanne, mutta siitä taas eteenpäin ylitetään jo viidensadan ekaluokkalaisen määrä reippaasti... Kaavoitukseen on kuulemma varattu tilaa uudelle koululle, mutta koska osa olemassa olevista kouluista saa nytkin haalittua vain nippa nappa riittävän määrän ekaluokkalaisia, ei uuden koulun rakentaminen vaikuta todennäköiseltä. Sen sijaan hankalat ja vaaralliset koulumatkat tulevat lisääntymään.

Keskustelu sivusi myös nykyistä reissuvihkokäytäntöä. Sähköisen viestinnän järjestelmää. Sitä kautta kuulemma voi huoltajatkin lähetellä viestejä toisilleen. Paitsi ettei voi. Ja koululta tulevan tiedon mukaan ei ole edes suunnitelmissa hankkia tähän järjestelmään lisäpalikkaa, joka huoltajien keskinäisen viestittelyn mahdollistaisi. Sähköisen viestinnän järjestelmän hyvä puoli lienee se, että tieto tulee hetkessä ja varmasti. Huono puoli on se, että se tulee hetkessä esim. keskiyöllä pitäen sisällään tiedon siitä, että "huomenna hei tarvitaan mukaan herkkuja viidellä eurolla". Sanonpa vain, että suuremmalla todennäköisyydellä olisi toivotut kamat lapsilla mukana, jos tieto tulisi vaikkapa klo 14 paperisessa reissuvihkossa kauppojen ollessa auki, kuin puolilta öin, jolloin kukaan ei sitä jouda lukemaan.

Koulumatkojen turvallisuudesta puhuttaessa sivuttiin toki vakuutuskäytäntöjä ja koulukiusaamista. Jos nappulasi tuolla kompuroi ja murtaa koipensa, kaupungin vakuutus korvaa. Jos se sitten kompuroikin vaikkapa kaverin nyrkkiin, ei asia kuulu koululle. Koulu ei voi mitään. (Tästä onkeeni ottaen, seuraavan kerran asioin poliisin, en koulun, kanssa.) Lohduttaviksi sanoiksi heitti sitten sieltä korokkeelta, että ei hätää. Meillä on KIVA-koulu, ketään ei kiusata, ja kaikki selvitetään huoltajien, koulun ja oppilaiden kesken. Ja koska meillä on KIVA-koulu, ei tarvitse pelätä sitä, että kaverin nyrkkiin tarvisi osua koulumatkoillakaan.

Esikoiseni totesi ihanasti. "Eihän siitä KIVA-koulusta ole mitään hyötyä!" Viiden vuoden käyttökokemuksella...

Ja meidän kaupunki rakastaa lasten huoltajia. Niin paljon, että peruspalvelupomo perui lupaamansa osallistumisen verkoston kokoukseen, jossa olisi puhuttu mm. päiväkotien valokuvauskiellosta.

1 kommentti :

  1. Korjataan nyt sen verran, että tämä peruspalvelu pomo on siis varhaiskasvatusjohtaja.

    VastaaPoista