maanantai 18. helmikuuta 2013

Anteeksi kuinka?

Lekurikeikan jälkeen ollaan muutama kymppi ja pari veriputkea köyhempiä, muttei yhtään viisaampia. Uusi aika tulee taas postissa sitten joskus, kun verestä on jotain löydetty tai oltu löytämättä. Sitä odotellessa on läksynä selvittää suvun tuki- ja liikuntaelinten sairaudet. Helppo homma, eikö. Sovitaanko, että tätä lukevat siis ystävällisesti ilmoittavat minulle omansa? Kas, kun minä en edes tiedä, ketä kaikkia sukuun kuuluu, ja mitä mahdollisesti sairastavat. Yksi on varma, sukurasite löytyy varmasti kaikkeen.

Ja sitten se toinen läksy. Hankkia potilastiedot sieltä maalta. Helppo homma, ajattelin. Ei kun soittoa vaan, että saa ohjeet minne pyyntö postitetaan. Näin ne tiedot sen alueen keskussairaalastakin sain suunnilleen vuosi sitten.

Minähän soitin. Kyseisen kaupungin vaihteeseen, joka yhdisti yhdelle käpykylän kahdeksasta terveyskeskuksesta. Josta iloisesti vastattiin, että joooooo. "Laitetaan sulle täältä sellanen lappu, johon rustaat henkilötietosi ja sen mitä sä ylipäätään niillä tiedoilla teet. Postitat sen sitten tietosuojavaltuutetulle, niin sieltä ehkä tulee meille lupa laittaa noi tiedot."

Ensin meinasin, että ok, tehdään sitten niin. Ja sitten heräsi se kysymysmerkki. Tietosuojavaltuutetulle?! Mitähän tietosuojavaltuutetulla mahtaa olla tekemistä mun oikeudessa saada potilastietoni tänne, missä mua hoidetaan. Ja kun näillä tiedoilla nyt olisi vähän kiire, kun hoidon toteuttaminen täällä olisi kiinni niistä tiedoista siellä.

Seuraavaksi fiksu minä lähtee etsimään jonkun esimiehen yhteystietoja käpykylän karmeilta nettisivuilta. Sieltähän ei löydy sitten mitään. Paitsi vaihteen numero, joka jo johti yllä mainittuun tulokseen ja potilasasiamiehen numero. Soitto sinne siis. Ja vastaajaan. Jätin sentään viestin, ehkä soittaa, tai sitten ei, kovin suurta luottoa ei tuon käpykylän henkilöstöön enää useamman selkkauksen jälkeen ole...

Niinpä soitin suoraan tietosuojavaltuutetun toimistoon. "Anteeksi kuinka?" Niin että sitä minäkin. Ei kuulemma ole ollut tapana tietosuojavaltuutetun tuollaisia käsitellä. Paitsi jos en sitten jostain syystä tietoja saa. Sitten puuttuvat hommaan. Vaan millä ilveellä mä nyt hommaan joko ne tiedot tai sitten sen kieltäytymisen kirjallisena?

9 kommenttia :

  1. Niitten ois pitäny sieltä sun tän hetkisestä hoitopaikasta antaa semmoinen lappu täytettäväksi, että ne saa hakea sun tiedot aiemmista terveyskeskuksista ja yksityisiltä lääkäriasemilta. Niin mulla meni ainakin täällä etelässä, kun siirryin endokrinologian poliklinikan asiakkaaksi.

    Sitten mä kirjoitin siihen lappuun kotikuntani tk:n, kaksi aikaisempaa työterveyslääkäriä, diabetesklinikan ja kotikuntani yksityisen lääkäriaseman.

    Samanlaisen kaavakkeen ne vaati vielä Kirurgisella osastolla mun täyttää... Samanlaisen kaavakkeen täytin myös diabetesklinikalla ja kaikilla yksityisillä lääkäriasemilla ja työterveyslääkäreillä... Kummallista, että siellä se on noin vaikeaa. :D

    -Myy-

    VastaaPoista
  2. Se onkin noi simppeliä täällä etelässä. Vaan kun me lähdetään tuonne käpykylään, ja erilaisiin tietojärjestelmiin, ei enää tämän sairaanhoitopiirin lappusia allekirjoituksineen käytetä kuin vessapaperiksi... jos kelpaavat edes siihen. Rasti ruutuun tyylillä mäkin viime muutossa noi tiedot siirrätytin... En kyllä muuttas takas käpykylään, vaikka maksaisivat mulle siitä.

    VastaaPoista
  3. Itse aikanaan jouduin stadissa hoitoon ja halusivat vanhat tiedot edellisistä hoitopaikoista. Uudessa paikassa rasti ruutuun ja saivat tiedot täysin ongelmitta, siis sieltä käpykylästä, jossa mua oli hoidettu joku 10 vuotta aiemmin.

    VastaaPoista
  4. Jos puhutaan samasta käpykylästä, niin kerrassaan loistavaa, että jollain on siitä hyvääkin sanottavaa. Itse en vieläkään saa potilasasiamiestä edes tuosta käpykylästä kiinni.

    VastaaPoista
  5. Kyllästyneenä pelleilyyn soitin tämän nykyisen kaupunkini terveyskeskukseen. Ja joo. Rasti ruutuun, niin tilaavat paperit. Kunhan nyt jaksan mennä sitten terveyskeskukseen rastin laittamaan. Silti jää se kysymysmerkki, millä saan paperit itselleni. Noin ne saadaan hoitopaikasta toiseen, mutta entä mun oikeus saada nähdä musta tehdyt merkinnät, sehän ei edelleenkään toteudu.

    VastaaPoista
  6. Ne on mahdollista saada sieltä sun kotikunnan terveysasemalta haltuun sitten.
    Mulla on mahdollisuus saada kaikki tiedot käsiini tällä hetkellä tämän hetkisestä hoitopaikastani. Itseasiassa mulla löytyy oma mehiläisen sivuilta kaikki lausunnot, mitä musta on tehty. Eli siis tietoa saa joka tuutista. :)

    Mutta ne kaikki tiedot saa täytettyä kaavaketta vastaan omalta terveysasemalta, kun ne vaan on saaneet kaikki haalittua sinne. Joissain paikoissa ei ko. kaavaketta tarvitse täytellä, mikäli ne on keretty tallentamaan järjestelmiin ja on esittää henkilöllisyystodistus... Mutta rohkeasti kysymällä ne kyllä saa.

    -Myy-

    VastaaPoista
  7. Ehkä saan ne tiedot omalta terveysasemalta, jahka ne on tänne saatu, mutten tule päästämään käpykylää tästä kuin koiraa veräjästä, vaan sinne lähtee ehdottomasti huomautus toiminnasta potilasasiamiehen kautta, kunhan sen nyt joskus saa kiinni. Puhelinvastaajan mukaan tavattavissa aikaisintaan perjantaina.

    Eihän noiden voi tuollakaan antaa suojavirassaan iloisesti johtaa potilaita harhaan ja pompotella miten tykkää. Ei tää nyt eka kerta ole, kun mun homma selviää jotain kautta helpommalla kuin sitä kautta, mitä sen haluan selviävän. Eikä varmasti viimeinen, kun teen enempi vähempi virallisen muistutuksen siitä, kuinka asioiden pitäisi mennä. Ehkä joku jossain pääsee sitten helpommalla, vaikka itseäni ketuttaa.

    Kaikkiaanhan mun pointti papereiden saamisessa itselleni oli se, etten tahdo kaikkien tietojeni siirtyvän hoitopaikasta toiseen, vaan on asioita, jotka kuuluvat elettyyn elämään eikä niitä tarvita nykyiseen tai tulevaan leimaa jättämään. Lisäksi siirrossa on ongelmana mun jättämät tietojen luovutuskiellot, eli voi olla, että se terkkarissa täällä allekirjoitettu lupalappu ei riitä.

    Nyt tarvittaisiin vaan osaa papereista, ei missään tapauksessa kaikkia "kuristuspapereita" jne. Saa nyt sitten nähdä, millä saadaan siirrettyä rastiruutuun konstilla vain ne asiaan liittyvät fyysiset sairaudet. Ei millään vissiin?

    VastaaPoista
  8. Mulle tuli kirralta ainakin (sama piiri kuin sulla) semmonen lappunen, että sain valita, että siirretäänko kaikki tiedot kaikista paikoista. Laitoin siihen rastin ja kaikkien paikkojen nimet, missä mua on hoidettu.

    Siinä lapussa oli myös mahdollista laittaa rasti ruutuun, jossa oli että luovutan tietojani vain ja ainoastaan ko. sairautta koskevien hoitojen osalta ja sitten siihen kohtaan piti kirjottaa, että mikä sairaus ja mistä paikoista.

    Kolmas rasti oli sitten se, että oisin kieltänyt minkään tiedon liikkumisen mistään mihinkään.

    Toinen puoli kaavakkeesta oli ruotsiksi sama. :)

    -Myy-

    VastaaPoista
  9. Kenties tarvitsemme lisää koulutusta puhelinvaihteen hoitajille ja hoitoalan neuvonnasta vastaaville? Käpykylän tietosuojaVASTAAVA soitti, ja kertoi, ettei tämä nyt ole ensimmäinen kerta, kun hänen postinsa kiertää tietosuojaVALTUUTETUN kautta.

    VastaaPoista