lauantai 19. syyskuuta 2015

Kilpa(ilukyky)loikka

Viime aikojen keskusteluja seuranneena olen jäänyt miettimään, mitä en ymmärrä. Onko multa mennyt ehkä joku oleellinen ajatus kokonaan ohi?

Tämä kilpailukykyloikka. Onpa hauska termi.

Kaikki tähän samalle viivalle seisomaan nyt näin. Ja kaikki loikkaa tästä nyt eteenpäin näin. Oho. Päästiinpä pitkälle, lasketaan kaikkien hypyt yhteen. Joo. Tosi pitkälle.

Noin. Otetaanpa uusiksi. Kaikki viivalle seisomaan, joo, just näin. Ja nyt kahdeksan teistä kymmenestä saa hypätä vain tähän saakka. Just tähän saakka näin, näkikö kaikki nyt mihin? Tähän. Just tähän näin. Ja sitten te kaksi, te voitte ottaa nyt kaksi askelta eteenpäin, ja saatte hypätä siitä niin, mutta lasketaan kaikkien loikat sitten sieltä samalta aloitusviivalta. Joo, just niin, just sieltä samalta viivalta. Ja te kaksi saatte hypätä niin kauas kuin pystytte. Ottakaa ihan kunnon loikka. Joo. No niin, kaikki hyppää yhtä aikaa, nyt. Oho. Kylläpä te kaksi hyppäsitte tosi kauas, vaan mitenkäs te kahdeksan sinne jäitte? Päästiinkö nyt pitemmälle kuin ensimmäisellä loikalla?

7 kommenttia :

  1. Vastaukset
    1. Mitä tapahtuu, kun otetaan isolta osalta paljon (tai vaikka vaan vähänkin) pois ja annetaan pienelle osalle selvästi lisää? Paraneeko vai heikkeneekö lopputulema?

      Mä oisin niin piirrellyt teille taas kivoja kuvia, mutku en osaa :D

      Poista
    2. No jaa, kaikki ei ole ihan niin mustavalkoista. Monilla ei ole töitä ollenkaan. Eikä tällä vanhalla menolla työpaikkoja tule taatusti yhtään lisää, päinvastoin, vähenee entisestään. Mutta pääasia että ne joilla nyt on töitä on asiat niinkuin on aina ollutkin?

      Poista
    3. Mä en nyt tässä ollut leikkausten "uhriksi" joutuvia puolustamassa mitenkään, ja henk.koht olisin valmis mm. antamaan lomarahan turhana muinaisjäänteenä pois, samoin kuin tekemään aika monta muutakin pientä uudistusta niin työlainsäädääntöön kuin palvelurakenteeseen yleensäkin.

      Aikuisten oikeasti ihmettelen, miten tällaisella ratkaisulla todellisuudessa voidaan saada valtion talous kääntymään plussalle. ymmärrän merkityksen yksittäisen yrityksen tasolla, olipa yrityksen koko mikä hyvänsä, mutta en todellakaan ymmärrä miten tämä voisi kokonaisuutena muuttaa Suomen taloustilannetta paremmaksi.

      Hallituksemmekin kauniisti kertoo, että voidaan vain toivoa, että palkkaale johtaisi työllistämiseen. Mikään aikaisempi muutos ei kuitenkaan koko yrityskentän mittasuhteissa ole tähän johtanut, vaikka samaa työllistävää vaikutusta lupailtiin mm. kela-maksujen alennuksen/poiston yhteydessä.

      Poista
  2. Yhteispeliähän tämä Suomen tilanne tavallaan on, että päästään pitkälle hyppäämällä yhdessä. Talkoot. Vaikka toisaalta talkooperiaate perustuu vapaaehtoisuuteen ja tämä taas monen kohdalla ei sitä ole. Ja sitten ne päättäjien palkat; niistähän hirveän moni (rivikansalainen) olisi valmis tinkimään koska säästöähän sekin olisi.

    Nämä ei nyt siis ole välttämättä mun tuntemuksia vaan paremminkin ilmaan heiteltyjä ajatuksia kuulemieni mielipiteiden pohjalta :)

    Mutta joka tapauksessa tykkään näistä sun kannanotoista (vaikka välillä ollaankin eri mieltä).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yhdessä hyppäämällä pitkälle nimenomaa, ei niin että viedään osalta hyvän hypyn mahdollisuudet kokonaan :)

      Poista