maanantai 5. tammikuuta 2015

Haaste vuodelle 2015

Lukijat voivat myös vapaasti tarttua tähän, jättäkää vaikka kommentteihin maininta, jos niin teette, niin osaan tulla ihmettelemään ratkaisujanne :)

Niin siis mikä haaste? No paljon tavaraa, vähän tilaa, eli tavaran vähennys- ja tilanjärkevöittämishaaste. Meidän kodissa on monta ongelmapistettä, joille jonkun pitäisi tehdä jotain. Pelkkä siivoaminen ei riitä, koska nämä pisteet räjähtävät heti uudelleen, kun säilytysratkaisut ovat toimimattomia ja tavaraa on liikaa.

Itse itselleni asettama haaste vuodelle 2015 on siis taltuttaa neljä kriisipesäkettä. Eteinen, keittiö, meidän makuuhuone ja kylpyhuone. Kolme kuukautta aikaa kullekin, järjestyksestä en sano vielä mitään, mutta luulenpa aloittavani eteisestä. Vertaistuki ja ideat tervetulleita.

Eteisen lähtötilanne on tällainen:


Porukka tulee siis tuosta sisään ja jättää kenkänsä tuulikaappiin, jonka leveys ei riitä siihen, että voisi laittaa kenkätelineen seinän viereen. Ei riitä, koska vaunuilla pitää mahtua ovesta ulos. Tuulikaapin seinässä on muutama naula, joissa roikkuu ainakin sadetakkeja ja kurahousuja.

Eteiskäytävän alkupäässä (kuvassa) on pienten naulakko, jossa siis oma naulansa ovelta sisäänpäin lukien Viimeiselle, Kirpulle, Täystuholle ja Rääpäleelle. Nauloissa roikkuu vain käyttöulkovaatteet (plus yhdet varakappaleet plus kaikki se mitä en ole siivonnut pois, paitsi jos ne roikkumisen sijaan lojuu lattialla). Naulakkoa vastapäätä oven takana on palapeili, johon on teipattu lukujärjestykset ja muut juoksevat asiat.


Pienten naulakon jälkeen aukeaa ovi meidän makuuhuoneeseen, jossa Rääpäleen vaunuja säilytetään ja toisella puolen Esikoisen huoneeseen, jossa hänen kenkänsä ja ulkovaatteensa ovat (sinne ei vieläkään saada mennä kylään...) Meidän huoneen jälkeen on eteiskaapiston seinään lyöty neljä naulaa, joissa roikkuu pyöräilykypärät. Kypärien alla koiranruokasäkki.


Eteiskäytävä päättyy tähän. Hyllyssä on parhaillaan käytössä olevaa fleece- ja villavaatetta, työkalupakit, heijastinliivit, viikon mainospostit, mun lompakkokassi (mitä se siellä tekee, siihen se ei kuulu!) ja kaikki muu, mikä on pitänyt ovesta tullessa laskea käsistä. Hyllyn edessä on Viimeisen rattaat kokoontaitettuna ja rattaiden päällä milloin kenenkin ulkovaatteita. (Näyttää tuo tällä kertaa Viimeisen haalarille...)

Tuo kriisipesäke oli kyllä jouluksi siisti, mutta...


Hyllyn vierestä oikealle aukeaa keittiö ja eteisen loppu, naulakko, jossa roikkuu Esikoisen ja Toisen sekä aikuisten ulkovaatteet, alla on laatikollinen kenkiä (Ne on oikeankokoisia talvikenkiä, varakappaleita), kenkäteline odottaa sijoituspaikkaa naulakon edessä, hattuhyllyllä on oma korinsa Toiselle, Täystuholle ja Viimeiselle, neljännessä korissa on molemmille meneviä topparukkasia. Rääpäleen kori on meidän makuuhuoneessa... Naulakon vierestä aukeaa pikkuvessa (tai vierasvessa, kuinka vain).

Mut hei. Ei se eteiskama vielä siihen loppunut.


Mihin mä noi laitan? Nyt ne pyrkii eteisestä keittiöön, lähestyvät jo uhkaavasti pakastinta.


(Oikealla aukeaa pikkupoikien huone luonnontilassaan, älkää välittäkö, ja vasemmalle eteinen.) Ollaan siis olohuoneessa nyt. Tuo liukuovikaapisto on syönyt sisäänsä tyttöjen hanskakorit, kaikkien villavaatetta, ulkohousuja, sadevaatteita, eteisen pikkusälää, parittomia hanskoja ja villasukkia, joiden paritkin siellä todennäköisesti ovat, jos eivät ole pyykissä. Lisäksi siellä kassillinen (vääränkokoisia) kumisaappaita sekä mun korkosaappaat ja niitä takkeja & haalareita, jotka eivät eteisen naulakkoon sovi... Tuo kaappi on katastrofi.

Vääränkauden ulkovaatteet ja kengät ovat varastossa. Vääränkokoiset puolestaan lasten isojen vaatteiden laatikoissa ja säkeissä joko lasten vaatehuoneissa tai esikoisen sängyn alla.

Mitähän tälle eteiselle tekisi? Millaisia ovat muiden eteisratkaisut?

13 kommenttia :

 1. Just samat ongelmat... ja kun yritän päästä tavarasta eroon niin ei kukaan osta tai ota edes ilmaiseksi. Tosin tässä taloudessa edes pieni korvaus olisi kiva.

  mutta siis.. mukana haasteessa joka tapauksessa. Nyt sit kai mun velvollisuus on myös postata tästä blogiin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon Kirpun pienet tyttöjen vaatteet antanut eteenpäin ihan sille, joka sattuu huolimaan (ja loput ehjistä kaatanut UFFin laatikkoon...). Ei nää monella lapsella käytetyt perusvaatteet liiku kirpparilla, vaikka hinta olis sen 0,20€/body.

   Ulkovaatteiden määrän järkevöittäminen on jotenkin kovin hankalaa olevinaan. Mitä noi muksut tarvii? Paljonko kutakin? Entä jos vetskari sitten kumminkin joltain leviää just, kun pistän muka turhan pois? Kun ei sitä rahaakaan liikaa ole.

   Juu, ei ole velvollisuus postata, mutta postaa toki :)

   Poista
 2. Meidänkin eteinen on kyllä kauhea. :( Sikäli meillä on hyvä tilanne, että meillä on iso kodinhoitohuone, jonka kautta vain kotiväki kulkee sisälle ja ulos. Mutta silti se sotku ahdistaa ja häiritsee. Eikä sotkua tule vaan lastenvaatteista, vaan myös pitkästä pöytätasosta, jolle aikuisetkin lappaavat ulkoa (autosta yms.) kulkeutuvia tavaroita epämääräisiksi kaaoskasoiksi.

  Haastetta tuo se, että varusteet eteisessä vaihtelevat muutaman kuukauden välein, ja aina pitäisi joka kausivarustukselle löytää se sopivin ja järkevin järjestys, jonka myös lapset osaisivat pitää. Ja tavaran määrä lisääntyy koko ajan... Argh...

  Katsotaan, saanko ratkaistua tätä meidän ongelmaa. Jos saan, niin kerron tykönäni. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lohdullista sentään tietää, että muut painii saman ongelman kanssa ;)

   Poista
 3. Nyt kyllä osuit asian ytimeen, eteinen on meidänkin kompastuskivi ja tartun ilomielin haasteeseen tätäkin kautta! Kiitos kiitos kiitos, nyt siihen vähän niinkuin ON tartuttava :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aattelepa, jos tälleen saadaan järjestykseen useammankin eteinen :D

   Poista
  2. Sä olet laittanut alulle vyöryn :D !

   Poista
 4. Meidän eteiseen hankittiin Ikeasta kenkäkaappi. Te ehka tarttette kolmekin semmoista. Ne menee aika pieneen tilaan ja eteinen pysyy siistimpänä, ainakaan ei tartte komastella kenkiin. :)

  Ikeasta saa myös seiniin iskettäviä hyllyjä joita voi laittaa korkeudelle katonraja, aina korkeuteen lattianraja. Niihin saa sitten monitoimikoreja mahtumaan 2-3 hanskoille ja pipoille ja muulle roinalle. :)

  Nää siis vaan ideoita, joita itse olen yrittänyt hyödyntää.

  -Myy-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kenkäkaappi olis kiva, mutta kukaan ei sitä käyttäisi (eikä sille toisaalta ole paikkaa, koska tuulikaapin seinässä on toisella puolen patteri ja toisella sähkökaappi.... Jyskissä sen sijaan näytti olevan oveen ripustettava kenkäteline. Se saattais toimiakin, kun keksis että missä ovessa.

   Hyllyistä katonrajaan oli jossain vaiheessa juttua, mutta käytännössä ne toisi vain eteiseen ne vääränkauden vaatteet. Kaaoksen kun aiheuttaa nimenomaa ne lastenvaatteet, joita ei ylletä laittamaan paikoilleen.

   Sunnitelmissa kyllä oli tuon hyllykön vaihtaminen yhdeksän laatikon korilipastoon. Kaikkien korit mahtuis siihen. Toisaalta, jotta lipasto mahtuis, pitää olkkarista laskukaappi vaihtaa kapeammaksi kirjahyllyksi. (Ja tietty, jollainhan nää pitäis maksaakin...)

   Poista
  2. Ja seinäpintahan eteisestä on katonrajaa lukuunottamatta käytetty :) Tuulikaappiin tietysti vois miettiä jotain hyllyä, kunhan vaunuista ja rattaista päästään, mutta siihenkin menee vielä vuosia.

   Poista
 5. Tuo maksupuoli meilläkin tuo haastetta. Ratkaisuja löytyis kyllä vaikka kuinka, mutta kyllä niihin sitten saisi uppoamaankin rahaa. :(

  VastaaPoista
 6. ongelmia löytyy täälläki..No,meillä plussaa tuo tilanteeseen se,ett on 2 ulko-ovea,joista kulku.Pääosin oman porukan kulku on taka-ovesta ja kodari on suht tilava. Etu-ovelta lähtee 3 koulukasta aamuisin,sit pienten ns.paremmat takit ym ja meidän vanhempien vermeet on siellä.Valtavaa helpotusta toi nyt tuo uusi kuisti taka-ovelle. Otan haasteen vastaan,käy kurkkimassa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy tulla kurkkimaan.

   Meiltä tuo kodinhoitohuone puuttuu kokonaan, mutta pyykkisysteemi on tuossa kylpyhuoneosiossa tulossa sitten ajastaan :) Eli tavallaan puolet meidän kylppäristä on kodinhoitohuonetta, siellä ne märät ulkovaattet roikkuu kuivumassa ja kurahousut huuhdellaan...

   Poista