lauantai 10. tammikuuta 2015

Vieraskynä: Haluatko parisuhdehelvetin? Nai narsisti!

Vieraskynän luovutin Markus Lustigille. Jos te lukijat koette teillä olevan vieraskynän verran sanottavaa tämän blogin teemoista asialinjalla, saa kynäpaikkaa kysellä sähköpostilla :)

--------------

Alussa hän on upea ja täydellinen seurustelukumppani, joka tekee kaiken puolestasi ja lupaa sinulle kuun sekä tähdet taivaalta. Kauniita puheita ja paljon ideoita, ajatuksia, visioita ja jokaiseen tilanteeseen häikäisevä selitys ja kauniilla tavalla runosieluinen henkilö. Kuin unelmien prinssi tai prinsessa, valkoisella ratsulla kohti auringonlaskua.

Mutta mikä menee vikaan? Tulee yhteinen asunto, ehkä ensimmäinen lapsi. Huomaat pikkuhiljaa, että kaverit ja ystävät ovat kaikonneet ympäriltä ja elämääsi ei mahdu muuta kuin neljä seinää, puoliso sekä lapsesi. Tunnet ehkä sanoinkuvaamatonta väsymystä, selittämätöntä kiukkua, voimattomuutta tai osaamattomuutta. Ehkä jopa näitä kaikkia yhdessä – ruokakaan ei maistu yhtä hyvältä. Puolisokaan ei tue enää samalla tavalla kuin ennen.

Ne harvat ystävät joita sinulla on, ovat jo jonkin aikaa huomautelleet, että ovat huomanneet puolisossasi jotain omituista. Et usko, ennen kuin on liian myöhäistä – ennen kuin olet kaulaasi myöten suossa. Tajuat että puolisosi on alistajasi, vankilasi ja sortajasi. Niin fyysisesti sekä henkisesti, sosiaalisella rajoittamisella, henkisellä ja fyysisellä väkivallalla. Olet huono, osaamaton, kelpaamaton ja surkea vanhempi. Jos yrität lähteä, kuulet ettei kukaan sinua muutenkaan rakasta, tapa itsesi ja tee maailmasta parempi paikka. Suosta nouseminen onkin kokonaan oma tarinansa.

Kuulostaako tutulta? Mikäli kuulostaa, asioit hyvin todennäköisesti narsistisen ihmisen kanssa. Olen monessa tapauksessa törmännyt siihen, että narsistisen ihmisen uhri syyttää ensimmäisenä itseään ja omaa mahdollista tyhmyyttään. Ylipäätään itsensä syyttäminen ja uhriutuminen on narsistin uhrille tavallista. Ihminen tulee taitavasti manipuloiduksi ja uudelleenohjelmoiduksi – täydelliseksi sylkykupiksi.

Ensimmäisenä asiana on tärkeää tunnistaa aihe ja ilmiö. Vasta sen jälkeen voit toimia ja alkaa vapauttaa itseäsi. Etkö tahdo, voi tai uskalla? Olen kuullut tätä monen narsistin uhrin suusta – sekä parisuhteessa että työyhteisöissä. Joka ikinen narsistin kanssa vietetty vuosi pienentää mahdollisuuttasi päästä narsistista eroon noin 50 %. Lisäksi olosi pahenee huomattavasti. Vuoden päästä siis haluat jäädä suhteeseen kahta kauhemmin ja voit entistä hirveämmin.

Toimi siis nyt – tee asialle jotain, rakenna tukiverkkoa. Ole yhteydessä Narsistien Uhrien Tuki Ry:n. Hae apua, ota juristi ajoissa mukaan jos on yhteistä omaisuutta tai lapsia. Dokumentoi kaikki mahdollinen paperille, pidä päiväkirjaa ettet tule hulluksi. Anna se ystävälle luettavaksi. Taistelu alkaa.

Olen itse kävellyt tuon matkan monen ihmisen kanssa useissa työyhteisöissä. Monien kyynelten kautta tulee se suunnaton onni ja vapaus – rauha ja lupa päättää omasta elämästäsi. Sitä tunnetta ei korvaa mikään. On voinut auttaa ihmisiä saamaan elämänsä takaisin. Narsisti on narsisti, oli kotona tai työpaikalla. Eri ihmisille saattaa silti olla erilaisia kasvoja samasta ihmisestä – tästä syystä kaikki eivät edes tajua millaisen ihmisen kanssa ovat tekemisissä.

Et voi syyttää ketään. Et sivullisia etkä varsinkaan itseäsi. Mutta voit pelastaa itsesi ja voit kerätä voimasi ja purkaa narsistisen ihmisen orjuutuskanavat yksi kerrallaan. Et siltikään ole asian kanssa yksin, moni ihminen on samanlaisten ihmisten kanssa paininut ja voittanut. Olen ollut itse auttamassa montaa työyhteisöä selviämään ongelmatilanteista – mutta parisuhteessa sivullisen on vaikea auttaa. Vain sinä voit tehdä päätöksiä ja toimenpiteitä. Kun päätät – pidä päätöksesi ja kävele tie loppuun. Apua on joka askeleelle.


Kirjoittaja on Narsistien Uhrien Tuki NUT Ry:n hallituksen varapuheenjohtaja, työympäristöongelmien asiantuntija sekä Mielenterveyden Keskusliiton hallituksen jäsen. Kirjoittaja on tutkinut narsismia ja työympäristöongelmia sekä ollut selvittämässä useita kymmeniä työympäristöjen ongelmatapauksia ympäri Suomen. Lisää työympäristöongelmista ja niiden ratkaisuista: http://markuslustig.com/

3 kommenttia :