maanantai 3. elokuuta 2015

Koulukiusaaminenko mainonnan syytä!

Nyt on fiksu ihminen ratkaissut koko koulukiusaamisongelman. Henna Kupsala esittelee bloginsa postauksessa Ettei koulutiestä tulisi painajainen (2.8.15) koulukiusaamisen syiksi mainonnan ja kaveripiirin. Kupsalan ajatusmaailmasta jää lyhyen tekstin perusteella vähintäänkin mielenkiintoinen kuva. Ärsyynnyin, mutta miksi?

En ole koskaan ennen törmännyt niin kummalliseen väitteeseen, että koulukiusaamisen voisi välttää merkkivaatteilla, kalliilla harrastuksilla ja viimeisintä huutoa olevalla puhelimella. Kupsala syyttää mainontaa koulukiusaamisesta, osoittaahan mainokset sen, miten tulisi pukeutua, millainen puhelimen tulisi olla ja senkin, millä sopii leikkiä, jos nyt ylipäätään sopii leikkiä. Poikkeaminen mainonnan luomasta normista aiheuttaa tällä teorialla aina kiusatuksi joutumisen, koska lapset ovat julmia.

Ehkäisyksi Kupsala tarjoaa yksinkertaista kieltoa kiusaamiselle kotona, perusteluineen luonnollisesti. Suvaitsevaisuushan opitaan kotona, suvaitsemattomuus tuolla jossain kaduilla.

Voi hyvänen aika, ihmiset (ja eritoten äidit) hei! Sekä suvaitsevaisuus että suvaitsemattomuus opitaan kotona. Lapset ovat julmia, kyllä, mutta hyväksytyn rajoja ei suinkaan määrittele mainonta vaan vanhemmat. Jo pienelle lapselle pitää opettaa medialukutaitoa. Ja ennen kaikkea, rakkaat kanssaäidit, mitäs jos nyt lopetettaisiin ääneen kummastelu siitä, mitä kadulla vastaan kävelevällä on päällä, miten naapurilla on tukka kumman malliseksi leikattu, miten joku lapsiparka on saanut silmälasit, ja miten nuokin nyt niin "kumman nimen" lapselleen antoivat. Näitä äitien suusta tulleita viisauksia ne lapset tuolla toisillensa päästelevät, eivät ne mainoksista osoittele, mitä päällä pitää olla, että joukkoon sopii.

Kiusaamisesta toki pitää keskustella kotona, jo ihan ennaltaehkäisevästi, mutta kiusaamiskiellon perusteluksi ei missään tapauksessa pidä antaa sitä, että toiset nyt vaan on köyhiä, eikä niillä siksi ole varaa ostaa "maijalle" viimeisimmän muodin mukaisia juttuja. Ellei sitten tietysti tarkoituksena ollut kasvattaa pahimman luokan materialisteja.

Pää pois puskasta nyt, niin Kupsala kuin kaikki muutkin, kiusaamisesta ei voi syyttää jotakin ulkoista tekijää, mistä lapset arvonsa imevät. Ne arvot opitaan (tai jätetään oppimatta) kotona.

Pienet lapset ovat luonnostaan uteliaita erilaisuutta kohtaan. Aikuiset opettavat erilaisuuden olevan vaarallista ja hävettävää. Joten hävetään me aikuiset hetki ja mietitään vaikka kimpassa, kuinka saisimme lapsillemme parhaimmin opetettua, että erilaisuus saakin herättää vilpittömän uteliaisuuden (olipa kyse sitten varallisuustasosta, fyysisestä vammasta, ihon väristä tai ihan mistä vaan).

4 kommenttia :

 1. puhut ihan asiaa muuten ! Kaikkea sitä kuuleekin...Kyllä suurin syy koulu-kiusaamiseen löytyy sieltä omasta pää-nupista..Ois aihetta vilkaista peiliin ja muuttaa asennetta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu se peiliin katsominen monesti olevan liian vaikeeta. Omaa toimintaani säännöllisesti joudun uusiksi arvioimaan, kun joku tapa ei johdakaan haluttuun tulokseen.

   Poista
 2. Joo olen sun kanssa täysin samaa mieltä. Yllättävän usein muuten syy "kaikelle" laitetaan ympäröivän maailman syyksi - se on jotenkin ongelman kiertämistä eikä taatusti ainakaan muuta mitään (asenteita).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vastuun kantaminen omista tekemisistään tuntuu vain olevan ihan käsittämättömän vaikeaa joillekin. Niinhän se on, että syy vieritetään muualle, se kun on paljon helpompaa kuin kysyä peilikuvalta, että missä mahtoi mennä vikaan...

   Poista