lauantai 6. joulukuuta 2014

Sininen ja valkoinen

Kotimaa kun taakse jäi, mietin hiljaa mielessäin,
Mitä siitä kertoisin, kysyjille vastaisin.
Kertoisinko köyhyyden, laudat eessä ovien?
Tai sen kaiken rikkauden? Kunnes tiesin vastauksen. 

Sininen on taivas, siniset on silmänsä sen.
Siniset on järvet, sinisyyttä heijastaen.
Valkoinen on hanki, valkoiset on yöt kesien.
Valkoiset on pilvet, lampaat nuo taivaan sinisen. 

Juuret kasvoi maahan sen, kylmän sekä routaisen.
Lämmön tunsin kuitenkin lujuudessa graniitin.
Hiljaa kuusten kuiske soi, terveisensä tuuli toi.
Sininen ja valkoinen värit ovat vapauden. 

Sininen on taivas, siniset on silmänsä sen.
Siniset on järvet, sinisyyttä heijastaen.
Valkoinen on hanki, valkoiset on yöt kesien.
Valkoiset on pilvet, lampaat nuo taivaan sinisen.Kyllä mietin, mitä tästä maasta ja sen tavoista pitäisi kertoa, jos joku kysyisi.

Kertoisinko kaiken sen hyvän; ilmaisen neuvolan, lukukausimaksuttoman koulutuksen, sosiaalihuollon... vai sen puhtaan piittaamattomuuden, mitä päivästä toiseen näkee niin uutisissa kuin oikeassa elämässä. Kertoisinko sen ylpeyden, että omillaan on kunkin pärjättävä?

Tänään mä en tykkää enkä ymmärrä suomalaista asennetta, jolla jokainen hoitaa omat asiansa.

Kukaan ei pysähdy auttamaan pyörällä kaatunutta, kauppakeskukseen pyörtynyttä, neuvomaan eksynyttä, opastamaan junan leimauslaitteen käytössä osaamatonta. Minä, minä, minä ja mun napa. Paska maa ja sen vielä paskemmat ihmiset.

Että kaipa mäkin kertoisin kysyjälle neljästä vuodenajasta, kovista pakkasista, karjalaisesta sisusta ja yöttömästä yöstä.

5 kommenttia :

 1. Mä olen tosi kiitollinen tästä sun tekstistä. Koska en itsekään tätä nykyä ihan ymmärrä tätä meidän itsenäisyyspäivää. Sinänsä olen ihan yleisesti sitä mieltä että aina kun on aihetta juhlaan niin kakku pöytään mutta noin muuten en ihan ymmärrä tämän päivän sävyjä.

  Itsenäisyyspäivästä ei saisi sanoa oikein mitään poikittaista, vaan se on aina sitä "kiitos veteraaneille". Ja toki, todellakin kiitos veteraaneille mutta eikö tässä nyt ala pikkuhiljaa lähes sadan vuoden itsenäisyyden jälkeen olemaan vähän muitakin juttuja? Itsenäisiä ollaan, kiitos veteraanien mutta todellako tämä päivä on noin mustavalkoista? Ja pelkkää veteraania? Miksei niistä nykyajan ongelmista maassamme voi puhua. Me eletään nykypäivän Suomessa, nykyajan ongelmien keskellä. Ja mun mielestä se "kiitos veteraaneille" ei vaan ole enää riittävä argumentti niiden ratkaisuun.

  Mies vei muksut tänään Leikkiluolaan mun nukkuessa yövuoron jäljiltä. Siinä vieressä vietettiin samalla köyhien linnanjuhlia ja mies sanoi että ei ole koskaan nähnyt Hakaniemen torilla niin paljon ihmisiä.
  Maailma on oikeasti nykyään sellaisessa tilassa että pitäähän meidän pystyä puhumaan asioista ilman että nyt kosketaan johonkin niinkin pyhään kuin veteraaneihin. Ei itsenäisyys voi olla vaan pelkkiä veteraaneja jostain sieltä lähes sadan vuoden takaa. Musta oli tosi virkistävää lukea tämä sun postaus, itse en ole osannut enkö uskaltanut pukea ajatuksiani sanoiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on paha, paha tapa painaa julkaise-namiskaa ennen itsesensuurin iskemistä. Siksipä löydän itseni vahingossa kivisateesta tuon tuostakin... Ja välillä pelottaa lukea kommentteja, kun ne kivet on oikeastaan ihan ansaittuja.

   Itsenäisyys on toki veteraanien ansiota, mutta tässä maassa on niin paljon muutakin, puoleen jos toiseenkin.

   Poista
 2. Hyvä kirjoitus, samoin Kukkavarpaan kommentti. En ole jotenkin osannut ajatella tätä Itsenäisyyspäivää tältä kantilta mutta miksi ihmeessä en, kun nuo epäkohdat on kuitenkin olemassa ihan jokapäiväisesti ja muinakin päivinä niitä tulee pohdiskeltua ja pyöriteltyä... että miksi tämä itsenäisyyspäivä on sitten jotenkin niin erilainen ettei niitä negatiivisia asioita voisi ottaa esille. Iso kiitos tosiaan veteraaneille, mutta itsenäisyyspäivään voisi liittyä muutakin keskustelua kuin sota-ajan muistelot (vaikka niitä itsekin omassa tekstissäni sivusin ja vaikka ne toki tärkeä osa tätä päivää ovatkin). Tämä päivähän olisi loistava kaikenlaiseen keskusteluun niistä asioista, joita Suomessa tulisi parantaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässähän nyt kävi niin, että mulla oli hyvä aikomus kirjoittaa jotain veteraaneja ylistävää jollakin laululla hyöstettynä... Vaan sitten unohduinkin miettimään laulun sanoja, ja tosiaan: "Mitä siitä kertoisin, kysyjille vastaisin?" Kaikki kunnia veteraaneille, mutten mä kysyjille mitään niistä tulisi kertoneeksi ;)

   Poista
 3. Niin,nuo laulun sanat...kertookin enemmän siitä kotimaamme luonnosta. Mutta..mitä se on sitte just tuo leipä-jonot ym ym..itsekkyyttä,etenki päättäjissä :(

  VastaaPoista