torstai 18. syyskuuta 2014

Liian pieni mopo

Vähän reilu viikko sitten nelikon isä yllättäen otti yhteyttä. Tahtoi viedä Kirpun ja Täystuhon lupaamalleen kesälomareissulle. Tänään ne sitten lähti kahdeksi yöksi, viimeksi ovat tavanneet pikaisesti maaliskuussa, Kirppu puhunut sen jälkeen kerran puhelimessa ja Täystuho ei edes sitä.

Täystuho empi pitkään, uskaltaako lähteä. Päätti uskaltaa, kun kuuli, ettei tarvitse lähteä yksin. Kirpun silmät alkoivat tuikkia, kun kuuli vihdoin pääsevänsä reissuun. Yritin rohkaista Täystuhoa ja hillitä Kirpun intoa. Että kun vain saisin toisen odottamaan reissua innoissaan ja kun vain toinen ei pettyisi liikaa, jos kuitenkaan eivät pääse. Anottiin yksi lomapäivä koulusta ja peruttiin hoitopäivä.

Tänään pyysin Esikoisen ja Toisen kanssani ulos iskää odottamaan. Tottakai nekin voivat tulla sanomaan "moi". Esikoinen jämähti sohvaan, mutisi: "En" ja tuijotti telkkaa sen näköisenä, kuin pitäisi moita varten kantaa ulos tytön lisäksi sohva. Myönnetään, paska lähiäiti ei pakottanut siinä hetkessä.

Toinen ja Kirppu miekkailivat valomiekoilla leikkipaikalla odotellessa, Viimeinenkin pääsi hiekkalaatikolle kaivurinsa kanssa ja potkimaan mopollaan pihaa ympäri. Yritin innostaa Täystuhoa Viimeiselle kaveriksi, mutta niin se vain nökötti surkeana pyörien välissä. "En mä voi. Isi ei ota mua mukaan, jos se näkee, että mulla on liian pieni mopo."

Istuttiin sitten vain sylikkäin, minä ja Täystuho, ja katseltiin toisten leikkejä. Eikä isi nähnyt, kuinka kovaa Täystuho liian pienellä mopollaan pääsee.

Kukkavarvas kirjoitti blogissaan lasten sopeutumisesta. Ajatus tähän tekstiin ei oikeastaan lähtenyt siitä, mutta jäi elämään. Ehkä sopeutuminen onkin vain hyväksymistä, pakotettua alistumista? Ehkä vanhemman tehtävä on joskus vain ottaa vastaan. Rakastaa, vaikka sillä olisi liian pieni mopo.

5 kommenttia :

 1. Oi, nyt tuli kyynel silmäkulmaan, näen jo sen pienen moponsa kanssa siellä... oi. Mutta, sä osaat, olla läsnä. Moni oikean kokoisen mopon ostanut ei osaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyl vaan meinas olla tippa linssissä itselläänkin siinä hetkessä. Se on niin pieni ja etsii syytä itsestään.

   Esikoisen eihin yritetään pureutua ennen kuin nuo kaksi palaa takaisin. Jos sen kuitenkin saisi sanomaan moin. Ihan pakottamatta.

   Poista
 2. <3 voih,miten kirpasi pienen ajatus pienestä moposta <3

  VastaaPoista
 3. Voi että munkin tuli ihan tippa linssiin :/ Ja onhan se sopeutuminen juuri tuotakin. Ja ennenkaikkea lähivanhemman rooli..

  VastaaPoista