tiistai 14. kesäkuuta 2016

Miten te saatte lapset nukkumaan?

Säännöllisin väliajoin jotkut meidän perheen käytännöistä tuntuvat herättävän ihmetystä, kummastusta ja hämmennystä. Nukkuminen on maito- ja pyykkimäärän jälkeen varmasti kysytyimpiä arkiasioita.

Miten teillä nukutaan? Nukutaanko teillä? Eikö ole nukkumaanmenoaika aika aikainen? Miten te saatte ne ajoissa nukkumaan? Mun kohdalle ei sentään ole osunut kysymystä siitä. onko jokaisella lapsella oma sänky, senkin on huhun mukaan joku suurperheellinen kuullut.

Vuositolkulla olen ajatellut, että lasten (ja aikuistenkin) kanssa kaikki lähtee siitä, että jokaisella on mahdollisuus nukkua riittävästi. Tämän turvaksi meillä siis tosiaankin on nukkumaanmenoajat, oli jo yhden lapsen kanssa. Miten meillä siis nukutaan ja nukutetaan nyt? (Juu ei sitten välttämättä mene näin kuukauden tai kahden päästä, koska elämä on jatkuvaa muutosta)

Ilta unihommineen alkaa meillä seitsemältä, viimeistään puoli kahdeksan. Tavoitteena on, että kahdeksaan mennessä omissa sängyissään ovat Rääpäle, Viimeinen ja Täystuho. Leikeille annetaan suunnilleen vartin lopettamisaika, sänkyjen kunto tarkastetaan, jos sitä ei aiemmin päivällä ole ehditty tehdä, yövaatteet etsitään olohuoneeseen riviin, metsästetään Rääpäleen kadonnut maitopullo ja Täystuhon sekä Viimeisen vesipullot. Täytetään pullot keittiöön odottamaan. Ensin käy iltapesuillaan Rääpäle ja Rääpälettä rasvaillaan samaan aikaan kuin kahden muun hampaita pestään. Kaikille kolmelle puetaan yökkärit enemmällä tai vähemmällä taistelulla ja kaikki kolme komennetaan pulloineen omiin sänkyihinsä ja peitellään niihin.

Tässä kohtaa mä rupean metsästämään villasukan tekelettäni ja iltasatukirjaa, ne löydettyäni menen lukemaan pojille iltasatua. Parhaillaan meillä on menossa Taru Sormusten Herrasta... Viimeinen nukahtaa jo lukemisen aikana, Rääpäle melko nopeasti, kun laitan kirjan pois ja vaihdan villasukkaan (liekö puikkojen kilinällä unettava vaikutus) ja Täystuho joskus ennen Rääpälettä, joskus jälkeen. Jos Täystuho on hereillä vielä, kun Rääpäle nukahtaa, ojennan hänelle oman kirjan selailtavaksi ja poistun huoneesta omiin hommiini. Normaalisti pojat ovat tajukankaalla noin puoli yhdeksän, joskus aiemmin, joskus vasta tuntia myöhemmin.

Kyllä, meillä lapset tosiaan pysyvät sängyissään. Eikä tästä tarvitse käydä mitään painia. Enää.

Yhdeksältä unihommiinsa siirtyy Kirppu ja Toinen. Katsovat itse kellosta (yleensä), käyvät pesemässä hampaansa ja poistuvat omiin huoneisiinsa huudellen hyvät yöt matkalla.

Kymmeneltä saman tekee Esikoinen.

Seiska ryhtyy yöunilleen puolen kymmenen ja puolen yhden välillä ihan tähtien asennosta riippuen. Periaatteena se, että vauvavuoden saa elellä ihan omassa rytmissään, nukkua kun nukuttaa kelloon katsomatta ja sitten siirrytään pienten nukkumaanmenoaikaan.

Joskus meillä nukutaan ja toisinaan ei, on öitä että kertaakaan ei tarvitse herätä ja niitä jolloin ei kertaakaan ehdi nukahtaa. Kaiken aikaa herätysten määrä kuitenkin vähenee.

Ja mitä siihen aikaiseen nukkumaanmenoon tulee, silloinhan ne lapset kannattaa laittaa nukkumaan, kun niitä väsyttää.Yliväsyneitä tai pirteitä ei saa nukahtamaan millään. Ja sitä paitsi. Pitää olla sääntöjä, että voi olla poikkeuksia. Mitään ei ole hakattu kiveen, joten tilanteen salliessa voi valvoa pidempään (tai joutua sänkyyn aiemmin...)

Nukkumaanmenoajat tarjoaa kuitenkin aikuisillekin mahdollisuuden hengittää hetken ja ehkä jopa ajatella edes yhden ajatuksen päivässä alusta loppuun ilman keskeytyksiä. Porrastuksella vältetään vessaruuhka (niitä kun on vain kaksi) ja tarjotaan myös isommille aikaa ilman pienempiä. Ihan kätevää.

Miten teillä nukutaan ja nukutetaan?

6 kommenttia :

  1. Aikalailla samanlaisella kaavalla mennään täällä. Puoli seiskan aikaan ruvetaan keräämään tavaroita olohuoneesta omiin huoneisiin, seiskan aikaan iltapalalle, jonka jälkeen sitten jokainen siirtyy hampaiden pesulle ja pissalle sitä mukaa, kun on syönyt. Hampaiden pesun jälkeen omiin huoneisiin odottelemaan. Ensin on vuorossa JustJust, jolle luetaan joku lyhyt kirja, sitten unilaulu ja sänkyyn peitteleminen. Sen jälkeen JooJoolle iltalääke, iltasatu, hetken juttelu ja sänkyyn peittely. Viimeisenä JooJoo, jolle luetaan hetki ja jutellaan päivän kuulumiset. JooJoo jää yleensä vielä leikkimään/lukemaan/piirtämään tms. Sen on vaikea rauhoittua, joten oon todennut, että on parasta antaa sen tehdä se pitkän kaavan mukaan. Käy yleensä vielä juomassa ja vessassa jossain vaiheessa iltaa ja kun on saanut itsekseen kierroksen alas, kuuluu huoneesta jo yleensä yhdeksän tietämillä "Äitiii, tuu mun huoneesta sammuttamaan valooot" :D

    VastaaPoista
  2. Meillä on yksi vaan (4v.), joka saa iltapuuron puoli kasi, sitä ennen on yöpuku päällä ja seuraavan päivän päiväkotivaatteet valittuna. Vessa, hampaiden harjaus ja iltasaduksi pätkä kirjaa (ah, oikeita kirjoja jo). Valot pois ja unimusiikki soimaan (30 minsaa tuutulauluja, tää rauhoittaa lapsen joka ei erityisesti haluaisi nukkua, ikinä). Uni tulee lähes aina alle puolessa tunnissa (klo 20-20.30 välillä alkaa siis aikuisten oma aika). Yöllä iskee vessahätä lapselle tai ei (tarvii aikuisen laittamaan valot vessaan kun ei yllä itse), sit jatketaan unia, kunnes klo kuuden jälkeen alkaa sitten kysely että onko jo aamu (minusta ei, lapsesta joo, herätyskello soisi vasta seiskalta...sitä tarvitaan lähinnä silloin kun lapsi on tulossa kipeäksi).

    Tää rutiini on vedetty tällä tavalla varmaan siitä lähtien kun laps oli 1v.,silloin diiliin kuului vielä unimaito muistaakseni (josta eroonpääsyä ja hampaiden reikiintymistä stressasin, mutta hyvin sekin meni, vaihtettiin veteen ja sit se jäi) ja säännöllisiä yöherätyksiä.

    VastaaPoista
  3. Koska kysyt tätä nyt, kun on kesäloma, niin tilanne on meillä toinen kuin se olisi kouluaikana. Nyt kesälomalla meillä pienet menee klo 20-22 nukkumaan, riippuen siitä uidaanko vielä illanpäätteeksi, ollaanko iltanuotiolla jne jne. Isommat menee nykyään arkisin aiemmin nukkumaan, koska käyvät töissä :D

    Kouluaikoina rutiini on suurinpiirtein niin, että klo 19.30-20 aletaan iltatoimiin (pesut ja pusut ja viime hetken leivät) ja pienet kuin isommatkin (max 11v) nukkuvat iltalaulun jälkeen omiin sänkyihinsä yksikseen viim 20.30. Isommat keräävät kamppeensa ja menevät n klo 22 silloin nukkumaan, joku aiemmin ja joku treenien takia vähän ylikin ehkä, koska puoli kymmenen jos kotiutuu, niin siinä on suihkut ja iltapalat vielä edessä tietenkin.

    Meillä kopkopkop yöt nukutaan läpeensä, paitsi jos on kipeänä joku, muuten ei kukaan herää kertaakaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillei kesäloma niin vaikuta, mutta taitaa noita poikkeuksia sääntöihin olla kesällä enemmän kuin kouluaikaan :)

      Poista
    2. Joo meillä kun isäntä melkein vallan on kuitenkin töissä kesälläkin, niin nämä kalastusreissut sun muut kahta aikuista vaativat toimenpiteet tehdään sitten aina niin illalla että väkisinkin venyy. Toisaalta, osa nukkuu nykyään jopa kahdeksaan. Vau!

      Poista
  4. Meillä ei ole onneksi tarvinut nukuttaa. Nukkumaanmenoajoista koetetaan pitää kiinni, koska seuraavana aamuna aikainen herätys on karmea, jos unta tulee liian vähän. Jos on mahdollisuus nukkua pidempään, ajasta voidaan lipsua. Näin kesällä lipsuntaa tahtoo tapahtuakin, mikä onkin ihan ok, koska valo tuntuu tekevän ihmeitä ja lapset jaksavat sen myötä valvoa pidempäänkin. Yöt nukutaan yleensä kokonaan, pienimmäinen saattaa herätä aamuyöllä. Suurimmaksi osaksi jokainen lapsi nukkuu omassa sängyssään, mutta joskus meidän sänky on täynnä nukkuvia lapsia, joiden vanhemmat nukkuu sitten hieman huonommin. Ovat kuitenkin tervetulleita silloin kun on tarvis.

    Olen ihan samaa mieltä siinä, että nukkumaanmenoajat antavat mahdollisuuden hengähtää edes hetken, ja siksikin liputan niiden puolesta. :)

    VastaaPoista