keskiviikko 8. kesäkuuta 2016

Ykköset ylle

Kevään juhlat ovat ohi ja siten olen tietysti tyypilliseen tapaani juhlavaatekeskustelusta pahasti myöhässä. Törmäsin kuitenkin Vauva-lehden Aihevapaalla (missäpä muuallakaan) keskusteluun lasten juhlapukeutumisesta.

Olen kotoani saamin opein pyrkinyt lähestymään niin lasten juhlapukeutumista kuin omaanikin. Ohjeeksi olen saanut, että perhejuhliin päälle sellaista, minkä kanssa kehtaa olla sadan vieraan keskellä. Satapäisistä perhejuhlista on tosin vierähtänyt jo hetki aikaa (pikkusiskoni ristiäisissä oli läsnä 75 henkeä, ja hänen rippijuhlissaan taidettiin päästä suunnilleen samoihin).

Tässäpä nyt simppeli ohje juhlatilaisuuksiin pukeutumisen avuksi, olkaatte hyvä.

1. Häät ja hautajaiset.

Lue kutsu ja noudata annettua pukeutumiskoodia häissä. Myös kutsuttujen lasten osalta. Hautajaisiin aikuisille mustaa (jollei erikseen ole muuta pyydetty) ja lapsille hillittyä, muttei välttämättä mustaa (perinteen mukaan pikkulapsia ei kuulemma pueta mustiin, mutta aika velmulle näyttän itse valokuvissa viiden vanhana kukkamekossa...)

Täystuho häihin lähdössä. Kelpaisi hautajaisiinkin.
Poikien asustus on helppo, tummat suorat housut (häihin kyllä kelpaisi vaaleatkin), kauluspaita, liivi (jos kaapista löytyy), kraka tai rusetti, pikkutakki, jos sellainen on (meillä ei ole ja hankin kullekin sen rippijuhliinsa). Mustat pikkukengät. Tai lenkkarit ja toivotaan, ettei kukaan huomannut...

Tytöt on vaikeampia. Hautajaisiin meillä on tytöt pieninä puettu valkoisiin paitoihin ja mustiin tai tummansinisiin liivimekkoihin. Myöhemmin on ollut käytössä joko musta mekko tai valkoinen paita ja musta hame yhdistelmä. Ripille pääsyn jälkeen saavat (joutuvat) siirtymään aikuisten etikettiin, hautajaisiin puetaan mustaa ja polvet sekä olkapäät peittävää, ellei muuta ole toivottu omaisten osalta.

Lasten häämuotia. Huomaa Täystuhon Kuomat.
2. Ristiäiset ja rippijuhlat, valmistujaiset, koulun juhlat

Pojille suorat housut tai ehjät, puhtaat ja muutenkin siistit farkut sekä kauluspaita, tytöille periaatteessa polvet ja olkapäät peittävää, värillä ei väliä.

Esikoinen Seiskan ristiäisissä
Kirppu Rääpäleen ristiäisissä
3. Synttärit, nimpparit ja muut kissanristiäiset

Kunhan on ehjää ja puhdasta, mieluummin muuta kuin verkkarit, mutta nekin menee. Kavereiden synttäreille vaatteet juhlapaikan mukaan (hoploppeihin ei mennä ykköset yllä, keilata ei korkkareissa jne.)

Halloween-teemaa
Aikuisten juhlapukeutuminen onkin sitten kokonaan toinen tarina. Parhaillaan poden vakavaa mekkokriisiä, johon palataan tuonnempana.

Miten teillä puetaan lapset juhliin?

4 kommenttia :

 1. Meillä oli kevättalvella yhdet hautajaiset, joihin isommille lapsille puettiin tummansiniset liivimekot, valkoiset neuletakit sekä mustat sukkahousut lakerikenkineen. Pienimmäinen sai vaalean mekon, jossa mustia kukkia.

  Meillä lapset puetaan juhliin asiaan kuuluvasti. Ei tulisi mieleenkään, että hienompien vaatteiden kanssa olisi lenkkarit tms., mutta toisaalta myös just noista HopLopeista jätetään kyllä ykköset pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ne lenkkarit monesti päätyy jalkaan, kun tulen ajatelleeksi kenkiä vasta siinä vaiheessa kun pitäisi olla jo menossa... Tytöille tosin juhlakenkiä löytyy hyvä varasto omasta takaa.

   Poista
 2. Meillä on vietetty tämän keväänä aikana hautajaisia, synttäreitä ja valmistujaisia. Hautajaisiin nti 16v ei oikein suostunut pukemaan päälleen mitään juhlavaa joten nyt mentiin ihan perusfarkuilla ja tummalla collegepaidalla. Poika 13v oli pukeutunut mustiin farkkuihin ja tummaan kauluspaitaan. Nti 4v:llä oli musta liivihame ja valkoinen pusero. Esikoinen valmistui ja hänen juhliaan vietettiin sunnuntaina. Nti 16v mökötti vaatteista perinteiseen tapaansa ja hänellä Antti Tuiskun suunnittelemat shortsit, valkoinen t-paita ja kirjava huppari. Hra 13v:lla mustat farkut ja harmaa, lyhythihainen kauluspaita. Nti 4v oli oikein elementissään; vaaleanpunainen pitsiunelma mekko, samaa sävyä oleva bolero, valkoiset nilkkasukat ja mekon väriset kengät. Vaikka kuinka haluaisin pukea nuo isommat juhliin "oikeisiin vaatteisiin" niin pakko on ollut antaa periksi. Ehkä jonain päivänä nti 16v haluaa pukeutua kuin tytöt ja 13v suostuu mukisematta pukemaan juhlavampaa päälle. Nti 16v ei ole käynyt rippikouluakaan joten edes silloin ei ole tarvinnut pukea juhlavammin. Pojille olen perinteisesti puvun kravatteineen rippijuhliin hommannut ja saa nähdä kuinka käy tämän 13v:n kohdalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se niinkin, ettei noita väkisin voi pukea. En saanut Toiselle 12v suoria housuja koulun kevätjuhlaan, vaikka kuinka yritin, lähti sentään farkuissa ja kauluspaidassa eikä iänikuisissa verkkareissaan. Esikoisella tais olla aika normaali arkivaatetuksensa, kun niin on kuulemma kaikilla muillakin :/ Isojen kanssa joutuu kyllä pitkälti valitsemaan taistelunsa, jos vääntö käydään jo mukaan lähtemisestä, ei sitä enää vaatteista oikeastaan voi.

   Poista