lauantai 7. syyskuuta 2013

"XXX-työntekijä avautuu"

Siirryin hallinnosta asiakaspalveluun, paperipyörittämisnopeudesta ihmissuhdetaitoihin.

Huomaan, että yhä enemmän ärsyttää uutisointi, jossa asiakaspalvelija (olipa se sitten lastenhoitaja, Prisman kassa, tai vaikkapa teleoperaattorimyyjä, kuten tällä kertaa, IL 7.9.13) avautuu. Rakkaat asiakaspalvelijat, me emme ole jumalia. Meille maksetaan palkka asiakaspalvelusta.

Tottakai tästä viimeisimmästä teleoperaattorimyyjästä innostuneena haluan ihan itse antaa 13 vinkkiä asiakaspalvelijalle. Ja bonuksena vielä yhden asiakkaalle.

1. Asiakaspalvelija on kaikki tilanteet nähnyt jo. Asiakkaalle tilanne on nolo. Asiakaspalvelijalle maksetaan tilannetajusta ja asiakkaan kunnioituksesta. Noloa ongelmaa ei ole asiakaspalvelijan syytä kailottaa niin, että muutkin kuulevat.

2. Vanhemmat ihmiset tahtovat jakaa muistonsa nuoremman ihmisen kanssa. Asiakaspalvelija voi laskea jutut toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos, mutisten sopivasti kuulleensa, ymmärtäneensä ja ehkä jopa kiinnostuneensa asiakkaan jutuista. Asiakaspalvelija voi jopa kertoa vanhan ja kuluneen vitsin ihan itse: "Välillä kyllä kaipaan lankapuhelinta, olisi tosi näppärää, kun aina tietäisi missä puhelin on..."

3. Asiakaspalvelija on asiakaspalvelija, auttaa voi asiakasta vain niissä asioissa, joihin on esimiehen lupa. Se ei estä neuvomasta väärässä paikassa olevaa asiakasta oikeaan paikkaan ja esittämästä, että on ihan hirmuisen pahoillaan siitä, ettei enempää voi tehdä. Pahoillaan voi esittää olevansa, vaikkei edes olisi.

4. Jos asiakkaassa on vika, älä kerro sitä ensimmäiseksi aasiakkaaseen, naamakirjaan tai Iltalehteen. Se ei tee aasiksi asiakasta. Se tekee sinusta aasin.

5. Jos myymälässä on ruuhkaa, se ei ole asiakkaan vika. Asiakkaan asia on asiakkaalle tärkeä. Hoida asiakkaan asia, pahoittele kuun ensimmäistä maanantaita, harmittele, että olisit mielelläsi kuullut tarinan loppuun ja siirry seuraavaan asiakkaaseen. Siitä sinulle maksetaan.

6. Kun myymälä on tyhjä, voit huomata asiakkaan heti, kun hän astuu ovesta sisään ja aloittaa keskustelun itse. Kas kun kerrankin on mahdollista tehdä niin.

7. Hyvän ja pitkäaikaisen asiakkaan kanssa voi heittäytyä muistelemaan, kuinka ennen kaikki oli paremmin, ja kuinka nykyään kaikki on kehnosti, kun ei edes sitä mainoskynää voi palkkioksi pitkästä asiakkuudesta antaa.

8. Kuuntele asiakasta. Reklamaatiotilanteessa asiakkaalta on jo palanut aikaa, vaivaa ja rahaa tyhjään. Me tosiaan emme ole jumalia, ole pahoillasi prosessin hitaudesta ja jäykkyydestä, ohjaa asiakasta eteenpäin.

9. Pysy asialinjalla vaikka asiakas olisi kuinka asiaton. Vakuuta asiakas, että hänen ongelmansa on todellinen, kuultu ja ymmärretty, että omat mahdollisuutesi toimia tilanteessa ovat nämä. Tarvittaessa anna esimiehesi yhteystiedot ja ohjaa asiakas ulos.

10. Asiakkaan tekemä näennäisesti epäolennainen kysymys saattaa olla asiakkaalle hyvinkin oleellinen. Et tiedä, millä perusteella asiakas tekee ostopäätöksensä. Viimekädessä päätös saattaa syntyä myyjän ammattitaidosta. Omalta osaltani tilanne on monta kertaa ollut näin. Etenkin tekniikassa.

11. Kun asiakas vastaa puhelimeen kesken lauseesi, olet jo epäonnistunut tehtävässäsi. Muussa tapauksessa asiakas olisi pahoitellut puhelimeen vastaamistaan: "Anteeksi, tätä puhelua olen odottanut". Jos keskustelu puolitutun kanssa on oleellisempaa kuin lauseesi, saattaisi olla aiheellista vilkaista peiliin. Asiakaskin on vain ihminen.

12. Asiakkaan toiveet harvoin kohtaavat asiakaspalvelijan resurssien kanssa. Asiakkaalle, joka tarvitsee apua, usein riittää perusteiden jälkeen se, mistä tarvittaessa apua saa lisää. Jos tämän ymmärtäminen on asiakaspalvelijalle ongelma, ei se ole asiakkaan vika.

13. Merkkaa vapaa-aikasi vapaa-ajaksi, vaihda työpaita päällesi vasta työpaikalla. Työvaatteissa olet firman liikkuva mainos, halusit sitä tai et.

Bonus asiakkaille:

1. Kuten todistettu, asiakaspalvelijat ovat vain ihmisiä kaikkine vikoine ja puutteineen. Meilläkin on valitettavasti päiviä, jolloin kykenemme vain hädin tuskin asiallisuuteen. Valtaosa asiakaspalvelijoista on työssään vain, koska ei muuta työtä saanut.

Jälkilisäys 12.9.13, Aihe on näköjään pinnalla muuallakin: Monen myyjän ohje: Katso itse netistä (Taloussanomat 12.9.13)

15 kommenttia :

 1. Hirveän hassua lukea tätä, kun aiemmin olet tässä blogissa morkannut mm. Kaupunkia mokailuista,ihan julkisesti. Asiakaspalvelijoita nekin on ja eivät varmaan muuta työtä ole saaneet ja luulenpa,että ihmiset ne sielläkin on mokuen takana... Että ääni on vaihtunut kellossa?

  VastaaPoista
 2. Ei ole ääni vaihtunut kellossa. Asiakas on asiakas näkemyksineen ja mielipiteineen, ongelmineen kaikkineen. Asiakkaana olen yhtä mieltä. Ja toisaalta asiakaspalvelija on töissä asiakaspalvelija, asiakaspalvelijan näkökulma asioihin on luonnollisesti täysin eri kuin asiakkaan.

  Asiakkaana olen tälläkin viikolla ollut vähintäänkin kettumainen ja hankala. Olen suuren ääneen tehnyt mm. selväksi sen, että eräässä liikkeessä en enää koskaan aio asioida. (Vaikka mitäpä se isoa firmaa liikuttaa, että roposeni muualle kuskaan).

  Asiakkaalla on oikeus odottaa asiallista palvelua. Kaupungilta en ole sitä vielä saanut, lähestymistavasta riippumatta. Menkööt nämä vinkit siis sinnekin tiedoksi ;)

  Jos olisin kaupungin työntekijä, ja avautuisin aaseista asiakkaista, olisin takinkääntäjä. Asiakaspalvelijana voinen edelleen avautua aaseista asiakaspalvelijoista jotka mm. soittavat kotiin ja herättävät lauantaiaamuna heti yhdeksältä...

  VastaaPoista
 3. Jos liikkeessä ei tulla kysymään että "miten voin palvella?" niin ajattelitko, että vajaallakin henkilöstöllä liikkeen muitakin asioita hoidetaan kokoajan? Jos olet hakemassa esim. uutta pesukonetta, ja myyjä ei pysty esittelemään mainospuheineen sinulle parhaita malleja liikkeestä, ajattelitko, että juuri sen osaston osaava henkilö voi olla sairaana ja liikkeen on ollut pakko ottaa tuuraaja, yleensä tuuraajat eivät ole asiantuntijoita.. nykyään tämä on ihan tavallista. Mikään ei ole asiakaspalvelussa kuin ennen, eikä tule koskaan enää olemaankaan.
  Oletusarvo on että ihminen, oli tämä sitten ostamassa vaatteita, ruokaa tai elektroniikkaa, osaa itse tehdä taustatyötä hakemansa tuotteen eteen, ja nopeuttaa siten sekä omaa asiointiaan ja asiakaspalvelijan tehtävää. Esim. ruuhkatilanteessa kukaan ei tule puhuttelemaan tai jos et saa ketään kiinni auttamaan sinua, niin sinun asiakkaana tulee ymmärtää, että et ole ainoa, ja että aspat tekevät hiki hatussa, usein ilman taukoja, töitä sen eteen että ruuhkat puretaan, kuormat puretaan, asiakkaille saadaan myyntikelpoisia tuotteita, ja myymälä on siisti ja että pakolliset raportit, päivittäiset väli-inventoinnit, hinnoittelu, yms saadaan hoidettua. Ammattitaito ei näy siinä, että saatko salaman nopeaa palvelua liikkeessä vaan siinä, että vajaalla miehityksellä kaiken kaaoksen keskelläkin, suurin osa asiakkaista saavat sen mitä tulivat hakemaan, ja firman omat asiat ovat järjestyksessä.
  Aspat, kuin asiakkaatkin ovat vain ihmisiä, mutta tärkeintä on muistaa että he ovat samalla viivalla.
  Olet nuori ja fiksu ihminen, joten toivon, että kun menet asioimaan missä tahansa liikkeessä, teet taustatyösi huomioit että kukaan ei osaa lukea ajatuksia. ja mitä Lauantai aamuun kello 9.00 tulee, se on työaika sille, joka sinulle soitti. Jos et halua että puhelinmyyjät soittelee sinulle, mene käymään osoitteessa: www.telemarkkinointikielto.fi, tee tarvittavat toimenpiteet niin ei tarvitse ottaa vastaan puhelintyrkytystä, minään kellonaikana.
  Kohtaa asiakasPALVELU sellaisena, kun se tänäpäivänä on. aspa ei ole palvelija, vaan ohjaava henkilö tai rahastaja. Hymy ja iloinen asenne on plussaa, vaikkakin näinä päivinä sen hymyn rutistaminen on tiukassa ottaen huomioon tilanteen jossa olemme ihan kaikki, jos olisi rahaa palkata lisää, yhden henkilön työtaakka vähenisi ja aikaa olisi enemmän sille asiakasPALVELULLE.
  Olen asiakaspalvelija, alani ammattilainen, ja asiakas. Minäkään en saa parasta mahdollista palvelua, mutta valitan sen huonoudesta silloin, kun aspa menee asiattomuuksiin, tai jos saan odottaa tyhällä kassalla kauan. Minä pystyn ymmärtämään, miksi henkilöstöä ei ole, pystyn ymmärtämään sen kaiken työpaineen, jota lähes jokaisessa iikkeessä on, mukaan lukien erikoisliikkeet, kuten elektroniikkaputiikit.
  Kaupungin puolelta on vain asiakkaan näkökulma, mutta voin kuvitella että ei ne sielläkään vaan ryystä kahvia ja naura asiakkaille. Jos joku on kirjoittanut "ohjeita asiakkaille" julkisesti, hyvä niin, koska oman kokemukseni pohjalta voin sanoa että ihan oikeasti suuri osa asiakkaista kuvittelee olevansa aspan yläpuolella, ja röyhkeästi käyttäytyvät juuri niin. Ei mikään ihme, jos eivät saa kunnioittavaa palvelua, sillä minä en ainakaan kumartele ketään kuka katsoo minua nenänsävartta pitkin, oli tilanne sitten töissä tai vapaalla. Sellaista ei tarvitse kenenkään sietää - missään tilanteessa.
  Toivottavasti ymmärrät, miksi tekstisi sai minut kirjoittamaan vastauksen, en normaalisti koskaan ota kantaa kirjoituksiin. Mutta tee taustatyösi, perehdy faktoihin, äläkä valita turhista asioista, nuori viiden lapsen äiti.

  T: Asiakaspalvelija vuosiymmenten kokemuksella.

  VastaaPoista
 4. Ei keltään voi odottaa asiallista palvelua,jos itse ei kykene asiallisuuteen.
  Kyse on ihmissuhdetyöstä,joka on vastavuoroista. Ei asiakas ole mikään jumala,vaan ihminen joka tarvitsee hyödykkeitä/palveluita, jota joku toinen ihminen sille myy tai tuottaa.
  Hankala asiakas valitettavasti useinkaan ei saa laadukasta palvelua johtuen omasta minäkeskeisestä asenteestasn johtuen. Sitäpaitsi, Asiakaspalvelijan muisti on pitkä...

  VastaaPoista
 5. Mun puhelimen saa äänettömälle tai kokonaan kiinni. Mulla on myös mahdollisuus painaa punaista luurin kuvaa ja jatkaa uniani. Ei kai maailma puhelinsoittoon kaadu. :)

  VastaaPoista
 6. Asiakaspalveluntyön ongelmakohdat kyllä tietää tämäkin aspa. 80% tehtävistä on muuta kuin asiakkaita, jopa tärkeämpiä (en ole myyjä), mutta 80% ajasta menee vastatessa asiakkaiden tarpeisiin, samoihin kysymyksiin puhelusta ja käynnistä toiseen. Oikeuttaako se asiakaspalvelijan purkamaan ärtymystä asiakkaaseen? Ei. Oikeuttaako se tinkimään kohteliaisuudesta? Ei. Entä kun asiakas on seissyt puolitoista tuntia jonossa yritettyään ensin lähettää sähköpostia saamatta koskaan vastausta ja soitettuaan kymmenen kertaa, muttei kukaan puhelimeenkaan vastannut... Onko asiakaspalvelijalla oikeus kääntää (aiheesta) kukkuisen asiakkaan syyksi ja viaksi kiukku ja vastata samalla mitalla? Ei. Puutteelliset resurssit eivät ole asiakkaan syy. Eivät ne toki ole aspan syykään, mutta aspalle kiireestä maksetaan, asiakkaalle ei.

  Niin. Asiakas ei ole jumala. Mutta niin se vain menee, että kenen leipää syöt, sen lauluja laulat. Kehno asiakaspalvelu tarkoittaa kiristyvässä kilpailussa vähemmän asiakkaita, mikä taas tarkoittaa kenkää useammalle jne.

  Ja mitä tulee puhelimen äänettömälle laittamiseen tai sulkemiseen... Kuinka monen perheessä revittiin lankapuhelin seinästä yöksi? Kas niinpä. Ennen oli puhelinkulttuurissakin ihan vissi ero.

  Btw. Kun kerroin etten enää jatkossa asioi, puhuin YKSITYISISTÄ lääkäripalveluista. Valmiiksi olin taustatyöt tehnyt jne. Lääkäri oli tunnin myöhässä, sama maksu meni silti ja kukaan ei pahoitellut. Samasta lafkasta oli lauantaiaamuinen soittaja, kun lääkäri oli jonkun paperin pistänyt meidän papereiden mukaan, ja se piti takaisin viedä. Seisoin puolituntia jonossa ennen kuin asiakaspalvelija edes osoitti huomanneensa minun astuneen liikkeeseen. Edelleenkään ei pahoittelua tms. Kävelin sieltä ulos toista ja viimeistä kertaa.

  VastaaPoista
 7. jos oot töissä respassa, sulle maksetaan asiakaspalvelusta, tai jos oot tarjoilija. Jos oot kaupassa tai vaikka jossakin siivoojana tai vastaavaa, sulle maksetaan tasan siitä että sä myyt ja teet, ei siitä että nuolet asiakkaan *piip* , jos ymmärrät mitä tarkotan.. Vähän typerää mennä väittämään, että asiakas on joku jonka pillin mukaan tanssitaan yhtään missään.. Toki asiakas on tärkee, mutta ei se nyt niin tärkee oo että kaikkee pitäs sietää. Onneks kaveri linkkas tän mulle, saanpa puheenaihetta koulussa opettajien kanssa siitä, mitä on olla ihan oikee asiakaspalvelija. Voi olla että aiheeseen perehdytään ihan kunnolla.

  VastaaPoista
 8. Asiattoman asiakkaan käsittelyohjeethan tuossa tekstissäni oli. Puhelimessa huorittelevalle voit hyvin todeta: "Minun ei tarvitse kuunnella tuollaista, palataan asiaan kun olette rauhoittunut." Ja sitten yksinkertaisesti sulkea luurin, jonka jälkeen voit urputtaa aasia asiakasta työkavereille ja pomolle. Ja vain niille. Liikkeessä asioiva huoritteleva tai väkivaltainen asiakas ohjataan asiallisesti ulos, joko sen tekee aspa, tai kuten meillä, vartijat. Asiakkaan aiheellinen ja kohtuudessa pysyvä kiukku sen sijaan pitää sietää, huutaa ja kiroilla takaisin ei saa.

  Ei se ole asiakkaan takamuksen nuoleskelua, että pysyt asiallisena silloinkin, kun sinua ketuttaa, ruuhkaa on ja kassa pitäisi päästä laskemaan, kuormat on purkamatta, tilaukset tekemättä jne. Se on työtä, josta maksetaan.

  Siivoojallekaan ei kauaa makseta, jos siivooja käy asiakkaalle hankalaksi. Prisman kassalle maksetaan siitä, että tervehtii asiakasta aluksi ja lopuksi, sekä vetää tuotteet kassaan ja kerää rahat. Ei siitä, että vinkuu aasiakkaassa äideistä, jotka lapsille sanovat "Täytyy ensin maksaa, anna tädille"

  Minä muuten en ole töissä respassa, sen enempää kuin tarjoilijakaan. Satun olemaan vain toimistoassari, reilun sadan asiakkaan päivävauhtia tehtävinä paitsi se kassa myös mm. palkat, ostolaskut, tilavaraukset ja moni, moni muu.

  VastaaPoista
 9. Pakko kompata ekaa kommenttia. Sä et ole muuta tehnytkään, kun valittanut ihan joka ikisestä aspasta mihin oot törmännyt. Siltä sä sen ainakin saat kuulostamaan. Sä annat itsestäs kuvan maailman hankalimpana ja paskamaisimpana asiakkaana, joten et taida olla ihan oikea tyyppi täällä antamaan neuvoja yhdellekään aspalle. Vai johtuuko tää avautuminen nyt siitä ettet saakaan enää istua siistissä sisähommassa pyörittämässä papereita? Ettet olekaan enää "ylempänä" asiakaspalvelijaan nähden?

  P.S. Aika läppä otsikko. En tiedä ootko ikinä törmännyt lyhenteeseen xx, mutta viittaa pornoon ja saat tän kaiken kuulostamaan siltä, että oisit seksityöläinen :D

  VastaaPoista
 10. Eihän tässä muuta voi kuin ihmetellä, että ihanko totta teidän asiakaspalvelijoiden mielestä on suotavaa olla tervehtimättä ja hyvästelemättä, tempoa herneet nenään sata kertaa kuullusta vitsistä ja tempaista asiakasta ratakiskolla kalloon sen kiskon taivuttamisen sijaan?

  Tekeekö minusta vaikean asiakkaan se, että menen tekemään asiallisesti reklamaation tarvittaessa, tervehdin, kiitän, hyvästelen, kysyn apua, kun sitä tarvitsen ERIKOISliikkeessä, odotan pahoittelua silloin kun töpännyt on joku muu kuin minä? Ilmeisesti.

  Kiitos, Anteeksi ja Ole hyvä, siinäpä suomenkielen vaikeimmat ja harvinaisimmat sanat.

  Kertaakaan en ole huutanut tai raivonnut yksityisellä sektorilla asiakkaana. Asiakaspalvelija sen sijaan on. Julkisen sektorin kertoihinkin, ihme ja kumma, riittää kahden käden sormet. En soita Soneralle, ja vaadi apua kun liittymäni on Elisan jne.

  Julkinen sektori on valitettavasti jäykkä organisaatiokuvioineen, ja asiakkaan tapoja hoitaa asiat on kolme: asiallinen, asiaton ja se toimiva. Yleensä etenen järjestyksessä asiallinen, jonka jälkeen siirryn suoraan kohtaan toimiva, mikäli asiakaspalvelija vastassa ei vetänyt asiattomalle linjalle. Myös näin päin metsä vastaa kuten sinne huutaa ;)

  Asiakkaan yksityisyydensuoja menee aina kaiken edelle. Asiakkaalla on oikeus kertoa saamastaan palvelusta ja sen laadusta julkisesti. Jos työntekijä menee ja kertoo asiakkaistaan julkisesti, ja jää kiinni työnantajalle, on vastassa vähintään varoitus, tarinan sisällöstä riipuen siirto toisiin tehtäviin tai jopa kenkää.

  Mutta mitäpä siitä, asiakaspalvelijahan on jumala, kuten tässä on todistettu. Asiakaspalvelija on aina oikeassa eikä koskaan ikinä tee virhettä tai ainakaan myönnä sitä. Ja voi sitä onnetonta, joka tämän jumaluuden uskaltaa kyseenalaistaa... Niin kuin minä nyt, sanoessani, että puolentoistanunnin jonon jälkeen päivän asiakkaista vain yhdellä oli herneet nenässä ja nekin saatiin sieltä asiakaspalvelijan asiallisella käytöksellä pois.

  Työniloa!

  VastaaPoista
 11. "Valtaosa asiakaspalvelijoista on työssään vain, koska ei muuta työtä saanut."

  Sun omaa tekstiä tuo lainattu osuus ja luulen, että toi on monet suututtanut. Aika pöyristyttävä väite, koska suuri osa asiakaspalvelijoista haluaa olla töissä ihmisten parissa ja käy aika paljon koulujaksin saadakseen moiseen hommaan pätevyyden. Sä annat itse ymmärtää, ettei asiakaspalvelijat ole mitään muuta kuin pohjasakkaa ja kiteytät sen äärimmäisen tehokkaasti yhteen lauseeseen.
  Tekstinasettelu on sellainen, että sitä tulkitsee helposti niin, että sun mielestä asiakaspalvelijat on aivottomia ja tyhmiä ihmisiä ja raasut joutuu olemaan siellä töissä, koska ovat niin luusereita, ettei muuta työtä saaneet.

  Kyllä tuollaisilla väittämillä saa ihmiset pöyristymään. Vai mitä odotit sanoessasi noin? Pitäisikö julkisesti kirjoittavan ihmisen kantaa vastuunsa sanoistaan?

  VastaaPoista
 12. Ah, jälleen koira johon on kalikka kalahtanut niin syvälle takalistoon ja poikittain että pitää tulla osoittamaan oma tyhmyytensä. Toisaalta ihan sama, sain ainakin hyvät naurut. :) Kukaan oikeasti omaa ammattitaitoaan arvostava ei voi tuosta blogista vetää hernettä nenään - vaan nauraa ja toteaa "näinhän se suunnilleen menee."

  Terveisin,

  Hankalien asiakaspalvelutilanteiden ammattilainen jo vuosikymmenten kokemuksella

  VastaaPoista
 13. Vääristeletsä tahallas muiden sanomisia ja tulkitset niitä miten tykkäät?
  1. Kukaan ei ole sanonut, että on ok olla tervehtimättä.
  2. Ja kaikki aspat varmasti tietää, kuinka ratakiskoa taivutetaan asiakkaalle, sitä varmasti monet on tehneet.
  3. Tuleeko sulle mieleen, että aasiakas on yksi niitä harvoja paikkoja, missä asiakaspalvelijat voivat oikeasti anonyymisti (työpaikan, asiakkaan ja itsensa sunteen) purkaa hankalia tilanteita, joille voi myöhemmin nauraa? Yleensä sillä hetkellä, kun ne tilanteet on päällä, niin ketään ei naurata.
  4. Kukaan täällä ei ole väittänyt, että asiakaspalvelija on jumala. Sanottiin, että asiakkaat ei ole jumalia. Vaan asiakaspalvelutyö on ihmissuhdetyötä ja vaatii ihmissuhdetaitoja.

  VastaaPoista
 14. Asiakas on se joka tuo leivän pöytään ja ihminen äänestää jaloillaan. Mua ihmetyttää jos ei näille asiakaspalvelijoille, joiden mielestä on asiakkaan tehtävä ymmärtää teidän kiireestä yms. muista asioista johtuvia pahoja olotiloja, että asiakas on se joka tuo leivän pöytään ja se joka on kaiken sen teidän työn keskipiste. Jos asiakaspalveluaika menee muiden hommien pyörittämiseen niin on priorisointi ongelma. Hyvä blogikirjoitus oli.

  Jos asiakaspalvelija ei tervehdi tai hymyile tai palvele se tekee työnsä huonosti.. Ihan niikuin siivooja joka siivoaa huonosti tai mikä tahansa muu ammatti.. Ei palokuntakaan sammuta vain sinnepäin..

  VastaaPoista
 15. Asiakkaalla on oikeus vaatia palvelua. Mutta nykyään ei palkata ihmisiä enää vain asiakaspalveluun, vaan työhön sisältyy paljon muutakin, kun vain ja ainoastaan asiakkaan palveleminen ja kohtaaminen.

  On paljon asiakkaalle näkymätöntä työtä. Itse esimekiksi anniskeluravintolassa työskennelleenä mun asiakaspalveluaikaa on mennyt vessassa oksennusten siivoamiseen, kukas muu sen ravitolassa tekee kuin ravintolan työntekijä?
  Saattaa olla, että asiakasta hieman pännii odottaa, että saan siivottua oksennuksen pois, mutta uskallan väittää, että puhdas vessa on myös asiakaspalvelua.

  Kaiken asiakaspalvelun ohessa olen joutunut tekemään mm. tilitykset ja tilaukset. Siivoamaan, täyttämään kaappeja, purkamaan kuormia. Työ tietysti keskeytyy joka kerta, kun asiakas haluaa janojuomaa ja sitä hänelle tietysti myydään.

  Mutta kuten joku sanoi, niin 16tunnin päivään ei välttämättä mahdu yhtäkään kolmea minuttia pidempää taukoa. Että saisi syödä lämpöisenä ruoan, ettei kahvi kylmenisi kuppiin ja vesi lämpenisi lasiin.
  Ymmärrän pointin, miksi tässä on otettu puolesta ja vastaan kantaa, koska itsellä on molemmat mielipiteet.

  Mutta pyydän huomioimaan, että myös se on asiakaspalvelua, että kaikki tarjotut tuotteet on esillä, mistä asiakkaan on helppo valita omaa mieltymystään vastaava ja asiakkaalla on mahdollisuus kysyä tuotteista. Mutta jos ne on laatikoissa purkamattomina, niin silloin ei ole tuotteille myyntiäkään.

  Olen myynyt aikanaan kolmen oluen minuttivauhtia, ollen yksin vuorossa. Silloin joutuu oikeasti koville. Mä toivon, että monet ymmärtää asiakaspalvelijan näkökulman myös, ettei aina ole mahdollista priorisoida, koska olen itse ajautunut burn outiin yli 200 ylityötunnin vuoksi ja sen takia haluan kyetä työaikana hoitamaan kaikki minulle kuuluvat työt, se on priorisointia parhaimmillaan. :)

  Kuitenkin olen vapaa-ajallani ihminen ja ihmisyyttään on vaikea toteuttaa, jos tekee aspatyönsä täydellisesti ja paperihommat vapaa-ajalla.

  Toivottavasti ymmärrätte!

  -Myy-

  Ps: Tämän hetkiseen työhön liittyy todellakin hankalia asiakkaita, mutta se ei ole olennaista keskustelun kannalta.

  VastaaPoista