torstai 9. toukokuuta 2013

Sote

Hei kaverit! Nyt on tekemisen meininki, nyt tehdään kunta- ja palvelurakenneuudistusta! Hei kuulkaa kaikki, tää on hei kaverit oikeesti hyvä juttu! Not.

Eiköhän meistä lähes jokainen mielellään myönnä, että nykyinen järjestelmä ei vain toimi. Aikani tässä tutkittuani epäilen vahvasti tulevankaan toimivuutta. Paljon on kauniita sanoja, näkemyksiä ja norsunluutorneja. Toimivuus käytännössä lienee tismalleen sama kuin Platonin Valtiolla (ja Valtion unohtaneet voivat vaikka tutkailla asiaa Wikipediasta tai googlailla itse lisää tietoa...)

Unohtakaa uutisointi sote-uudistuksesta, tutkailla voi lisää Sosiaali- ja terveysministeriön sivuilta: http://www.stm.fi/vireilla/kehittamisohjelmat_ja_hankkeet/palvelurakenneuudistus

Ihanteellisissa olosuhteissa lääkäripalvelut toteutuisivat lapsen logiikalla. Olen kipeä, menen lääkäriin. Oma ymmärrykseni on tässä vuosien saatossa kehittynyt paljonkin. Se ei olekaan niin yksinkertaista. Ei se ollut silloinkaan, kun olin lapsi, olin kipeä, pääsin sairaanhoitajan vastaanotolle, joka kielsi lääkärin ja meinasin sitten kuolla. No hups, kuis siinä niin kävi. Sitä varten lapsilla on äidit, ja taas huusi keskussairaalan lääkäri, että miksette tulleet aiemmin! No siksi.

No, lapsen logiikasta "sairaat menee lääkäriin" pääsin joskus viitisentoista vuotta sitten siihen, että köyhät sairaat menee julkiselle lääkärille, rikkaat (ja ne, joille vakuutusyhtiö lystin maksaa) yksityiselle. Tämä logiikkahan pitää edelleen, rikkaita ja rahansa kalliisiin vakuutuksiin sijoittaneisiin ei mitkään uudistukset julkisella puolella päde. Te voittekin lopettaa lukemisen tähän, ja pysyä siellä norsunluutorneissanne, jatkaa ropojenne almuina jakamista ja veroprosenteista jupisemista.

Ymmärrys on kasvanut vuosien aikana lisää. Kuntaliitoksen koettuani joitakin vuosia sitten ymmärsin, että keskustassa asuvat köyhät sairaat menevät julkiselle lääkärille kilometrin päähän, jos sairaanhoitaja sattuu päästämään. Haja-asutusalueella, samassa uudessa kunnassa asuvat, köyhät sairaat menevät julkiselle lääkärille kolmenkymmenen tai jopa yhdeksänkymmenen kilometrin päähän, jos on rahaa maksaa taksi tai jos joku vie, jos sairaanhoitaja sattuu päästämään. (Uteliaille tiedoksi, tämä on tilanne Mikkelin ALApuolella, meidän ei tarvitse lähteä Lappiin.)

Pari vuotta sitten etäisyyteen kyllästyttäni ja sivistyksen pariin palattuani opin taas lisää. Sairas äkillisesti sairastunut köyhä menee julkiselle päivystävälle lääkärille, jos sairaanhoitaja sattuu päästämään, vain todetakseen, että julkinen päivystävä lääkäri ei voi kirjoittaa lähetettä erikoislääkärille edes silloin, kuin sitä tarvittaisiin. Köyhän sairaan akuutisti sairastuneen on varattava aika omalääkärille (kuukauden-kahden päähän) saadakseen lähetteen erikoislääkärille, joka taas voi kirjoittaa lähetteen jonnekin jatkoon eteenpäin. Ehkä. Jos sairaanhoitajat eivät torppaa hommaa matkalla.

Ja kuluneina kahtana viikkona tapeltuani taas vähän siellä sun täällä, ymmärsin vähän lisää. Julkinen lääkäri on joko kaupungin palkkalistoilla tai sairaanhoitopiirin palkkalistoilla, ja köyhän sairaan tehtävä on vain toivoa parasta.

Uudistusta tarvitaan, mutta omalta kokemukseltani kehäkolmosen ulkopuolella laajempi väestöpohja tarkoittaa entistä heikompia palveluita valtaosalle väestöä. Vaikka Platonin Valtiossa ja sote-uudistuksessa tämä tuo kaikille tasa-arvon.

2 kommenttia :

  1. Köyhän pitäisi nimenomaan ottaa sairausvakuutus,

    VastaaPoista
  2. Aivan, köyhän nimenomaa pitäisi. Siirrytäänkin suosiolla siis jenkkimalliin, jossa asianmukaista ja oikea-aikaista hoitoa saa vain sairausvakuutuksella, jonka hinta on mm köyhälle liian suuri. Kas kun en itse tullut ajatelleeksi ;)

    Tosiasiassa taistelutaidoilla ja tahdolla varustettu viiden lapsen äiti (joka käyttää yksityistä satunnaisesti, ihan omilla rahoillaan ja jopa ilman kela-korvauksia!) on maksanut kaikkiaan lääkäri- ja lääkekuluista vähemmän kuin mitä olisi maksanut sairausvakuutusmaksuja omavastuineen näiden vuosien aikana. Aikaa ja hermoja on tietysti kysytty (ja moneen otteeseen menetetty). Tietysti lähes minimirahoilla elävä ei ole niin köyhä, että vakuutusta välttämättä tarvitsisi ja köyhällä ( =toimeentulotuki) ei taida vakuutuksiin varaa olla.

    VastaaPoista