torstai 22. syyskuuta 2016

Mikä mättää julkisessa neuvolapalvelussa?

Yhä useampi ostaa kätilön apua, uutisoi Taloussanomat tänään 22.9.16. Yksityisten neuvolapalveluiden käyttö on yleistynyt valtavasti, eikä käyttäjät löydy suinkaan vain ylimmistä tuloluokista, vaan jopa sieltä ihan tavallisesta keskiluokasta. Jopa minä yllätin itseni viidettä odottaessa pohtimasta, josko ostaisin neuvolapalvelut rehellisesti rahalla sen sijaan, että käyttäisin julkisin varoin ylläpidettyä asiakkaalleen ns. ilmaista neuvolaa. Päädyin silloin kuitenkin julkiselle puolen pitkälti siksi, että yksityisen maksut yksinkertaisesti olivat meidän taloudelle liian suuret (ja kyllä kaduin ratkaisuani pitkään ja hartaasti, tonni äidin mielenterveydestä ei ole yhtään liian iso raha).

Näiden suunnilleen viidentoistavuoden aikana olen saanut ihmetellä äitiyshuollon kehitystä. Yhtäältä ns. pakollisia sikilöseulontoja on tullut monta lisää (pakollistahan toki mikään ei ole, mutta auta armias, jos jätät menemättä johonkin näistä. Sille syyllistämiselle ei ole loppua.) Vile kahden ensimmäisen aikaan HUS-alueella raskauden seurantaan kuului kaksi ultraa, joista molemmista piti maksaa poliklinikkamaksu. Nykyisen Kouvolan perämetsissä ei vuonna 2005 tarjottu mahdollisuutta kuin keskiraskauden ultraan (siitä luonnollisesti veloitettiin poliklinikkamaksu). Nykyisin sekä niskapoimu-ultra että tuo keskiraskauden ultra ovat tarjolla kaikkialla eikä niistä peritä maksua. Lisäksi on tullut veriseulat alkuraskauteen.

Toisaalta taas äitiys- ja lastenneuvolat on yhdistetty niin, että neuvolan työntekijät ovat lähes kaikki koulutukseltaan terveydenhoitajia. Kätilöt ovat kadonneet neuvoloista tyystin. Neuvolan vastuulle on kaadettu valtavasti lisää asioita (mm. pienten lasten mediakasvatuksen ohjeistus ja seuranta), mutta käyntejä on harvennettu ja lyhennetty. Puhelinaika on lähinnä hyvä vitsi.

Julkisen neuvolan aukioloaikoja on ainakin täällä meillä kavennettu, vielä muutama vuosi sitten aamun ensimmäinen aika oli 7.30. Nykyisin se on 8.30. Paitsi, jos käsittämättömällä tuurilla saa ajan neuvoteltua jo kahdeksaksi. Neuvolan ohjeistuksissa kotikäyntien määrää on lisätty. Käytännössä neuvoloissa ei kotikäyntejä tehdä esimerkiksi kesäaikana ollenkaan (koska ei ole resursseja) ja muulloinkin ollaan kiitollisia, jos asiakas kuitenkin tulee neuvolaan.

Työntekijöiden vaihtuvuus julkisella puolella on mieletöntä (ottaen huomioon, että äitiys- ja lastenneuvolan yhdistämisen tarkoituksena oli hoitosuhteen jatkuvuus). Ja jos vaihtuvuutta ei työntekijöihin muuten saada, piirrellään kunnan sisällä neuvolapiirit uusiksi kerran vuodessa, että varmasti saataisiin koko pakka sekaisin. Meillä näihin viiteentoista vuoteen on mahtunut kymmeniä terveydenhoitajia ja kätilöitä pelkästään neuvolassa.

Oma lukunsa on vielä julkisen puolen kadoksissa oleva työntekijöiden perehdytys ja ammattitaito noin yleensä ottaenkin. Ei ole itsestään selvää, että vastaanottava terveydenhoitaja osaisi edes käyttää pituusmittaa. Sitäkin useammin on tilannetaju hukassa ja sosiaaliset taidot kiven alla. On ihan vihoviimeistä, kun terveydenhoitajan ainut käsitys lapsista on oppikirjan esimerkkikappale.

Lähinnä on ihme, että julkiselle puolen enää ylipäätään riittää asiakkaita.

4 kommenttia :

  1. ..meilläkin ehti olla lapsen ensimmäisen vuoden sisällä seitsemän eri "neuvolatätiä" pojalla. Lopuksi vielä alueita muokkailtiin, mutta siinä lopputulema oli meidän kohdalla mukava, kun saimme saman terveydenhoitajan kuin minun äitysneuvolassa (tervejärkinen tapaus, joka vaikuttaa ammattitaitoiselta).
    Täytyy myöntää, etten edes tiennyt neuvolapalveluitakin tarjottavan yksityisesti..

    VastaaPoista
  2. Mulla on pitkän linjan neuvolatäti ja hän on asiansa osaava ja ihan huippu tapaus. :) Mua vois soimata ylipainosta ja oon aika -ajoin ollut puhelinterroristi, ensimmäistä kun odotan ja perussairauskin löytyy. Neuvolatäti usein ottaa mun sisätautilääkäriin mun puolesta yhteyttä ja konsultoi asioista, joista ei itse tiedä. Mun olot ja oireet otetaan tosissaan ja koen sen ainoaksi paikaksi, jossa voin itkeä sitä, että raskaushormonit tekee mut hulluksi. Mulla tais käydä tosi hyvä pullamunkki. :) Ja vaikka ootan ekaa, niin mua ei pidetä idioottina kuitenkaan. :)

    Kaikki ultrat on käytävä, jotta saa syntymättömän lapsen vakuutuksen. Näin vakuutusyhtiöstä kerrottiin mulle, muuten ei oo tivattu, että kävikö vai enkö...

    -Myy-

    VastaaPoista
  3. Meilläkin on tällä hetkellä täysjärkinen ja kiitettävällä työkokemuksella varustettu terveydenhoitaja neuvolassa. Ei olisi, jos olisin suostunut muuttuneen piirin muuta taas vaihtamaan neuvolaa. Vaan tasapaino pitää olla, tietysti, nyt meillä on puheterapeuttina ihminen, jonka ainut käsitys lapsien toiminnasta on oppikirjan esimerkkikappale... huoh.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi ei toimi kyllä, jos terkkarit ei ymmärrä yksilöllisyyttä ja se pistää vihaksi.

      Mulla toki on eri tilanne, kun kaikki mun asiat sanelee erikoislääkäri, eli mun tapauksessa raskauden osalta neuvola joutuu pomppimaan ohi oppikirjan. :P

      Mutta mä oon ehkä vuosien saatossa kehittänyt sen verran paksun nahkan lääkäreitä ja hoitajia kohtaan, että hymyilen ja nyökyttelen ja kerron, että just noin luki netissäkin ja aattelin alkaa toimimaan niin. Totuus on muuta, mutta eipähän tarvitse tarvitse jonkun kanssa alkaa vääntää. Oppikirjauskollisia ei voi voittaa... -Myy-

      Poista