keskiviikko 16. joulukuuta 2015

Joulumielensäpahoittajat

Joka vuosi käy somea ja yleensäkin Internetin ihmemaata seuratessa hyvinkin selväksi, että on ihan sama, mitä joulusi kanssa teet. Teet sen kuitenkin väärin.

Ammattimaisimmat joulumielensäpahoittajat hyökkäävät kimppuun jo Juhannuksena, alkaa vääntö Oikeasta Joulunviettopaikasta. Amatöörit taistelevat tästä vasta lokakuussa, joskus jopa myöhemmin.

Oikea Joulunviettopaikka pikkulapsiperheelle on ehdottomasti joulumielensäpahoittamisen paikka. Jouluna kerta kaikkiaan kuuluu ja vähintäänkin täytyy jokaisen aikuisen taantua taas lapseksi ja palata vanhempiensa helmoihin. Koko Jouluksi. Mielellään jo hyvissä ajoin ennen, tietysti, ja viipyä vielä välipäiviäkin. Mikä Joulu se sellainen on, jolloin koko perhe ei ole yhdessä, kysyy joulumielensäpahoittaja.

Pikkulapsiperhe on helposti Joulumielensäpahoittajien ristitulessa. Koko Suvun Jouluja järjestetään samaan aikaan ainakin kaksi. Eri puolilla Suomea, luonnollisesti, ja molemmissa täytyy viettää Koko Joulu. Yritetään erilaisia kompromisseja, aatto siellä ja joulupäivä täällä, puolessa välissä aattoa vaihto ja niin edelleen. Samalla lapset oppivat upean perinteen siirrettäväksi aikanaan omille lapsilleen. Harmillisesti tuo perinne ei kuitenkaan ole Koko Suvun Joulu, vaan "koska me ollaan perillä"-ralli, eli koko Joulu autossa.

Joku rohkea yrittää toisinaan jopa kotiin jäämistä ja tarjoutuu jopa järjestämään Koko Suvun Joulun. Mutta sekään ei Joulumielensäpahoittajille käy, koska kuusi seisoo väärässä paikassa, kinkku on paistettu väärässä uunissa ja ne Oikean Joulun tekevät koristeetkin puuttuvat.

Omalle kohdalleni on osunut todellinen joulumielensäpahoittaja joulunviettopaikan osalta kerran, Esikoisen vauvavuonna. Silloin olimme hyvissä ajoin sopineet vanhempieni kanssa menevämme sinne jouluksi. Oma mummoni pysäytti minut ruokakaupassa ja kyseli joulusuunnitelmia. Kerroin, mitkä suunnitelmamme olivat ja sain vastaan niskavillat pystyyn nostaneen ryöpytyksen: "Estätkö sinä minua viettämästä Joulun poikani kanssa?!" Hmm. Kummallisesti meitä siis ei kutsuttu mukaan Oikeaan Jouluun, ja vielä kummallisemmin emme olleet oman vauvavuoteni jälkeen viettäneet jouluja tuossa mummolassa. Ammattimaista joulumielensäpahoittamista, etten sanoisi.

joku söi mun rusinat ja jätti vaan askin, tuumaa Lyyli
Kun Oikea Joulunviettopaikka on päätetty, alkaa taistelu muista joulun perinteistä. Vääntöä käydään riisipuurosta, saunavuoroista, joulupukista, kuusesta, ruokailutavoista, alkoholin käytöstä ja monesta muusta "pikkuasiasta". Joulumielensäpahoittajalle asioiden täytyy mennä juuri niin kuin ne ovat aina menneet. Aina on tehty näin ja tehdään vastakin.

Todellinen joulumielensäpahoittaja muistaa pahoittaa mielensä lahjoista. Niitä on liikaa tai liian vähän, ne on joko liian krääsää tai liian hyödyllisiä, eikä koskaan mikään kelpaa. Sekään ei kelpaa, että lopetetaan aikuisten lahjominen. Sehän nyt on kerrassaan väärin, että lapset saavat lahjoja, jos aikuiset eivät saa. Se on väärin silloinkin, kun tarjotaan vaihtoehdoksi, että jokainen ostaa itse omien lastensa lahjat.

Tällä halilla ehkä selvitään taas hetki.
Kolmas todellinen vääntö joulumielensäpahoittajan kanssa käydään joulun ruokailusta. Ensin sen kellon ajasta ja suhteesta joulupukkiin, syödäänkö ensin ja mietitään lahjoja sitten vaiko juuri päin vastoin. Sitten rituaalista, jolla syöminen tapahtuu. On kerta kaikkiaan oltava ne tietyt kipot ja kupit, kun aina on ollut. On oltava juhlavaatteissa tai vaihtoehtoisesti verkkareissa, toisille telkkarin on ehdottomasti oltava päällä ja toisille pois. Toiset käyttävät ruokailuun aikaa pitkälti toista tuntia evankeliumeineen kaikkineen, toiset vetävät ruuan napaansa alle vartissa, koska nälkä. Joulumielensäpahoittajalle oleellista on vain se, että menee niin kuin on aina mennyt. Ja hei, jos nyt muusta ei tullut paha mieli, niin siitä, että tarjolla oli vain kaupasta ostettuja laatikoita ja nekin ihan tuunamattomina foliovuoissaan. Taikka sitten siitä, että niitä laatikoita on sormet verillä väännetty monta päivää. Puhumattakaan siitä, mikä katastrofi on, jos ne puuttuvat kokonaan.

Tunnustan olevani itse joulumielensäpahoittaja. Mulle joulun paras osuus on aattoilta, kun lapset nukkuu ja saan istua omalle sohvalle itse tekemieni voileipien kanssa katsomaan telkkaria/ kuuntelemaan joululauluja/ lukemaan kirjaa. Kun kynttilät palaa, kaikki työt on tehty ja sitä saa vain olla. Ei edes keskustelua, vain pelkkää olemista.

Ja koska minussa on joulumielensäpahoittajan vikaa, vietän joulut kotona. On se oma sohva, oma tupa ja ennen kaikkea oma lupa.

13 kommenttia :

 1. Tästä syystä mekin pysytään visusti kotona kolmestaan. Perinne alkoi siitä kun olin viimeisilläni raskaana pari joulua sitten. Kukaan ei osaa odottaa meitä, koska tähän järjestelyyn on totuttu. :D yhdyn tuohon vikaan kappaleeseen.

  VastaaPoista
 2. Kotona viettää joulua minunkin perheeni. Siinä vaiheessa kun perheessä ei ollut lapsia ajeltiin ex-miehen kanssa minun vanhemmille aattona syömään ja siitä sitten ex:n kotiin 200 km:n päähän. Kun ensimmäinen lapsi saapui niin siitä lähtien joulut on vietetty meillä kotona. Tervetulleita on olleet kaikki jotka haluavat meitä jouluna nähdä. Vanhempani olivat ainoita jotka tulivat mutta jossain vaiheessa tämäkin loppui koska meillä syötiin aattoateria aina väärään aikaan. Siinä vaiheessa sanoin että syökää kotonanne ihan mihin aikaan tahansa, me syödään silloin kun ennätetään ja sillä sipuli. Siitä lähtien joulut on vietetty kotona ja tänä jouluna meidän joulussa on ensimmäistä kertaa mukana miniä. En olisi pahoittanut mieltäni vaikka esikoinen olisi miniän kotiin mennyt mutta saivat loman ajaksi töitä täältä ja ovat jouluna töissä. Joten eivät edes miettineet missä joulua viettävät. Nyt vanhempani ovat jo siinä kunnossa etteivät kotoa jaksa edes lähteä mihinkään. Aattona käymme siellä päiväkahvilla (vien kahvit ja kahvileivät mukanani) ja joulupäivänä käyn tekemässä heille jouluruuan. Näin homma sujuu ja kaikki ovat tyytyväisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa loistavalta järjestelyltä. Mekin on esitetty, että jos meidän kanssa joulun tahtoo olla, saa tulla meille. Toistaiseksi ei ole ruuhkaa ovella ollut.

   Poista
 3. Hoi! Tästä tuli vaan mieleen, että jos lastenhoito-/ -vahdinta-apu, siivousapu tai joku vastaava kelpaa, niin ilmottaudun mielelläni vapaaehtoiseksi ^u^

  -nuorin pikkusisko-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joululomalla tervetuloa koska vaan, täällä on kaikki kotona lauantaista pitkälle ensi vuoteen.

   Poista
 4. Jouluna käydään vanhemmilla aattona syömässä (aikaa max.3h), sitten takaisin kotiin viettämään omaa Joulua. Sitten Joulupäivänä puoliskon sukujuhliin, aikaa menee max. 4h ja sitten kotiin.
  Mun sisarukset, joilla on lapsia on ja pysyy kodeissaan ja se on ihan fine kaikille. :D Meillä kun on yksi osa-aikainen alakouluikäinen, niin se kulkee joka toinen Joulu kätevästi mukana, mutta jos joskus sattuu yksi pikkuihminen tulemaan lisää, niin sitten on kätevämpää juhlia Joulua perheen kesken kotona. Perhejuhlahan se Joulu on. :)
  Jos jomman kumman porukat asuisi kaukana tai hankalan matkan päässä, niin ei tasan tulisi lähdettyä yhtään minnekään. Joulu on myös lomailun ja rauhottumisen juhla, eikä mikään sukuvelvote. Mulle Joulussa on tärkeintä hiljaisuus ja rauha, eikä metelöivät sukulaiset suinkaan.

  Ei kai oo oikeaa tai väärää tapaa juhlia Joulua. Kun olin sinkku, niin kävin vanhemmilla syömässä ja muuten olin kotona, söin pizzaa ja katsoin elokuvia ja niitä Jouluja muistan edelleen lämmöllä. :) Miehen kanssa on vaalittu samaa perinnettä.

  Melko pikkumaista loukkaantua siitä, ettei viitsi suurperhettä liikuttaa lahjoineen, vaihtovaatteineen ja tykötarpeineen paikkaan x. :D

  -Myy-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi meille ei kotiinjäämisen valinnasta ole kukaan loukkaantunut, vaikka kutsu edelleen joka vuosi tippuukin ja joka vuosi siitä kieltäydytään :)

   Netin ihmemaa on kuitenkin tarinoita täynnä, kaikille kun ei osu yhtä ymmärtäväistä lähipiiriä.

   Poista
 5. Haha, aivan mahtava! ;D Joku pahoittaa aina mielensä, oli kyse mistä tahansa. Oikein rauhallista joulun aikaa teille! :)

  VastaaPoista
 6. oma koti onnen pesä :) ja kaikkein paras paikka viettää joulu siellä,olet niin oikeassa...

  VastaaPoista
 7. "ikkulapsiperhe on helposti Joulumielensäpahoittajien ristitulessa. Koko Suvun Jouluja järjestetään samaan aikaan ainakin kaksi. Eri puolilla Suomea, luonnollisesti, ja molemmissa täytyy viettää Koko Joulu. Yritetään erilaisia kompromisseja, aatto siellä ja joulupäivä täällä, puolessa välissä aattoa vaihto ja niin edelleen."

  :D Näinpä. Tästä sytstämpäädyttiin jo muita vuosi sitten viettämään KOKO joulu omassa kodissa oman pienen perren kesken. Huhheijaa että on tuntunut hyvältä. :) Ja muillekin se alkaa olla ok. Kuns ei tarvi kenenkään pahoittaa mieltään että ne on nyt siellä eikä tääl viettämässä joulua ja viime vuonna ne oli siellä toisessa pari päivää enempi ja öh.. :D

  VastaaPoista
 8. Meillä on Jouluista selvitty ihmeen hyvällä mielellä, eikä viettopaikasta ole joutunut vääntämään. Tuntuu nämä joulunviettoon liittyvät kiistat olevan niin yleisiä, että ihan siksikin hämmästyttää, miten moinen ei ole vielä sattunut omalle kohdalla.

  Pari Joulua sitten järjestin "isomman" Joulun tänne meille. Se sopi kaikille hyvin - ennen kaikkea meille, koska itsekin haluttiin olla kyseisten ihmisten seurassa, ja monessa paikassa ei kuitenkaan voi yhtä aikaa olla. Vuoden 2014 Joulua taas vietettiin oman perheen kesken, taidettiin käydä Jouluna syömässä anoppilassa. Olin viimeisilläni raskaana, joten intoa ja energiaa oikein minkään tekemiseen ei enää tahtonut olla. Ja viime Joulu sitten vietettiin omalla porukalla kotona. Isäni vietti puolisonsa kanssa meillä Jouluaattoa, ja seuraavana päivänä mentiin totuttuun tapaan anoppilaan syömään. Tämä sopi meille erinomaisesti, eikä kukaan pahoittanut mieltään.

  Suvun olisi hyvä ajatella lapsiperhettä kaikkien toiveidensa ja odotustensa keskellä. Ei ole oikein, että se on aina lapsiperhe, joka joustaa - ja joka ajelee pitkin ja poikin maanteitä täyttääkseen sukulaisten odotukset. Tuskin on omiaan joulumieltä luomaan.

  VastaaPoista