perjantai 29. tammikuuta 2016

Raskaus ei ole sairaus

eikä synnyttänyt ole sairas. Että älkääpä äidit iniskö, niin sitä ennenkin kesken heinätöiden saunaan synnytettiin ja heti töitä jatkettiin.

Paitsi että. Silloin ennen äiti- ja lapsikuolleisuus oli jotain ihan muuta kuin nykyään. Kumma kun tuppaa unohtumaan.

Mun on pitkään tehnyt mieli kirjoittaa Esikoisen synnytyskertomus. Joku päivä mä sen vielä teen. En kuitenkaan tänään. Voidaan vastasynnyttäneen sairautta ja lapsivuodeaikaa pohtia toiste.

Tänään ottaa juuri otsikon verran päähän. Kerron itselleni niitä samoja tarinoita, joita kaikki muutkin mulle kertoisivat. Esikoisen kohdalta ajelin fillarilla ihan sujuvasti vielä kymmenen päivää yli lasketun ajan. Mä olin ihan elämäni kunnossa. Toisen kanssa luin ylioppilaskokeisiin, kävin koulussa vielä ns. äitiyslomallakin, tein ylioppilaskokeiden kielten kuullunymmärtämiset eikä raskautta huomannut muusta kuin ihmisten hössötyksestä. Hyvin pyyhki ja energiaa riitti, vaikka Esikoisella ei ollut ikää kuin puolitoista vuotta. Kolmannen kanssa sentään äitiysloman pidin, jäin koulusta pois, kun äitiyspäivärahat alkoivat juosta. Raskausajasta osa kului jonossa pienen (oikeasti aika ison ja kurjassa paikassa olleen) nesterakkulan, kystan, minkälie poistoon, mutta elämää se ei häirinnyt. Ihan terve fiilis.

Kolmas oli suunnilleen vuoden, kun alkoi hajota selkä ja nivelet. Turvotusta, tulehduksia, järkyttävää särkyä. Lääkkeet vei lähimuistin, saatoin olla vaippaa vaihtamassa, riisua ipanan ja ihmetellä tuntia myöhemmin, miksi ympäri taloa juoksee alaston pieni ihminen. Jos istuin lattialle, en päässyt siitä ylös. Suihkussa käymisestä tuli miltei mahdotonta, koska oli vain kylpyamme, jossa ei voinut seistä, ja jonne en korkeiden laitojen vuoksi ilman apua päässyt. Parissa vuodessa tilanne kuitenkin tasaantui, elämä helpotti, valmistuminen koputteli ovella, terveys kesti taas ja kas, neljäs päätti tulla.

Sanotaanpa nyt kaikki yhteen ääneen noiden kolmen raskauden vakaalla kokemuksella: "Raskaus ei ole sairaus!"

Seuraan verenpaineita kuudesti päivässä. Rääpäle päätti tehdä seurantaan omat merkintänsä.
Neljännen odotus alkoi heti järkyttävällä väsymyksellä ja pyörrytyksellä, jatkuen suunnilleen rv 12 eteenpäin liitoskivuilla, jotka veivät liikkumisen mahdollisuudet lähes kokonaan. Ja yläselkä hajosi uudelleen. Ihan alkuraskautta lukuunottamatta vietin koko odotusajan sohvalla ja sängyssä.

Viides odotus meni vähän helpommin. Selkäsärkyä ja nivelkipuja riitti, en ollut elämäni kunnossa, mutten varsinaisesti sairaskaan. Esikoisen ja Täystuhon synnytykset kummittelivat ja niiden traumoja hoidettiin pelkopolilla.

Viides oli hädin tuskin vuoden, kun selkä särkyi taas uudelleen. Puoli vuotta meni sairauslomilla ja sumussa, aloin odottaa kuudetta.

Verenpaineet heitteli, pyörryin työmatkalla junaan, selkä oli rikki, jokaista niveltä särki. Supisteli ihan alusta saakka. Viimeiset kolme kuukautta käytännössä makasin sohvalla, kun en kivuiltani muuhun pystynyt ja kuuntelin niitä ihania kommentteja siitä, kuinka raskaus ei ole sairaus. Se päätettiin jo silloin heti kuudennen odotuksen alkumetreillä, että tähän emme lähde enää ikinä uudelleen. Jokainen lääkäri piti ajatusta sterilisaatiosta loistavana. Ja jokainen lääkäri jätti lähetteen kirjoittamatta, koska sen kirjoittaminen oli aina jonkun muun tehtävä.

Olen tämän Seiskan odotuksen kironnut täälläkin monen monta kertaa. Ja vetänyt tähän saakka asenteella, etten anna odotuksen estää mua elämästä normaalia elämää noiden kuuden ihanan ipanan kanssa. Käytiin heti alkuunsa Repovedellä vaeltamassa, touhusin syksyn niin kotihommissa kuin kodin ulkopuolellakin. Olen pelkällä sisulla tehnyt sen, mitä tekisin normaalisti, koska raskaushan ei ole sairaus.

Yläselkä on rikki, eikä siihen sallitut lääkkeet auta. Lääkäreiden diagnoosit ovat olleet "rouva hyvä, selkää kuuluukin raskausaikana vähän särkeä"-tyyppisiä. Hb on painunut alle sadan ja rautaa syöty kaksin käsin, että edes hetken pysyisi hereillä. Verenpaineista saisi piirrettyä kerrassaan hurjan vuoristoradan, jos viitsisi. Sormet ei turvotuksen vuoksi enää taivu, sukkia ei voi pitää jalassa, eikä jalat mahdu jalkapöydän ja nilkan turvotuksen takia yksistäkään housunlahkeista läpi. Jokaista niveltä särkee. Öisin ei pahoinvoinnin takia pahemmin nukuta, koko raskauden aikana on ollut ruhtinaalliset viisi viikkoa keskiraskaudessa ilman tuota jatkuvaa yökötystä. Ja nyt viimeisimpänä kyykyssä oleminen lyö läpi kyyneleet silmiin nostattavan selkärankasäryn, ylimmästä nikamasta alimpaan ja alimmasta ylimpään sydämen sykkeen tahdissa, Sanotaan nyt vielä kerran, että raskaus ei ole sairaus.

Tänään mun piti mennä osastolle tankkaamaan rautaa, että saataisiin edes tuo hb nousemaan ylöspäin, että jos vaikka Esikoisen ja Täystuhon synnytysreissujen jälkiseuraamuksilta vältyttäisiin. Olin juuri astunut ulos ja sulkenut oven perässäni, kun kätilö soitti. Eipä tankatakaan, ovat lueskelleet viime viikkojen labroja ja lääkäreiden pohdintoja ja pohtineet siellä yhdessä vähän. Että vaikuttaisi siltä, että alhaisen hb:n syy on muu kuin raudan puute. Maanantaina otetaan paljon lisää labroja ja keskiviikkona ensi viikolla ehkä olisi jotain tuloksia. Enkä mä nyt enää tiedä, onko se raskaus syy kaikkeen vaiko voisiko olla, että raskaus on vain peittänyt sen jonkun muun.

Mun puolestani jokaisen, joka katsoo asiakseen kertoa, että raskaus ei ole sairaus omien oppikirjaraskauksiensa (tai peräti lapsettomana!) pohjalta, voi ripustaa hirteen.

Pikkupojat on passitettu viikoksi täyshoitoon, kotona on vain koululaiset. Laskettuun aikaan on vain karvan reilu viikko.

17 kommenttia :

  1. 8/ Apua, toivottavasti kaikki menee hyvin ja saat itsesi kuntoon, oli syy mikä vain.
    Mulla harvoin nousee savu korvista, mutta TODELLAKIN "raskaus ei ole sairaus"- kommentin kohdalla. Mulla on kolme erilaista, suht normaalia raskautta takana. Raskautta ei lähtökohtaisesti kai voi kutsua sairaudeksi, mutta hyvin hyvin usein olo on kaikkea muuta, kuin terve. Kyllä se kaikenlaista kremppaa aiheuttaa, mitä kellekin.

    Aattele, mulle on sanonut tuon lauseen joskus MIESPUOLINEN IHMINEN!!!! Millä ihmeen valtuuksilla ja tiedoilla??!! :'D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miesten kommentit on kyllä vielä ihan oma lukunsa. Omani tuumaili hetken tätä "raskaus ei ole sairaus"-juttua ja kysyi sitten, että onko se sairaus, jos ihmisellä on loinen kropassaan. Niinpä, en mä vaan tiedä. Mutta aika pätevä vertaus, sitähän raskaudessa nimenomaa on kyse, loisesta kropassa.

      Poista
  2. Oih. Voi plääh! Ja eihän se perustilassa kai sairaus olekaan, eihän poikki mennyt jalka tai pääkään sairaus ole, mutta hoitaa sitä silti täytyy (tai no se pää voi olla ...). Mä muistan kyn Saimi Hoyer ensimmäistä odottaessaan haukkui kaikki raskaana olevat äidit ties miksi, kun emme kulkeneet korkkareissa ja meikeissä. Koska kaikkien piti. Muuten oli luuseri. Mä olisin voinut näyttää mistä löytää korkkarinsa... no nythän se itse kulkee kumisaappaissa sienimetsässä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oih, korkkarit <3 Mä vedän heti sellaiset jalkaan, kun joku kantaa tänne jalkaan mahtuvat. Mulla ei tällä hetkellä mahdu jalkaan edes miehen halpiscrocsit, ja ne on sentään kokoa 45...

      Poista
  3. Voi ei! Mulle kans hoettiin tuota fraasia kun odotin esikoista. Raskaus ei ollut vaikea sillä tavalla, kuin joillakin, mutta mulla oli järkyttävät liitoskivut ja lantio ja lonkat oli lopulta siinä kunnossa ettei päässyt kävelemään. Rauta-arvot huiteli alle satasessa myöskin... Kieltämättä vitutti kuunnella sitä jankutusta, kuinka raskaus ei ole sairaus :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on jännä, miten joidenkin pitää aina saada päteä. Tottakai normaaliinkin raskauteen kuuluu paljon kaikennäköistä, mutta sen normaalin ulkopuolella voidaan jo hyvinkin mun mielestä puhua sairaudesta. Ei ne alle sadan hb:t ja kävelemisen estävät kivut ole terveyden merkki.

      Poista
    2. Ihan samaa mieltä. Mummoni jaksaa hänkin aina muistutella ettei raskaus ole sairaus, itsellään kun on 12 lasta ja hänen nuoruudessaan elämä on ollut kärjistettynä sitä että on käyty saunassa synnyttämässä aamu- ja iltanavetan välissä. Tietysti elämä on ollut varmaan sitä, että on ollut pakko, mutta onneksi nykyään on toisin kun tietouttakin on enemmän ja meillä naisillakin on ainakin periaatteessa lupa valittaa (edes sille lekurille).

      Tsemppiä loppuun ♡

      Ja näin aiheesta poiketen kysyisin yhtä juttua: mitä sinä toivoisit äitiysneuvolassa tai vaikkapa lastenneuvolassa työskentelevältä terveydenhoitajalta? Mikä tekisi erilaisista tilanteesta mukavampia, mikä taas vaikuttaisi negatiivisesti? Ei tarvi mitään kovin syväluotaavaa, mutta kunhan kyselen. Kiinnostaa, mitä ihmiset asiasta tuumii, koska mulla on se the haave.

      Poista
    3. Mä voisin yrittää pohtia tätä th-kysymystä vaikka ihan postauksen verran (jos muistaisinkin), mutta näin nopeasti: paljon tervettä järkeä ja korvia päähän. Harmillisesti nuo tuntuu löytyvän vasta yli kymmenen vuotta töitä tehneiltä.

      Poista
    4. Jospa muistaisit, olisi todella mielenkiintoista lukea :) Joo, kyllä musta tuntuu välillä itsestäkin kun joidenkin terkkareiden kanssa asioi (omat raskaudet, lapset) että järjen käyttö olisi sallittu eikä aina kannattaisi tuijottaa kirjaa pilkun tarkasti, koska elämä ei vaan mene niin. Toivon, että juuri omia kokemuksia voisi hyödyntää hoitotyössä yleensä, ehkäpä sitten siellä terkkaopinnoissakin, jos sinne asti joskus pääsen.

      Poista
  4. Onneksi jo loppusuora häämöttää... Voimia viimeisiin (tuskaisiin) päiviin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi. Keskiviikkona seuraava sovittu kontrolli ja samalla sovitaan käynnistys, näin ne tällä viikolla lupasi, kun käännettiin Seiska kylkimakuulta takaisin raivotarjontaan.

      Poista
  5. Kovasti tsemppiä loppuun. Pian saat pikkuisen syliin, ihanaa. Toivottavasti syy selviää ja saat itsesi kuntoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eiköhän noista maanantain labroista jotain keksitä :)

      Poista
  6. voimia viimeisille metreille <3 Ihme sissi sää kyll kaikesta huolimatta olet,jospa kivut sun muut jäis kertaheitolla synnärin pöydälle/sängylle..Halauksia <3

    VastaaPoista
  7. juu, ei se raskaus olekaan sairaus, se on normaali ja luonnollinen tila. Ja jos tietää, että kroppa on aiempien raskauksien myötä jo melko solmussa, ja että se selkä ei välttis kestä, tai että ne verenpaineet tai mitä ikinä edellisten raskauksien myötä on saattanut olla, niin mulla ainakin jo puhdas terve järki sanois että ei ehkä kannata tehdä enempää, tai sitten jos kaikesta huolimatta haluamalla haluaa lisää muksuja, niin sitten kai turhaa valittaa krempostaan, sillä valintakysymyshän tuo nykynaisella on.. ellei uskonnollisista syistä sitten ole mahdotonta ehkäistä raskautta tai muuten säädellä.. Jos terveys on huono, niin mun mielestä äidin on tärkeintä pitää terveytensä olemassaolevia muksuja varten hyvänä, sen sijaan että tekemällä tekee niitä lisää ja tietoisena siitä, että ei se ainakaan paremmaksi uusien raskauksien myötä muutu o.O onhan se toki ihailtavaa että kaikesta huolimatta suoriutuu suurperheen arjesta, mutta en mä sitä sankarilliseksi hehkuttaisi, koska siis suurperheen äidit luonnollisestikin ovat samalla tavalla jälkikasvunsa hoidosta päävastuussa mahdollisen isän kanssa, oli sitä tukiverkkoa tai ei, kun ne yhden tai kahdenkin lapsen äidit. Siihen sisältyy luontaisesti myös jaksaminen raskauksien aikana, ja uusien vauvojen hoidosta uupumisesta huolimatta.. Toki toivotan onnea ja jaksamista suuren perheen arkeen, mutta turhautuminen siitä, että ihmiset pyörittelee silmiään raskaana olevan krempoille, on vähän turhaa.. varsinkin jos kyseessä on jo noinkin mones, on se kysymys että "jos on terveys hatara, miksi väkisin lisää?" Lapset on ihania omalla kamalalla tavallaan, enkä omiani vaihtaisi koskaan mihinkään, mutta haluan olla terve ja tasapainoinen silloinkin kun lapseni ovat teini-iässä, saati kun joskus mahdollisesti saan lapsenlapsia, en tahdo että mun lapsenlapset on vaan muutaman vuoden nuorempia kun mun omat viimeset.. joskus se on äidinkin saatava levätä, mutta millon sä ehdit, kun sulla on aina pieni sylissä? vaippa-aika ei lopu koskaan :) kuulostaa melko hurjalta tässä kun on lukenut blogia, että sulla on jo 14 vuotias, ja siltä väliltä löytyy ikähaarukkaa seitsemän muksun verran. Ei ihme, että kroppa prakaa alta, kun et ehdi missään vaiheessa lepäämään kunnolla. Ei muuta kun onnea ja toivottavasti laitat oman terveytesi nyt kuntoon, ja jätät sen Seiskan ihan _oikeasti_ viimeiseksi, jotta susta on iloa lapsillesi niin kauan kun he sinua tarvitsevat :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin. Onneksi olet huolella lukenut läpi kaikki "ei toivottu raskaus"-jutut täältä. Ja ymmärtänyt ne.

      Poista
  8. Raskaus peittoaa alleen epämääräiset sairaudet ja kukaan ei niitä tutki, koska on raskaana. Minulla todettiin hiljattain fibromyalgia. Kaikki sympatia sinne! Toivottavasti elämässäsi koettaisi nyt rauhallisempi jakso, jolloin oireita voitaisiin kunnolla tutkia ns. normaalitilassa. Ei varmasti ole kovin helppoa, mutta olet sinä kyllä aikamoinen pakkaus, kun olet selvinnyt noin monesta raskaudesta ja pikkulapsiajasta oireiden kanssa! Voimia! :) ja toivottavasti oireiden syy löytyy!

    VastaaPoista